Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BAŞ BAŞA
Prof. Dr.  REHA CENGİZLİER
Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı - Çocuk Alerji Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Alerjik çocukla tatil

Yaz geldi, okullar kapandı. Sıra tatilde! Bütün bir yılın yorgunluğunu atmak, eğlenmek, dinlenmek zamanı. Fakat bazen de endişelerin arttığı bir dönem. Alerjik çocukların aileleri için yeni bir stres nedeni. Kış boyu ilaçtı, tedaviydi derken yaza girince ilaçların kesilmesi, şikayetlerin geçmesi sonucu bir oh demişken şimdi "Eyvah, ya orada hastalanırsa?" korkusu.

Sevgili anne babalar, gelin alerjik rahatsızlığı olan çocukla tatilde olabilecek sorunlar, bunlar için ne yapılması gerekir. Nasıl önlem alınır, nelere dikkat edilir; biraz paylaşalım. Burada sizlere, en çok karşılaştığım sorular ve cevaplarından bahsedeceğim.

Tatil deyince ilk akla gelen deniz kenarı bir bölgeye gitmek, denize, havuza girmek gelir. Bazen de dağ ortamı, memleket ziyareti, köyün gitmek gibi tatil şekilleri de vardır.

Alerjik hastalıklar içinde en fazla endişe yaratanı astımdır. En çok hastaneye başvuru nedeni de astımdır.  Astımlı çocuklar,  astımsız akranları gibi her türlü sosyal aktiviteyi yapabilir, yapmalıdır. Sadece bazı basit önlemleri almak yeterlidir.

- Devamlı kullanmakta olduğunuz ilaçlar varsa, bunlara doktorunuzun önerisi doğrultusunda devam etmek gerekir. Kafadan kesmeyin. Kesilecekse bile doktorunuzla birlikte karar verin. Çocuğun öncesini hiç bilmeyen, gittiğiniz yerdeki bir doktorun yanılma olasılığı vardır. Her çocuk farklıdır; her çocuğun tedavisi farklıdır, her çocuğun tedavisi farklı zamanlarda da farklıdır. Bunu en iyi doktorunuzla birlikte siz bilebilirsiniz.

- Tatile giderken, yanınıza kışın kullandığınız ilaçları almalısınız. Devamlı kullanmayı bırakmış bile olsanız, orada gerekebilir; bulunduğunuz yerdeki eczanelerde sizin kendi ilacınızı bulmakta sorun yaşayabilirsiniz.

-İlaç kesilmesi o günlerde planlanmış ise; tam yer değiştirirken bunu yapmayın. Gittiğiniz yerde birkaç gün daha ilaç kullanıp, çocuk o ortama adapte olduktan sonra ilacı kesin.

-Gitmeden önce doktorunuza, orada astım atağı veya alerjik sorunla karşılaştığınızda ne yapacağınızı sorun, öğrenin. Evde ne zaman kadar ve ne tedavi yapmalısınız, ne zaman hastaneye götürmelisiniz? Bu soruların cevapları sizi oldukça rahatlatır.

-Ev tozu akarı alerjisi olan bir çocuğunuz varsa, gittiğiniz ortamın önceden havalandırılıp temizlenmiş olması önemlidir. Sezonu yeni açan bir otelin ilk müşterisi olmak bu açıdan risklidir. Kış boyu kapalı kalıp tozlanmış, akarların istilasına uğramış bir odada yatmak, ilk geceden bir astım atağına yol açabilir. Aynı durum, memleketine, köyüne, kendi yazlık evine gidenlerde de görülür. Özellikle anneanne, babaanne gibi büyüklerin köydeki veya dağ evindeki yatak, yastık, yorganların yün veya kuştüyü gibi çocuğunuz için risk taşıyan eşyalar olup olmadığını kontrol etmelisiniz.  Mümkünse akar geçirmeyen nevresim takımınızı yanınızda götürmelisiniz.

-Enfeksiyonlara diğer çocuklardan daha açık olan çocuğunuzu, kontrolsüz bırakmamalı, giysi kalınlığını ortama göre ayarlamalısınız. Aşırı koruyucu olmaya gerek yok. Normal olarak siz nasıl Kalınlıkta giyiniyorsanız, ona da benzer kalınlıkta giysiler giydirebilirsiniz.

-Çocuğunuz, sinek sokması ile aşırı kabarıyor olabilir. Bunu önlemek için odada sinek kovucu, prize takılan sıvıları kullanabilirsiniz. Sineklerin bol olduğu akşamları, ince efil efil ama kolu ve bacağı uzun giysiler giydirebilir, küçük vücut yüzeylerine ve sık sık olmamak üzere sinek kovucu krem, sıvı sürebilirsiniz. Yine de sinek soktuğunda en erken dönemde sadece o sokulan bölgeye kortizonlu bir krem sürerek tepkiyi azaltabilirsiniz.

-Öğlen güneşinden sakınmak, diğer zamanlarda da 30-50 faktör arası bir kremle cildi yanıklara karşı korumak gerekir. Bu aslında herkes için geçerli bir kuraldır.

-Deniz kenarında vücuttan fark etmeden gerçekleşen su kaybı daha fazla olduğu için, çocuğunuza, her zamankinden daha sık su içirmeyi teklif edin, hatırlatın. Özellikle bebekler bu konuda kendini ifade edemeyip, halsizlik, ateş gibi yanlışlıkla enfeksiyon sanılabilecek tekiler geliştirebilir. Gereksiz ilaç kullanımına yol açar. Basit bir su içimi bunu önleyebilir.

-Açıkta satılan gıdaların, eriyip tekrar donmuş dondurmaların, kontrolsüz yenen ve içilenlerin her biri ayrı bir enfeksiyon riskidir. Enfeksiyonlar, alerjinin tetikleyicisidir. Unutmayın; çocuğunuzun geçireceği enfeksiyonlar, allerjiyi de azdırabilir, iki tedaviyi birlikte yapmanız gerekebilir. Bulunduğunuz yerdeki doktora başvurmakta geç kalmayın.

-Bağlık bahçelik ortamda bulunan meyve ağaçları, hem ilaçlı meyvelerin yenmesi sonucu, hem de ağaçtan düşme sonucu risk taşır. Çocuğu aşırı kısıtlamadan, bunaltmadan, uzaktan uzağa, çaktırmadan gözünüz üzerinde olursa iyi olur.

Hepinize iyi tatiller dilerim.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.