Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Kolik bebekle yaşamak!

Eğer bebeğinizde kolik varsa daha da uykusuz kalacaksınız demektir. Çiçeği burnunda anne-babalar bu dönemi çok zor geçiriyorlar, üzülüyorlar, yeni doğan bebeklerinin keyfini çıkartamıyorlar. Ancak  iyi tarafı var; 3-4 ayda kendiliğinden geçiyor!
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Neonatoloji (Yenidoğan) Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural’a “kolik”i sordum.


* Kolik nedir?
Tüm sağlıklı bebekler ağlarlar. Ancak bazıları diğerlerine göre daha fazla ağlarlar. Günün aynı saatlerinde (özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde), karnı tok ve temiz olmasına rağmen hiç susturulamadan ağlayan bir bebeğiniz varsa, bu bebeğinizin çok büyük olasılıkla bir kolik problemi var demektir.
 
Kolik, yenidoğan bebeklerde ikinci haftadan itibaren başlayan ve aralıklarla gelen karın ağrısı krizleridir. Bebek kendini kasar, kalçalarını ve kollarını kendine doğru çeker ve ağlayarak huzursuzluğunu belli eder. Kucağa alındıklarında sakinleşebilmekle beraber, sakinleşmeyen ve ağlamaları devam edenler de vardır.
 
* Neden oluyor?
Koliğin ne olduğu tam olarak bilinmemektedir. Koliği ortaya çıkarabilecek birçok sebep öne sürülmüş olmasına rağmen (alerji, laktoz entoleransı, gelişmemiş sindirim sistemi, anne anksiyetesi, bebeği besleme metotları, vs.)  hiçbiri ile ilgili bilimsel bir gerçek ortaya konamamıştır.

* Anne sütü alan bebeklerde kolik daha az mı görülüyor?
Anne sütü alan ve almayan bebeklerde kolik probleminin aynı oranda olduğu gösterilmiştir. Tüm yenidoğanların yüzde 20-30’unda gözlemlenmektedir. Bu ağrılar birkaç dakika sürebildiği gibi saatlerce de devam edebilir.

* Sorun ne kadar sürüyor?
Genellikle bebeğin büyümesi ve 3-4 aylara varmasıyla problem kendiliğinden ortadan kalkar. Çok az bir kısmında 9. aydan sonra da bu şikayetler devam edebilmektedir.
 
* Yiyeceklerle de ilgisi var mı? Hangi yiyecekler bebekte koliğe yol açıyor?
Anne beslenmesindeki değişiklikler problemin azalmasında katkıda bulunabilir: Acılı yiyecekler, kafein, ekşi meyveler ve sütlü yiyeceklerin anne tarafından daha az alınması etkili olabilir.

* Tedavisi nedir?
Piyasada “simeticone” veya probiyotik içeren çok sayıda değişik ilaç bulunmaktadır. Ama hiçbirinin belirgin bir yarar sağladığı bilimsel olarak gösterilememiştir. Ancak çocuğunuzda bir rahatlama sağlıyorlarsa kullanılabilirler. Diğer ilaçların veya solüsyonların yan etkileri olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve kullanılmamalıdır.

* Koliği olan bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir?
1- Bebeğinizi emzirin. Özellikle sık ama küçük miktardaki emzirmeler bebeğinizi sakinleştirebilir. Sık sık gazını çıkarın. Bir göğsünüzü tam olarak boşalttırın. Çünkü emmenin sonuna doğru gelen süt bebeğinizi daha tok tutup sakinleşmesine yardımcı olacaktır.
2- Küçük ritmik hareketler: Bebek diz üstüne yatırılıp hafifçe sallanabilir. Bebek taşıma sistemlerinde, anne veya babanın göğsüne temas edecek şekilde ev içinde gezdirilebilir veya arabaya bindirilerek gezdirilip sakinleştirilebilirler. Bebeğinizi sık sık kucağınıza almanın onu şımartacağını ve kucağa alıştıracağını düşünmeyin. Bu dönemin keyfini çıkarın.
3- İnce bir örtüyle kollarını vücutlarıyla temas ettirecek şekilde bebeğinizi sarmalayın. Burada kalçaları sarmamaya dikkat etmek gerekmektedir.
4- Bebeğinize masaj yapın.
5- Bebeğinize şarkı söyleyin. Bu şarkılar bebeğinizi rahatlatmayacak olsa bile sizi sakinleştirecek ve ağlamanın sona ermesini beklemede size yardımcı olacaktır!
6- Bebek oyuncaklarında bulunan kırılmayan aynalar ilgilerini çekip sakinleşmelerini sağlayabilir.
7- Fonda sürekli aynı sesi duymak bebeği rahatlatabilir. Doğal sesler içeren CD kayıtları, mutfak veya banyodaki aspiratörlerin düzenli sesleri bu amaçla kullanılabilinir.
8- Ilık bir banyo, bebeğin karnına ütüyle ısıtılmış havlu koymak gibi girişimler denenebilir.
9- Anne göğsünü, parmağını veya yalancı memeyi emmek bebeği rahatlatabilir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.