Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
DOĞUMA DOĞRU
Op. Dr.  HAKAN ÇOKER
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazı Boyutu:
Anne ve bebek dostu sezaryen

Adı Elif. Sezaryen olacağı belliydi. Bebeğinin doğumunun çok riskli olduğu konusunda o da ikna olmuştu. Hatta bu, başka bir doktor tarafından da muayene edilip doğrulanmıştı. Doktoruna da güveniyordu.

Ama yine de yapılacak başka bir şey daha olmalıydı. Doğum gününe bebeğinin karar vermesini istiyordu. Okuduğu tüm makaleler doğumun kendiliğinden başlamasının hem bebek hem de anne için, hatta ameliyatın daha kolay olması için çok daha avantajlı olduğunu vurguluyordu. Bu yüzden bu tercihini doktoru ile paylaştı. Doktoru bu kararını çok olumlu karşıladı. Doğumdaki riskler bebeğin doğumu ile ilgiliydi. Yani doğumun başlamasına hatta ilerlemesine engel bir durum yoktu. Ancak doğumun başlama zamanı belli olmadığı için katılacağı kongreye denk gelebilirdi. Önlem olarak birlikte çalıştığı diğer doktorla da tanışmasını istedi. Böylece tercihlerini bilen iki doktordan biri mutlaka orada olacaktı. Bu bilgi Elif'i hiç rahatsız etmedi. Doğumun bir ekip işi olduğunu çoktan kabul etmişti.

DOKTORDAN İSTEDİKLERİ
Ama doktordan istekleri bitmemişti. Doğumda uyanık olmak ve bebeğini kucağına almak istiyordu. Ameliyat boyunca bebeğinden ayrılmamak, hatta odasına çıkarken bile bebeğini bırakmamak istiyordu. Tüm ameliyat boyunca eşini de yanında istiyordu. Doktoru bu isteklere alışıktı. Uzmanlığını yurt dışında yapmıştı. Orada annelerin bu istekleri mümkün olduğunca karşılanıyordu. Ancak burada Elif bu kadar bilinçle tercih yapan ilk gebesiydi. Bunlar için ekstra bir çaba sarf etmesi gerektiğinin farkındaydı. Ancak daha önceden kararlaştırdıkları hastane buna uygun değildi. Katı kuralları vardı ve uyulmasını istiyorlardı. Babalar ameliyathaneye alınmıyordu ve bebekler mutlaka bebek odasına çıkarılıyordu. Bunun için annelerin bu isteklerine olumlu bakan başka bir hastaneyi seçmelerini önerdi. Elif için zaten hastane değil, tercihlerinin saygıyla karşılanması önemliydi. Daha uzak olmasına rağmen bu hastanede doğumu kabul etti. Artık sadece huzurla beklemek kalmıştı geriye.

Günler çabuk geçti ve bir gün bebek hazırım sinyallerini vermeye başladı. Sezaryen olacaklarını bilmelerine rağmen, doğuma hazırlık kursuna katılmış, hatta doğumda profesyonel bir destek almak için yakınında oturan özel bir ebe ile anlaşmıştı. Bu yüzden panik yerine mutluluk ve coşkuyu yaşıyordu. Dalgalar onu rahatsız etmiyordu. Yine de her dalgayı nefesle karşılıyordu. Saat 06.00 olduğundan doktorunu rahatsız etmek istemedi. Ebe eve geldi, bir süre daha hazırlıklar sürdü. 08:00'de doktora haber verildi. Sonra sakin bir şeklide hastanenin yolu tutuldu.

HASTANEDEKİ KARŞILAMA
Hastaneyi daha önceden ziyaret ettiğinde ve tercihlerini paylaştığından herkes onu sevinçle karşıladı. Hazırlıklar yapıldı ve ameliyathaneye inildi. Doktoru daha önceden aradığı için ameliyathane bebek üşümesin diye ısıtılmıştı. Doktoru biraz terleyecekti ama annenin tercihleri ön plandaydı ve bu tercihler bebeğin yararına olacaktı. Doktor ayrıca anestezi ve çocuk uzmanları ile ayrı ayrı görüşmüş, bebeğin anne kucağında kalması için desteklerini almıştı. Tüm bu hazırlıklar sonrası baba da ameliyathaneye alındı ve artık doğum zamanıydı.
Epidural anestezi sonrasında ameliyat başladı. Bebeğe ulaşıldığında doktor ameliyat spotlarını hafif yukarı yönlendirdi. Bir yandan bebeğe yardım ederken, diğer yandan da Elif'e ıkınmasını söyledi. Anestezi altında bunu yapmasının imkansız olduğunu biliyordu ama imgesel boyutta da olsa annenin doğuma aktif katılımını sağlamanın avantajlarını biliyordu. Ve doktorun fiziksel desteği, Elif'in imgesel çabaları ile bebek doğdu. Doğum başladığı ve tüm doğal hormonlar aktif olduğu için çok canlı ve hemen ağlayan bir bebek doğdu. Çok az bir bekleme sonrasında kordonu kesildi ve çocuk doktoruna teslim edildi. Planlı sezaryenlerin aksine çok aktif bir bebekti. Çok sağlıklıydı. Kısa bir kontrol sonrasında bebek çıplak haliyle Elif'in göğsüne bırakıldı. Elif serbest olan her iki koluyla bebeğine sımsıkı sarıldı. Ağzından sürekli "Hoş geldin" kelimesi arka arkaya çıkıyordu. Hem hoş geldin diyor hem de bunu yaşamasına olanak veren herkese teşekkür ediyordu.

BEBEK KOPMAYI DEĞİL, KAVUŞMAYI YAŞADI
Bebek anne kucağına geldikten birkaç saniye sonra ağlaması kesildi. Kopmayı değil kavuşmayı yaşadı ve annenin göğsünde huzurla sakin nefesler almaya devam etti. Ameliyat boyunca kucakta kaldı. Hoş ara ara bebek hemşiresi alışkanlıktan alıp gitmek istiyordu ama kimsenin bebeği vermeye niyeti yoktu. Gerek doktor gerekse ebe ara ara bunu nazikçe bebek hemşiresine hatırlattı.
Ameliyat bitince Elif'in başka bir yatağa geçmesi gerekiyordu. Bu sırada Elif bebeğini eşine teslim etti. Bebek hep tanıdık bir kucakta, tanıdık sesler arasındaydı. Yatağa geçince yeniden bebeğini kucağına aldı. Ve birlikte önce ilk bakım odasına, 1 saat sonra da odasına çıktılar. Bu sırada bebek çoktan emmeye başlamıştı bile. Anne ve bebek ilk bağlanmayı zorlanmadan doğal bir şekilde yaşamışlardı.

BEBEK İSTEDİĞİNDE ANNEYİ EMDİ!
Diğer birçok sezaryenli annenin aksine Elif bebeğini hiç yanından ayırmadı. İsteği üzerine tüm bakımları yanında yapıldı. İstediği zaman emdi bebek, istediği zaman uyudu.
Yine tercihi üzerine ailesi de bu buluşmaya saygı duydular. Hastaneye çok ziyaretçi gelmedi. Gelenler onların bu buluşmasını bozmayacak şekilde davrandılar.
Elif tıbbi sebeplerden dolayı çok istediği doğal doğumu yapamamıştı ama kendi sezaryen tercihlerine ulaşabilmiş ve doğumunu "Anne ve Bebek Dostu Sezaryen ile KEŞKESİZ DOĞUM" yaşamıştı.

ÖNEMLİ NOT:
Bu hikayede adı geçen kişiler ve olaylar gerçek değildir. Sizlere, "Anne ve Bebek Dostu Sezaryen" felsefesini anlatmak için yazılmıştır. Sezaryen ameliyatı doğumun bir parçasıdır. Gerek doğuma hazırlananlar, gerek tıbbi nedenlerle sezaryen olacağı belli olanlar, gerekse sezaryeni bir doğum şekli olarak tercih edenlerin her zaman sezaryen alternatifleri vardır.

ÜÇ TİP SEZARYEN AMELİYATI VARDIR:
1-Planlı sezaryen: Karar verilen bir günde doğum başlamadan sezaryen yapılır. Eskiden 38 haftalıkken yapılırdı ancak birçok sakıncası ortaya çıktığından bu süre 39 haftaya çekildi. Ancak daha da geç yapılmasını savunanlar var.
2-Doğum başladıktan sonra yapılan acil sezaryen: Doğum sırasında oluşan acil durumlarda yapılır. Bunlar arasında bebek kalp atışlarının bozulması, kanama, ilerlemeyen doğum vs sayılabilir. Bir kurtarma ameliyatı olduğundan avantajları dezavantajlarının önüne geçer.
3-Doğum başladıktan sonra yapılan ve acil olmayan sezaryen: Doğum başladıktan sonra ve acil bir durum oluşmadan önce yapılır. Doğum başladığında annelerin korktuğu o yoğunluk hissedilmez. Doğumu en fazla taklit eden sezaryen şeklidir. Doğumun tüm doğal hormonları salgılanmıştır ve bebek hazır olduğunda doğumu başlatmıştır. Bebekler çok daha aktif doğar, solunum problemi neredeyse hiç olmaz, anne-bebek bağlanması daha kolay olur, doğum sonrası emzirme problemleri en aza iner, annede depresyon görülme ihtimali azalır. Yapılan çalışmaların birçoğu doğum başladıktan sonra acil olmayan sezaryenin en sağlıklı doğum biçimlerinden biri olduğunu ortaya koymaktadır.
Her üç tip sezaryen ameliyatı da "Anne ve Bebek Dostu Sezaryen" tanısını almaz. Bunun için aile ve ekibin Anne ve Bebek Dostu Sezaryen Felsefeleri'nin gereklerini bilmesi, anlaması, saygı duyması ve uygulaması gerekir. Ancak bu çalışma sonrasında Anne ve Bebek Dostu Sezaryen mümkün olacaktır.

AŞAĞIDAKİ DURUMLARDA ANNE VE BEBEK DOSTU SEZARYEN YAPILABİLİR:
1. Makat geliş gibi bebeğin pozisyon anomalilerinden bazıları
2. İkiz gebelik
3. İri bebek
4. Tüp bebek
5. Doğum korkusu
6. Daha önce sezaryen ile doğum yapmış olmak
7. Anneye bağlı bazı hastalıklar
8. Ikınmanın riskli olduğu bazı hastalıklar.

ANNE VE BEBEK DOSTU SEZARYEN İÇİN AŞAMALAR:
1. Doğum kendiliğinden başlar.
2. Epidural anestezi tercih edilir.
3. Ameliyathane önceden ısıtılır.
4. Tüm ekip davranış ve konuşmalarında doğuma saygılıdır.
5. Doktor tüm ekiple önceden konuşur ve hazırlar.
6. Doğumdan sonra bebek kontrol sonrası anne göğsüne çıplak bırakılır.
7. Ameliyat boyunca ve odaya çıkarken hep anne göğsünde yatar.
8. Bebeğin götürülmesi gereken özel durumlarda bebek hep babanın kucağındadır.

ANNE VE BEBEK DOSTU SEZARYEN İÇİN ÖNCEDEN YAPILMASI GEREKENLER:
1. Doğum ve sezaryen konusunda yeterli bilgi sahibi olmak (Doğuma hazırlık kursları, birebir danışmanlık vs.)
2. Özellikle SSVD için psikolojik hazırlıkların tamamlanması (Hamile ve Doğum Psikoloğu ile)
3. Doktorla tercihlerinizin çok önceden konuşulması
4. Uygun hastanenin seçimi
5. Doktorun tercihler yönünde hazırlıklar ve uygulamalar için organizasyon yapması
6. Aile ile durumun konuşulması ve doğum sonrası mahremiyet için organizasyonların yapılması
7. Sezaryen sırasında da profesyonel destek için ebe, psikolog, doula kullanılması
8. Bebeğin ameliyathanede kalamayacağı özel durumlar için bir B Planı saptanması.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.