Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Reçetenizin değiştirilmesine izin vermeyin!

Değerli Okurlar,

Bir vaka nedeniyle çok sık yapılan bir uygulamayı ve sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.


Bilirsiniz, biz hekimler sizlere uygun gördüğümüz ilacı ya da merhemi veya gıda takviyesini (biliyorsunuz vitamin ve-veya mineral şurupları ve-veya lif ve probiyotik içeren ürünler artık gıda takviyesi veya takviye edici gıda adı ile anılıyor), reçetemize yazarak kullanmanız için öneririz. Sizler de eczaneye gidip yazılanı alır ve kullanırsınız. Reçete edilen eğer ilaç ise, zaman zaman eczanede bu reçete değiştirilir. Yani, size doktorun yazdığı ilacın olmadığı söylenerek bir başka ilaç önerilir. Eğer söz konusu bir antibiyotik ise etken maddesi aynı olmak şartıyla ismi başka olan, bir başka firma tarafından üretilen veya ithal edilen bir başka ürünü alıp kullanmanızda eğer dozu da aynıysa sakınca olmaz. A firmasının değil de B firmasının ilacını satın almış olursunuz.

MASUM GÖZÜKSE DE…
Aslında masum ve makul gibi gözükse de kendi içerisinde gizli tehlikeler taşıyan bu uygulama aslında yasaktır. Doktorun reçetesini değiştirmeye ne bir eczacı ne de bir başka doktor yetkili değildir. Ancak ülkemizde bu uygulama yaygın olarak yapılır.
Şimdi bu reçete değiştirme uygulamaları yazdığımız diğer ürünler için de yapılmaya başlandı. Doktor olarak diyelim ki multivitamin yazdığımızda da, eczacı size çoğu defa da eczacı kalfası, benzer bir ürün önermekte ve yazılana değil ama elinde olana sizi yönlendirmekte. Lütfen ürün ne olursa olsun muadil ürün almayınız. Ya da almadan önce doktorunuza danışınız.

YARAR YERİNE ZARAR…
Çok yakın zaman önce bir doktor arkadaşımız kabızlığı olan küçük bir çocuğa prebiyotik bir lif yazmış. Eczane çalışanı elinde olmadığı için, depodan araştırıp getirtmek yerine elinde olan bir başka lifi önermiş ve aile de her ikisi de lif diye anlatıldığı için, kabul etmiş. Şimdi içeriklerine bir bakalım. Doktorun yazdığı prebiyotik lif, bebek mamalarına dahi ilave edilebilen ve onaylı bir lif iken;  diğeri çocuklarda kullanımı onaylanmamış bir başka lif içeriyor. Çocuk uzun zaman çocukların kullanılması FDA tarafından onaylanmayan ve kabızlığın önlenmesinde yararlı olmadığı bilimsel araştırmayla ortaya konmuş bir başka cins lif içeren ürün kullanmış. Evet, her iki ürün de lif içeriyor ama her lif aynı değil.  Ciddi sorunlar yaşamışlar ve bana geldiler.

İstenmeyen durumlarla karşılaşmak istemiyorsanız, lütfen eczanede reçetenizin değiştirilmesine izin vermeyin. Doktorunuzun sizin için yazdığı ilaca veya gıda takviyesine ulaşmaya çalışın. Doktor olarak bazen uzmanlık grubu ile ilgili olmak üzere reçeteye tıbbi cihaz da yazılabilir. Örneğin; ortopedik bandajlar, kan şekeri ölçüm cihazları da tıbbi cihaz grubunda reçete edilebilir. Bu durumda da yine size doktorunuz tarafından yazılana ulaşın. Muadil, yani benzer ürün olarak size sunulan alternatif ilacı ya da gıda takviyesini veya tıbbi cihazı doktorunuza danışmadan kabul etmeyin.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.