Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KÖPRÜDEN GEÇERKEN
Prof. Dr.  ATİLLA BÜYÜKGEBİZ
Çocuk Sağlığı ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Yazı Boyutu:
Diyabet toplum sağlığını nasıl etkiliyor?

Türkiyede 6.5 milyon kişinin diyabetle veya yarattığı kompikasyonlarla uğraştığı biliniyor. Ülkemizde sağlık harcamalarının yüzde 11’i diyabete gidiyor, bu da kişi başına ortalama 400 euroya tekabül ediyor.

Dünyada 265 milyon kişinin diyabetik olduğu tahmin edliyor. Ülkelerin bütçelerinin yüzde  2.5-15’i diyabetle savaşa gidiyor. Ayrıca bir de diyabet nedeniyle oluşan işgücü kaybının yarattığı giderler düşünülürse diyabetin toplumu ekonomik yönden de nasıl olumsuz etkildiği anlaşılabilir.

KAÇ TİP DİYABET VAR?
ÇOCUKLARIN VE ERİŞKİNLERİN DİYABETİ FARKLI MI?

Nedenlerine göre birkaç diyabet tipi olmakla birlikte diyabet vakalarının çok büyük bir kısmını tip 1 diyabet (insüline bağımlı) ve tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan) oluşturur. Tip 1 Diyabet veya insüline bağımlı diyabet olarak da adlandırılan çocukluk çağı diyabeti, vücutta insülin salgılayan pankreas bezindeki hücrelerin tahrip olması sonucu gelişir.

Çocukluk çağı diyabetinde , sebebi henüz tam olarak bilinemeyen ve ani olarak başlayan pankreas insülin salgılayan hücre tahribatı sonucu kan şekeri yükselir. Hastalarda çok su içme, çok idrara çıkma,çok yemek yeme ancak zayıflama gibi belirtiler olur. Hastaların yüzde15 kadarı da bu belirtilerin saptanamaması sonucu diyabet komasına girerek şuur kaybı ile hastaneye getirilirler.

Çocukluk çağında Tip 1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100 bin çocuktan 1-42’sinde diyabet gelişmektedir. Tip 1 diyabet genel olarak kuzey ülkelerinde daha sık görülmektedir. Dünyada en sık görüldüğü yer Finlandiya'dır. İsveç, Norveç gibi Kuzey ülkelerinde de çok sıklıkla rastlanır. Ülkemizde kesin bir çalışma olmamakla beraber çocukluk çağı tip 1 diyabetin 100 binde 2-3 arası rastlanıldığı sanılmaktadır.

Batı Avrupa’da nüfusun yaklaşık yüzde 2’si diyabet hastasıdır, ancak enteresan olan şey bunların bir kısmının hastalıklarından haberdar olmamalarıdır. Ancak kan şekeri belirli seviyelere yükseldiğinde belirtiler ortaya çıkar. Diyabetin erkeklerde, kadınlardan daha sık görüldüğü bilinmektedir , bu durumunu obezitenin görülme sıklığı ile de ilgisi vardır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.