Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Gonokok enfeksiyonu ve yenidoğan

Son 20 yılda cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda artış görülmektedir. A.B.D.'de cinsel yolla bulaşan bakteriyel enfeksiyonların başında gonore enfeksiyonu gelmektedir. Ülkemizdeki çalışmalarda (2009 verileri) gonoreli hasta sayısında azalmanın olmadığı bildirilmektedir. Gonore bakteriyel bir enfeksiyon olup, tanısı kolay konmaktadır. Tanı konulan vakalarda tedavi ivedilikle uygulanmaktadır. Bu enfeksiyon yalnızca insanlarda ortaya çıkar. Kuluçka süresi 2-7 olup, enfekte anneden enfeksiyon bebeğe geçmektedir.

Yeni doğan bu enfeksiyonu genellikle doğum kanalından geçerken almaktadır. Eğer annede erken membran rüpturü olmuşsa bu durumda enfeksiyon ajanı uterusa ulaşmakta ve bebek anne karnında enfekte olmaktadır. Servikal enfeksiyonu olan annelerin %30-40’ında bebek enfekte olmaktadır. Oluşan bu enfeksiyon bebekte;

- Prematürelik
- Düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olduğu gibi.

Yeni doğan  bebekte;
- Göz İltihabı
- Saçlı deride apse
- Sepsis
- Septik artrit

Ve menenijte yol açabilmektedir.

Tanının kolaylıkla konabildiği ve tedavinin yapılabildiği bu enfeksiyonda sorun annede bu enfeksiyonun tanımlanmasındaki zorluklardır. Bu enfeksiyon sıklıkla annede belirtisiz enfeksiyon şeklinde seyreder. Annedeki gonore enfeksiyonun %50-70‘i belirtisiz enfeksiyondur. Bu durumda tanı başlangıçta düşünülmemekte ve ortaya çıkan komplikasyonlar önemli olmaktadır. Gonore enfeksiyonuna bağlı prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebek oranı küçümsenmeyecek düzeydedir.

Gonore yenidoğan bebeklerde en sık göz enfeksiyonuna neden olur. Son derece önemli olan bu tabloda tanı konmadığı taktirde görme kaybına yol açmaktadır. Eğer bebek enfekte oldu ise göz kapaklarında şişlik ve kızarıklık görülür. Pürülan konjuktivit olarak tanımladığımız bu tablo doğumdan sonraki 2 ile 5 günler arasında ortaya çıkar. Bazen akıntı kanamalı olabilmektedir. Bakteriyolojik tanı kolaylıkla konulabilmektedir. Gonokok enfeksiyonu düşünülen bebekler yatırılarak tedavi edilmeli ve antibiyotik  tedavisi ivedilikle başlanmalıdır. Enfeksiyondan korunmada önemlidir. Yenidoğan bebeklere doğumu takiben gözlerine gonokok enfeksiyonundan korunmak amacıyla gümüş nitrat solusyonu damlatılmaktadır. Bu uygulama ile birlikte gonokok konjuktivitinden korunma sağlanmaktadır.

Gonokok enfeksiyonu ciddi bir enfeksiyondur. Tanı konulan bebeğin tedavisi süratle yapılmalıdır. Annedeki enfeksiyonun tanımlanmasındaki zorluklar yeni takip protokollerin geliştirilmesi ile aşılacağı şüphesizdir.

Anahtar kelimeler;
- Gonokok enfeksiyonu
- Yenidoğan
- Prematüre bebek
- Düşük doğum ağırlıklı bebekler



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.