Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
1 yaşından önce süt ürünleri verilebilir mi?
“... Kızım 9 aylık. Doktoru 1 yaşından önce süt ve süt ürünleri kullanmamızı doğru bulmuyor. Arkadaşlarım ise yoğurt ve peynir başladıklarını söylüyorlar. Ben de başlamak istiyorum. 1 yaşından önce kızıma süt ürünleri verebilir miyim?..”

Bu soru annlerin çok sık sorduğu sorulardandır. Ve 1 yaşından önce bebek beslenmesinde inek sütünün tercih edilmediği doğrudur. İlk 6 aylık dönemde bebeğin diyeti tamamen sütten oluşur. Tercih edilen ve önerilen süt ise anne sütüdür. Çünkü besin bileşimi bebek için en uygun olan süt anne sütüdür. 

İnek sütü ise, besin bileşimi olarak bebeğin henüz gelişmesini tamamlamamış böbrek ve mide-bağırsak sistemi için uygun değildir. Bebeğin tüm süt ihtiyacının inek sütünden karşılanması sorun yaratır. Bu nedenle hayatın ilk 6 aylık döneminde bebeğe inek sütü verilmesi istenmez.

İkinci 6 aylık dönemde ise, bebek hem süt (anne sütü, biberon maması) hem de yarı katı ve katı ek gıdalar almaya başlar. Bu dönemin başında ağırlık yine süttedir. Dönemin sonuna doğru ise günlük diyet içinde sütün oranı ve önemi azalır. Tercih edilen bu dönemde de bebeğin süt ihtiyacının anne sütü ile karşılanmasıdır.

Ekonomik koşullar gereği süt kullanılması gerekiyorsa, 9. aydan sonra bebeğe bir öğün inek sütü verilebilir. Verilen inek sütünün günde bir defa 100-150 cc’den fazla olmaması, adeta bir öğün ek besin olarak tüketilmesi, bebeğin tüm süt tüketiminin (ihtiyacının) inek sütü ile karşılanmaması önemlidir. Bebekte inek sütü proteinine karşı alerji söz konusu ise doğal olarak  inek sütünün ne zaman başlanacağına bebeği izleyen hekim karar vermelidir.

1 yaşında ise, bebeğin böbrekleri ve mide-bağırsak sistemi gelişimini tamamlar. Artık bebek süt ihtiyacını inek sütüyle de karşılayabilir.  

Ancak, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri için durum farklıdır. İnek sütünden yapılsalar da bebeğin beslenmesi için günlük tüketilecek olan miktar az  olduğu için rahatlıkla 6. aydan sonra bebeğe verilebilirler.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.