Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda beslenme önerileri nasıl belirlenir?

Doğduğunda yaşamını sadece reflekslerle sürdüren bebek, doğumdan itibaren gelişmeye başlar. Bir yaşına kadar pek çok şeyi yapabilir duruma gelir. Her gelişme bebeğe yeni bir beceri kazandırır. Bu becerilerden bir kısmı beslenme ile ilgilidir. Bebeğin ilk yıl içinde nasıl ve neyle besleneceğini işte kazanılan bu fonksiyonlar ve edinilen beceriler yönlendirir veya belirler. 
 
Dişleri çıkmamış bir bebeğe katı yiyecekleri yediremezsiniz. Sadece dişlerin çıkması da yetmez. Çiğneme fonksiyonu gelişmemiş bebek, örneğin elma yiyemez. O halde bebeğimizi beslerken, bebeğimizin gösterdiği gelişime uygun davranmak, diğer bir ifadeyle, ek gıdaları ve beslenme önerilerini bebeğin kazandığı becerilere uygun olarak seçmek, belirlemek zorundayız.
 
Bebek sadece bizim izleyebildiğimiz gelişme özellikleri göstermez. Böbrekleri, mide-barsak sistemi, beyin gelişimi de bir bütün olarak bebek beslenmesinde dikkate alınması gereken gelişmeler gösterir. Yeni doğan bir bebek, tuzlu-sulu ayran içebilir. Sulu olduğu için içebilse de, tuzlu olması nedeniyle bebek için uygun değildir. Çünkü, bebeğin böbrek sistemi henüz erişkin özelliklerini kazanmamıştır. Ayranın içindeki tuzun bebeğin vücudundan böbrekler yoluyla atılması yetersizdir. Bu nedenle de tuzlu-sulu ayran bebeğe önerilemez, doğru bir yiyecek değildir. İşte bütün bu benzer nedenlerle, beslenme önerileri  pek çok önemli bilimsel gerçekler ışığı altında ifade edilir ve şekillendirilir. Ancak bilimsel doğrular, zaman içinde elde edilen gelişmelere uygun olarak değişebilir. Çocuk doktorları tarafından, yakın takip edilmesi gerekir. Bugün için geçerli olan, bebeğin ilk dört hatta ilk altı ay içinde sadece anne sütüyle beslenmesi, ek gıdalara en erken beşinci aydan itibaren başlanmasıdır.


BEBEK NEYİ BECEREBİLİR?
Bebeğin göstermiş olduğu gelişmeler, kazandığı beceriler göz önüne alınarak ilk bir yıl başlıca iki döneme ayrılır. Birinci dönem, hayatın ilk dört veya ilk altı ayıdır. Bu aylarda bebeğin tek besin kaynağı, anne sütü olmalıdır.   
 
İkinci dönem ise 4-6. aylarda başlar ve bebek bir yılını doldurduğunda tamamlanır. Bu aylarda anne sütü yanında bebeğe ek gıdalar da verilir. Her iki dönem de bebeğin hayatında çok önemlidir. Her iki dönemde de bebek beslenmesinde amaçlarımız ve tavsiyelerimiz farklıdır.
 
Bebekler ilk bir yıl içinde, bir hafta bir ay gibi kısa zaman birimlerinde önemli gelişmeler yaşarlar ve bu gelişmelere uygun beceriler kazanırlar. Bu nedenle yedi aylık bir bebek ile beş aylık bebek arasında beslenmeyi yönlendirecek olan kazanılmış beceriler çok farklıdır. Yedi aylık bir bebeğe artık makarna yedirebilirsiniz. Çünkü bunu sindirmesi için gerekli barsak enzimleri normal düzeye ulaşmıştır. Birkaç dişi çıkmıştır. Sinir sistemi gelişmesi ise, çiğneme becerisi kazanmak için hazırdır. Ancak beş aylık bir bebek için önermemiz durumunda bebek sindirim sorunu yaşayabilir. Henüz dişleri çıkmamıştır ve çiğnemeyi öğrenebilecek aşamada değildir. Sadece kıvamlı veya pürtüklü besinleri yutmak üzere hazırdır. Bu nedenle bir yaş altında beslenme önerilerinde genel kurallarımızı bebeğe özgü özelleştirmelerle kullanmanız gerekir...


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.