Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Hormanların düzenli salgılanması için vitamin ve mineraller gerekli mi?

Beslenme ve yeterli gıda tüketimi ergenliğe giriş zamanı, ergenlik süresi ve erişkin üreme sisteminin düzenli çalışabilmesi için gereklidir. Özellikle hayatın ilk 3 yılında olmak üzere beslenme, büyümeyi de etkiler.

Araştırmalar, düşük kalori tüketimi; protein, çinko, demir, bakır, iyot ve vitamin A eksikliğinin büyüme hormonu ve seks hormonları salgılanmasını olumsuz etkilediğini göstermektedir. Özellikle vitamin A eksikliği ve büyüme hormonu salınımı bozulması ve vitamin A eksikliği ve seks hormonları salgılanmasının bozukluğu saptanmıştır.

Besin elementlerinin vücuttaki değişik sistemler ve hormonal denge üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Ancak, zengin ülkelerde bile çocuk ve ergenlerde yapılan araştırmalar sonucunda, bunların demir, kalsiyum, vitamin A ve vitamin D’yi yetersiz miktarlarda aldıkları saptanmıştır. Vitaminlerin ve beslenme elementlerinin gerekli dozları, kanıta dayalı tıp uygulamasından uzak ve daha çok geleneksel bilgiye dayanmaktadır.
En önemli gelişmeler kalsiyum-D vitamini çalışmaları sonucunda elde edilmiştir. Vitamin D immün sistemin düzenlenmesinde, dolayısıyla vücut direnci artmasında önemli rol oynar. Hormonal yönden, vitamin D eksikliği trigliserid yüksekliği ve insulin metabolizması düzensizliğine yol açar.

BEBEKLERE VİTAMİN D VERİLMELİ Mİ?
Obez olmayan diyabetik farelerde yapılan deneyler, D vitamininin farmakolojik dozlarda diyabet mellitus gelişimini önlediğini göstermiştir. Dünyada diyabetin en sık görüldüğü Finlandiya’da yapılan bir çalışmada, bebeklik döneminde vitamin D yetersiz alanlarda, uygun vitamin D verilenlere göre önemli oranda daha fazla diyabetes mellitus saptandığını ortaya koymuştur.

Ülkemizde de 0-1 yaş arası bebeklerde vitamin D verilmesinin bazı çocuk hekimlerince gereksiz görülmesi yanlışı, mutlaka düzeltilmelidir. Araştırmalar ergenlik döneminde de vitamin D verilmesinin, özellikle güneşin az olduğu ve İslami giyimin tercih edildiği yörelerde gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Örneğin, Kanada, ABD ve bazı Kuzey Avrupa ülkelerinde ergenlere günlük 200 ünite D vitamini verilmektedir.


Beslenme elemanlarının uygun dozlarının tespiti kontrollü çalışmalar gerektirir. Ancak, yetersiz alımların önlenmesi ve kan değerleri düşük seyreden vitamin ve minerallerin normal seviyeye getirilmesi gerekir. Ancak mutlaka hekime danışılarak ve hekimin tavsiyesi ile destek alınması ve internet ve televizyondan reklamı yapılan, içeriğinde ne olduğu bilinmeyen ürünlere rağbet edilmemesi gerekir.




 


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.