Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
ÇOCUK SAĞLIĞI
Prof. Dr.  NURAN GÜRSES
Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon Uzmanı
Yazı Boyutu:
Gebelik ve yenidoğanda zona enfeksiyonu

Zonaya neden olan varisella zoster virüsü (VZV) iki farklı klinik tabloya yol açar. Bu virüsle karşılaşınca ilk gelişen tablo su çiçeğidir. Suçiçeği enfeksiyonu geçirildikten sonra virüs vücuttan atılmaz. Sinir ganglionlarına yerleşir bu tablo latent (gizli) virüs enfeksiyonu olarak tanımlanmaktadır. Latent VZV virusunun tekrarlayan enfeksiyonu ise zona olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yazımızda daha önce suçiçeği enfeksiyonu geçirmiş gebedeki zona enfeksiyonunun durumu incelenecektir.

Zona (VZV) virüsü son derece bulaşıcıdır. Bu enfeksiyonu geçiren şahısla aynı evde yaşayan diğer bireylerin %90'nında bulaşma olmaktadır. Kısa süreli temaslarda ise bulaştırıcılık oranı %18'dir. Varisella virüs enfeksiyonlarında bulaşım döküntü çıkmadan iki gün öncesinde başlamaktan ve döküntüler kabuklanıncaya kadar devam etmektedir. Zonalı hastalar suçiçeği geçiren hastalara göre daha az bulaştırıcıdır. Toplumdaki herkes zona geçirmez. Zora geçirme oranı kabaca toplumun %10–20'sini teşkil eder. Gebelikte bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda, stresin arttığı hallerde zona ortaya çıkabilir. Bir kez zona geçiren bireyin ancak çok az bir kısmı tekrarlayan zona geçirebilir. Diğer bir özellikte zonaya yakalanma riskinin yaşla birlikle artmasıdır.

Gebelikte zona enfeksiyonu geçirildiğinde gebelik düşük ile sonlanabilir veya nadiren doğumsal malformasyonu bebek doğabilir. Anne karnındaki enfeksiyon (İntrauterin enfeksiyon) riski zonanın torakal 10 ve lumbal 1 dermatomlarını tuttuğu zaman ortaya çıkmaktadır. Literatürde 12 haftalık gebelik esnasında zona geçiren bir annenin bebeğinde doğumsal (konjenital) malformasyon görülmüş ve zonanın geçirildiği gebelik ayının önemli olduğuna dikkat çekilmiştir.

Bu bebeklerde;
- Fetal gelişimin kısıtlanması
- Ekstremite yokluğu
- Deride bozukluk
- Nörolojik hasar oluşabilir.

İlk üç ay (birinci trimester) gelişebilen bu bulgular nadir görülmektedir.  En tehlikeli dönem 13–20 gebelik haftaları arasındaki süreçtir. Gebeliğin 20 haftasından sonra geçirilen enfeksiyonlarda fetal malformasyon riski yoktur.

Doğuma yakın dönemde zona geçiren annelerin bebeklerinde ise enfeksiyon riski mevcut değildir.

Gebeliğin herhangi bir döneminde VZV ile karşılaşan anneye ilk 48 saatte VZV immunoglobilini verilemesi önemlidir.

- Gebelikte zona geçiren bir anneden doğan bebeğe yaklaşım ne olmalıdır?
- Doğumdan sonra bebekte hangi bulgular beklenebilir?
- Yeni doğana tedavi gereksinimi var mı? İzolasyon gerekir mi? Sorularının yanıtı son derecede nettir.

Sağlıklı bir bebek doğar. Doğum öncesi tanı için invazif girişimlere gerek yoktur. Gebelik sonlandırılması söz konusu değildir.

Sonuç olarak ilk üç ayda geçirilen zona enfeksiyonu dışında diğer aylarda geçirilen zona enfeksiyonu bebek için sorun oluşturmaz. Tedavi ve izolasyon gereksinimi yoktur.

- Gebelikte zona
- Yenidoğanda zona



Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.