Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
KENDİMDEN BİLİYORUM
Uzm. Psk.   DERYA GÜLTERLER
Klinik Psikolog
Yazı Boyutu:
Çocuklarda cinsel kimlik karmaşası

Aklınızda, erkek çocuğunun ne sevebileceği, kız çocuğunun nasıl görüneceği ile ilgili kalıp yargılar vardır. Ancak bazen çocuğunuzun yaşamı, sizin beklentilerinizden çok da farklı gelişebilir. Oğlunuzun arabalar yerine bebeklerle oynamayı sevmesi, kızınızın cicili bicili elbiseleri yerine üstünden hiç çıkarmadığı pantolonu ile futbol oynamayı tercih etmesi; her şeyin yolunda olup olmadığını sorgulamanıza sebep olabilir.

Cinsel Kimliğin Farkına Varma
Sağlıklı gelişen çocuklar, henüz bir yaşlarına bile varmadan önce kendi cinsel organlarının farkına varmış olurlar. Bir ile iki yaş arasında, kızlar ve erkeklerin fiziksel olarak farklı göründüklerini anlayabilirler. Üç yaşlarına geldiklerinde rahatlıkla size kız mı erkek mi olduklarını söyleyebilirler. Dört yaşlarına geldiklerinde ise, cinsiyetlerinin kalıcı olduğunu ve zamanla değişmeyebileceğini bilirler.

Üç yaş ile altı yaşları arasındaki dönemde, gelişimleri için kendilerine kimi model aldıkları; kim gibi güçlü, hayatla baş edebilir, başka insanların ilgisini çekerek görünebilir oldukları çok ama çok önemlidir. Çünkü bundan sonrası kendilerine çizecekleri yolda, özdeşim kurdukları bu kişinin davranışlarından izler taşıyacaklardır. Elbette ki bu kişi sadece anne ya da babaları olmayabilir. Yakın ilişki kurduğu bir akraba, televizyonda sık gördüğü kişiler, kahramanlar, arkadaşlar kendi seçimlerini etkilemeye başlar.

Bu süreçte, sadece özdeşim kurulan kişinin oluş biçimi değil; ona, anne ve babasına, kardeşine ya da çevredeki diğerlerine nasıl davranıyor olduğu da onun için özdeşim kurulabilir olup olmadığını etkileyecektir.

Cinsel Kimlik Karmaşası
Akademik yazında, hala biyolojik etkenleri tartışılıyor olmakla birlikte, çocukların özdeşim kurma sürecindeki zorlukların cinsel kimlikle ilgili karmaşa içerisine girmelerine sebep olabildiği bilinmektedir. Cinsel kimlik karmaşası yaşayan erkek çocukları; kız olmak istediklerini söyleyebilir, kız kıyafetleri giymeye ilgi duyabilir, makyaj yapmak, oje sürmek, çoğunlukla kız çocukları ile oynamak istiyor olabilir. Öte yandan tam tersi de cinsel kimlik karmaşası yaşayan kız çocuklarında görülebilir.

Aile araştırmaları, cinsel kimlik karmaşası yaşayan erkek çocuklarının çevrelerinde birçok zaman yakın bir erkek modelinin bulunmadığını, bu çocukların çoğunlukla kadınlarla daha yakın ve uzun zamanlar geçirdiğini göstermektedir. Bilinçli bir şekilde olmasa bile, etrafındaki kadınlar tarafından erkek çocuğunun karşı cinse özgü özellikleri de ödüllendirilip pekiştirilmekte olabilir.

Neler Yapabilirsiniz?
Çocuğunuzla ilgili burda anlatılanlara benzer bir gözleminiz varsa, yapmanız gereken ilk şey kendi ailenizdeki rolleri ve bunların çocuğunuza yansımalarını gözden geçirmenizdir. Bazen insanın kendi kendisine ayna tutması çok zor olabileceği için bu konuda uzman yardımı almaktan çekinmeyin. Özellikle 3-6 yaşlar arasında alınan psikolojik desteğin ve aile sistemi içerisinde rollerin yeniden gözden geçirilerek düzenlenmesinin, çocuğun üzerinde kalıcı olumlu etkileri çok büyüktür.

Öte yandan, tüm bu süreç içerisinde çocuğunuza kendi rol kalıplarınıza göre hareket etmesi için zorlamayın. Onunla ve davranışlarıyla dalga geçmeyin ve aşağılamayın. Sağlıklı ilişkiler kurabilmesi ve kendi içerisindeki kadın ve erkek cinsiyetine özgü tarafları keşfedebilmesine imkan tanıyın.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.