Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DOĞUMA DOĞRU
Op. Dr.  HAKAN ÇOKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Doğumda yenilikler

Uzun zamandan beri bebeklerimizin anne karnında ve doğum anında yaşadıkları tartışılıyor. Bebeklerimizin artık anne karnında duyduklarını, hissettiklerini hatta öğrendiklerini biliyoruz. Özellikle doğum anının bebeklerimiz hatırlıyorlar ve yaşadıkları tecrübelerden pozitif veya negatif yönde etkileniyorlar. Yapılan birçok çalışma bizlere bu yönde kanıtlar sunuyor.

Bu bilinçle yaklaşıldığında bebeklerimizin gelecekteki davranışlar ve duygulanımlarının gelişmesinde anne karnında ve doğum anında onlara yaşatacaklarımızla yakından ilgili olduğunu biliyoruz. Bu yüzden doğuma hazırlanmalı ve doğum anını kendi şartlarımız doğrultusunda planlamalıyız. Bu aşamada Lamaze eğitimi sizlere rehberlik edecektir. Öncelikle toplum tarafından üzerinizde oluşturulan negatif doğum korkularından kurtulmanız amacıyla doğumla ilgili gerçekleri öğrenecek ve gelen doğru bilgilerle duyduklarınızın ne kadar yanlış olduğunu anlayacaksınız. Bir sonraki aşamada bedeniniz ve bebeğiniz arasındaki mükemmel uyumu keşfedecek ve bu uyuma güvenmeyi öğreneceksiniz. Kurs sırasındaki yoga egzersizleri ile bedeninizin gebeliğin getirdiği değişimlere uyum sağlamasını ve doğuma hazırlanmasını sağlayacaksınız.

GEVŞEMEYİ, RAHATLAMAYI ÖĞRENMEK ŞART
Doğum sırasında rahiminiz ve bebeğiniz mükemmel bir uyum içinde çalışarak doğumun en uygun şartlarda gerçekleşmesini sağlıyorlar. Burada tek yapmanız gereken kendinizi gevşek bırakarak onların sizin için çalışmalarına izin vermek. Ancak bunun için gevşemeyi ve kendinizi rahat bırakmayı öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için her hafta değişik teknikler kullanarak derin gevşeme, görselleştirme konularında hazırlanmanızı sağlıyoruz.

DOĞUMDA NEFESİNİZİ TUTMAYIN
Nefes çalışmaları doğum sırasında ayrı bir öneme sahip. Doğum sırasında kendini korkularından dolayı kasan, nefes almayan, nefesini tutan kadınlarda doğal olarak doğum ağrıları daha fazla hissediyor. Bu yüzden gerek rahminizin rahat çalışması gerekse kasılmalar sırasında bebeğinizin sağlıklı oksijenlenmesi gerekse gevşemeye yardımcı olması açısından nefes teknikleri öğreneceksiniz. Sadece nefes çalışmaları bile bebeğinizle bir bütün olmanızı ve birlikte hareket etmenizi sağlayacak. Bu teknikler sayesinde kasılmalar sırasında tüm kontrol sizde olacak, kendinize ve bebeğinize güveniniz tam olacak ve bunların sonucunda doğumu korku dolu anlar yerine heyecan ve coşkuyla yaşayacaksınız. Daha önce kursumuza katılarak doğum yapan gebelerimizin söylediği gibi doğum anı yaklaştıkça heyecan ve coşkunuz artacak.

Bu kursun bir diğer özelliği de sizlere doğumla ilgili kararlarınızı sizin talep etmenizi sağlayacak kadar güven ve bilgiye sahip olmanızı sağlamak. Bu sayede doğum anınızı bugünden planlayabileceksiniz. Bizler artık doğumda bebeklerin farkında doğdukları bilinciyle bebeğe saygılı doğumlar hayal ediyoruz. Bebeklerin doğumdan hemen sonra anneden uzaklaştırılıp medikal müdahalelere ve yalnız bırakılmalara gerek kalmadan annenin onu bekleyen kollarına kavuşmalarını arzuluyoruz. Çünkü yeni bir dünyaya adım attıkları bu anda bebeklerin ihtiyaç duydukları tek bir şey var; tanıdık bir ses, kendilerini güvende hissetmek; Bu güven hissini sadece onu bekleyen, tüm sevgisini yoğunlaştırmış ve kollarıyla onu sarmak isteyen bir anne verebilir. Doğum anında bebeğiyle buluşan, doğar doğmaz bebeğini kucağına alan annelerde anne-bebek bağının çok daha iyi kurulduğu, bu bebeklerde ileriye dönük problemlerin çok daha az yaşandığı artık biliniyor. Lamaze eğitimi size bu güveni verecektir.

BABAYI DA UNUTMUYORUZ!
Bu sırada babaları da unutmuyoruz. Türk toplumunun gerçeklerinden biri de doğum işinin sorumluluğunun daha çok anneye bırakılması. Babalar bebekleriyle bağ kurmak için doğmalarını hatta birkaç aylık olmalarını bekliyorlar. Oysa artık biliyoruz ki bebekleriyle anne karnındayken bağ kuran, doğum sırasında eşinin yanında ona destek olan babaları bebekler doğumdan hemen sonra bile tanıyorlar. Lamaze felsefesinde bebeklerin hayatında anne ve babanın ayrı ayrı yerleri olduğu ve birbirlerinin yerini tutamayacağı savunulmaktadır. Anne karnındaki bebekle ilgilenen, onunla ilişki kuran babalar anneler daha fazla güven ve sevgi vermekte, bu da yarattığı pozitif etkiyle bebeklerin gelişimine olumlu katkılar yapmaktadır. Lamaze felsefeleri anneyi olduğu kadar babayı da doğuma hazırlamaktadır.

Tüm bu eğitimler sonrasında kendine ve bebeğine güvenen anneler ve babalar olarak doğum anını korku ile değil heyecanla bekliyor olacaksınız. Ve milyonlarca anne gibi hayal ettiğiniz bir ortamda, tamamen kendi kontrolünüzde bebeğinizin de ihtiyaçlarını gözeterek sağlıklı doğumlar yapacaksınız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.