Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuklarda Mikoplazma Enfeksiyonları

Mikoplazmalar doğada yaşayan en küçük mikroorganizmalardır. Uzun yıllar virüs olduğu düşünülmüşse de virüs olmadığı anlaşılmıştır. Bugün tanımlanan en küçük bakteridir. Mikoplazma’nın insan ve hayvanlarda hastalık yapan 92 tipi tanımlanmıştır. Bunlardan 16’sı insanlarda bulunmaktadır.

Enfeksiyonda kaynak insanlardır. Mikoplazmanın bulaşması damlacık yolu ve yakın temas’la olmaktadır. Kuluçka süresi 21-23 gündür ve aile içi bulaşım da sıktır.

Mikoplazma enfeksiyonları çocuklarda çeşitli klinik tablo olarak karşımıza çıkabilir. Mikoplazma enfeksiyonu denildiği zaman tanımlanan esas tablo Mikoplazma Pnömonisi = Mikoplazma’nın neden olduğu zatürre tablosudur.

Zatürre dışı klinik tablosu da, geniş bir spektrumu kapsamaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları, farenjit, orta kulak iltihapları, sinüzit, bronşit, bronşiolit bu tabloların başlıcalarıdır. Hastalığın görülme sıklığı, yaş büyüdükçe artmaktadır.

Mikoplazma enfeksiyonları tekrarlama eğilimi gösterirler. Karma enfeksiyon şeklinde seyredebilirler. Geçirilen enfeksiyon yaşam boyu bağışıklık bırakmayabilir. Tanısı gerek klinik tablonun değişiklik göstermesi ve gerekse yaşa bağlı olarak değişken oluşu dolayısı ile zordur.

ASTIMA DA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Mikoplazma enfeksiyonu ile astım arasında bir ilişkinin olduğu görülmüştür.Bu enfeksiyonu geçiren astımlı çocuklarda klinik tablo ağır seyretmektedir.Astım hastası olmayan çocuklarda ise hastalık sırasında hışıltı ortaya çıkmaktadır. Mikoplazma enfeksiyonunun çocuklardaki enfeksiyona bağlı astımda önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir.
            
Tanıda kullanılan laboratuvar testleri özgül değildir. Mikoplazma pnomonili vakalarda radyolojik testler yardımcı olabilir. Kültür testleri yetersizdir. Tanı da serolojik testler ve antijen testleri yardımcı ise de bu testler akut enfeksiyon tanısından ziyade geçirilmiş enfeksiyonu gösterdiği için yetersiz kalmaktadır.
           
Tanı konulan vakalar da antibiyotik tedavisi önerilir. Azitromisin, Klaritromisin ve Eritromisin 5-10 günlük sürelerde uygulanır. Mikoplazma enfeksiyonları için yapılan aşı çalışmaları yetersiz olduğu için aşı ile korunma mümkün değildir.
Günümüzde Mikoplazma Enfeksiyonları’nın çocuklardaki  tanısı sorun teşkil etmektedir. İlerleyen teknoloji ile birlikte bu sorunun çözümleneceği inancındayız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.