Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
İĞNE TOZU
Prof. Dr.  BENAL BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları-Büyüme ve İştahsız Çocuk Uzmanı
Yazı Boyutu:
Emziren anneye sakıncalı besinler hangileri?

Normal koşullarda, sağlıklı beslenme ilkeleri doğrultusunda tercih edilmeyen her şey, doğal olarak emziren anneye de sakıncalıdır. Ama, emziren anneye sakıncalı yiyecekler denildiğinde neyi anlıyoruz veya ne kastediliyor? Besinler emziren bir anne için nasıl sakıncalı olabilirler? Bunların net olarak ortaya konması gerekir. 

Sakıncalı yiyeceklerin bir kısmı, anne tarafından tüketildiği takdirde sütle bebeğe geçerek, bebekte sorun yaratan besinlerdir. Diğer bir kısmı ise, annenin süt üretimi üzerinde olumsuz etki yapan veya yapabilme riskini taşıyan yiyecekler olarak düşünülebilir.    

Annenin süt üretimini olumsuz yönde etkileyebilecek besin yoktur. Alkollü içkiler ve kafein içermesi nedeniyle kahve, çay gibi içecekler dışında her doğal besin maddesi anne tarafından  rahatlıkla tüketilebilir. 

ANNENİN DİYETİ BEBEĞİNE GÖRE DEĞİŞEBİLİR
Anne tarafından tüketildiği takdirde sütle bebeğe geçerek, bebekte sorun yaratan yiyecekler ise bebeğe göre değişkenlik gösterir. Burada önemli olan annenin yediği yiyecekler nedeniyle bebeğin gösterdiği  tepkilerdir. Ancak bundan dikkatli bir gözlemle sebep-sonuç ilişkisi içinde emin olmak gerekir. Bebek, anne sütündeki bazı  yabancı proteinlere tepki geliştirebilir. Anne beslenmesi ile bebek arasındaki olumsuz etkileşimin bilimsel kökeni budur. Bu durumda şüphe edilen yiyeceğin anne diyetinden çıkarılması, bebekteki değişikliklerin gözlenmesi gerekir. Bu süre en az bir hafta olmalıdır. Eğer bebekteki belirtilerde bir  değişiklik olmadı ise, diyetten çıkarılan yiyecek tekrar yenilmeye başlanabilir. Ama bebekteki sorun ve belirtiler devam ediyorsa bu durumda şüphelenilen başka bir besinin diyetten çıkarılması ve belirtilerin yine dikkatlice izlenmesi gerekir. 

Annenin tükettiği süt ve süt ürünleri bebekte değişik belirtilere yol açabilir. Deride döküntü,  karın ağrısı, ishal, kusma takip edilmesi gereken belirtilerdir. Bebekte bu sorunlara yol açan, inek sütü proteinidir. Annede veya ailesinde belirgin allerjik aile hikayesi varsa; anne astım tanısı almışsa;  benzer şekilde ailede veya annede “atopik dermatit” söz konusu ise, bu annelerin süt ve sütlü  yiyecekleri kısıtlanması tavsiye edilebilir.

Ayrıca bebek, annesi yumurta, fıstık, buğday, soya, mısır, domates, soğan, kabak, baharat, deniz ürünleri, narenciye ve çikolata yediğinde de belirti geliştirebilir. Adı geçen yiyeceklerin bu gibi sorunlara yol açabileceği iyi bilinmektedir. Sebep-sonuç ilişkisi net olarak ortaya konursa, anne diyetinden bu yiyeceklerin çıkarılması bebekte yaşanan sorunu da giderir.


 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.