Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Mineral eksikliği ve kemik sağlığı

 

Okul öncesi yaş grubunun beslenmeyle ilişkili olarak  sık görülen sorunlarından biri de mineral eksikliğidir. En sıklıkla da demir eksikliği söz konusudur. Demir eksikliği kansızlığa neden olur. Yapılan çalışmalar demir eksikliğinde çocuğun iştahının da olumsuz etkilendiğini, aynı zamanda okul başarısının da düştüğünü göstermiştir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmeli, çocuğun beslenmesi demirden zengin besinlerle güçlendirilmelidir. En iyi demir kaynakları dana eti, karaciğer, kabak çekirdeği, kuru fasulye, mercimek, antep fıstığı, ebegümeci, maydonoz, taze nane, kuru kayısı, yumurtadır.

Okul öncesi yaş grubu çocuğunun beslenmesinde önemle üzerinde durulması gereken diğer bir mineral de kalsiyumdur. Kalsiyumdan zengin besinlerle beslenmek ileri yaşlarda osteoporoz gelişme riskini de önlemek için çok önemlidir. Çocukluk çağında kemik kitlesinin yüzde 10 artışı yetişkin yaşlarda osteoporoza bağlı kırık riskini yüzde 50 azaltır.

OSTEOPOROZ NEDİR?
Osteoporoz kemik dokusu kalitesinin düşük olmasıyla karakterize bir hastalıktır..

 


                       Normal                               0steoporo

Bu hastalıkta kemik kırılganlığı artar ve hastalık kırıklara yatkınlık ile seyreder. Kemik kitlesi azalır ve kemikte mikroskopik düzeyde yapısal bozulma gelişir.

Osteoporozdan korunma yöntemlerinden en önemlisi çocuklukta ve ergenlikte kemiklerin sağlıklı gelişimini sağlamaktır.

KEMİKLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN
Kemiklerin sağlıklı gelişimi için kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Günlük kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalıdır. Süt ve süt ürünleri kalsiyumdan en zengin besinlerdir.

Ancak günümüzde çocukların meşrubat tüketme eğilimleri çok belirgindir. Yine yapılan çalışmalar meşrubat içmenin kemik sağlığını olumsuz etkilediğini göstermiştir. Meşrubat içen çocuklar süt içmemektedir. Ayrıca meşrubatların içindeki kafein, idrarla kalsiyum atılımını arttırmaktadır.

Kemik  sağlığı ile sebze ve meyve tüketimi arasında da çok yakından ilişki vardır. Her gün sebze ve meyve yiyenlerin kemik yoğunlukları daha yeterli ve yüksek bulunmuştur. Bu nedenle günde üç porsiyon sebze+meyve tüketilmesi özendirilmelidir.

Durağan hayat biçimi de (çok tv izleme, bilgisayar kullanma) kemik gelişimi ve sağlığını olumuz etkiler. Düzenli spor yapmak kemik yoğunluğunu arttırır. Bu nedenle spor yapmak özendirilmeli ve olanak yaratılmaya çalışılmalıdır.

D Vitamini ise, her yaş grubunda  kemik gelişimi ve sağlık açısından vazgeçilmezdir. Çünkü kalsiyumun iskelette  depolanmasını sağlar. Doğal kaynağı güneş ışınlarıdır.


Bu nedenle yılda bir defa çocukların kemik yoğunluklarının izlenmeli, diyetleri kalsiyum kaynakları açısından değerlendirilerek yeterli kalsiyum alıp almadıkları denetlenmeli ve gerekli tedbirlerle yeterli kalsiyum alımları sağlanmalıdır.

Üzerinde durulması gereken bir diğer mineral ise çinkodur. Çinko enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi büyüme özellikle de boy uzaması üzerinde etkilidir. Bu nedenle çinko kaynakları ihmal edilmemelidir. En iyi çinko kaynakları ise istiridye, peynir, sığır eti, sütsüz çikolata, kuru fasulye, yumurta, mısır, karides ve brokolidir.

 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.