Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
BRADLEY MUTFAĞI
Dr.  YASEMİN BRADLEY
Beslenme Danışmanı
Yazı Boyutu:
Çocuğunuzun sağlığı sizin elinizde!

Londra’da düzenlenen ‘3. Erken Beslenme Konferansı’na Prima’nın davetlisi olarak katıldım. Bu konudaki son gelişmeleri sizler için izledim, röportajlar yaptım. Bu konferansta bir kez daha vurgulandı ki; hayatın ilk yıllarındaki beslenme genel olarak büyüme, gelişme ve hayat boyu sağlık üzerinde çok etkili. Bu şu demek; anneniz hamileyken iyi beslenmediyse veya bebekken iyi beslenmediyseniz ileride kalp-damar, kanser, alerjiler ve daha bir çok hastalık kapınızı çalabilir.

İlk 1000 gün çok önemli
Bir çocuk için en önemli şey ilk 1000 gün. Anne çocuğun kaderini daha hamileyken belirlemeye başlıyor. Anne rahmine düşmemizden 2 yaş sonuna kadar geçen süre olan 1000 gün  çocuğun birey olduğunda karşılaşacağı sorunları da belirliyor. Yani her şey anne rahmine düşmemizle başlıyor.

Çocuğun sağlık kaderi sizin elinizde
Doğru beslenme bebeğinizin sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve tüm hayatı boyunca sağlıklı kalabilmesi  için hayati önem taşıyor. Anne sütünden kestikten sonra bebeğinizi  taze, münkünse organik, işlemden geçmemiş yiyeceklerle beslemeye başlayın. Böylece 1 yaşına geldiğinde dengeli ve sağlıklı bir  beslenme biçimine erişecektir.

Bebeklerin iştahı da kendileri gibi küçüktür. Küçük miktarlarda sık sık beslemeli,ama verdiğiniz yiyeceklerin besin değeri yüksek olmalı. Her yiyecek farklı besinleri taşıyor .

İlk 6 ay mutlaka anne sütü
İlk 6 ayda anne sütü dışında bebeğe her besini sunabilen başka hiçbir yiyecek yok.
Bebeğinizin ilk 6 ayında tartışmasız en iyi yiyecek anne sütü. 6 ay sonra bebeği katı yiyeceklerle tanıştırmaya başlayabilirsiniz. Ancak buradaki katı tanımına dikkat! Erişikinlerin yiyebileceği şeklide katı yiyecekler değil; yumuşak, püre haline getirilmiş, bebeğin kolay alabileceği yiyeceklerden bahsediyorum.


                                              ***

İngiliz Beslenme Vakfı: Büyükanne ve büyükbabanızın beslenmesi bile sağlığınız üzerinde etkili

Rebecca Haresign
Araştırma Görevlisi
İngiliz Beslenme Vakfı

* Anne karnındayken beslenme ne kadar önemli?
İnsan ve hayvanlar üzerindeki araştırmalar şunu gösteriyor: Eğer bir bebek anne karnındayken çok az beslenirse, ilerki yaşamında Tip 2 diyabet kalp hastalığı ve kemik erimesi gelişme riski çok daha yüksek.

* Hangi yaştan itibaren beslenme ilerideki sağlığımız üzerinde etkili olmaya başlıyor?
Annenin beslenme şekli bebeğin ileriki yaşamında sağlıklı olup olmaması üzerinde etkili. Ancak son araştırmalar annenin hamile kalmadan önceki beslenme şekli, alışkanlıklarının da bebeğin sağlığı üzerinde etklii olduğunu gösteriyor. Ayrıca nesiller arası etkiler de var:  Bebeğin sağlığı büyükanne ve büyükbabasının  bile beslenme ve yaşam stilinden, alışkanlıklarından etkileniyor. Bunun nedeni şu: Büyükannenin beslenme şekli anneyi etkiliyor. Sonrasında da bu anneden doğan bebeği… 

* ’Gelişim programlanması‘ hipotezi nedir?
Erken dönemde karşılaşılaşılan durumlar ve sonradan gelişen hastalıklar arasındaki mekanizmaya  ‘programlanma’ deniyor. Gelişim programlanmasının bir adı da fetal programlanma. Fetal programlanma demek: Bebek anne karnındayken veya doğumdan sonra erken dönemdeki karşılaştığı bir durumun vücudu ve sağlığı üzerinde kalıcı etkiler oluşturması.

* Hamileyken bebeğin beslenmesinin etkilenmemesi için nelere dikkat etmeli?

Hamile kalmayı düşününen kadın 3 noktaya dikkat etmeli: Bunlar bebeğin anne karnında beslenememe riskini önleyecek adımlar.
1- Sigara içmemeli
2- Sağlıklı bir kiloda olmalı
3- Besin değeri yüksek, çeşitli yiyeceklerle beslenmeli.

* Annenin beslenme şekli bebeğin daha akıllı olmasını sağlayabilir mi?
Bunu söyleyebilmek çok zor, çünkü bebeğin aklını etkileyen başka faktörler de olabilir. Annenin beslenme şekli bebeğin beyninin gelişimi ve fonksiyonunu etkileyebilir. Anne yeterli beslenmezse, yeterli protein, zorunlu besinleri almazsa bebeğin beyni etkilenebilir. Bunun tam tersi , anne  fazla kilolu veya şişmansa, hamilelik diyabeti varsa, belki de bebeğin beyni üzerinde kalıcı etkileri olabiliyor. Diğer faktörlere gelince; düşük doğum ağırlıyla doğmak, şişman doğmak,erken dönemdeki beslenme, anne sütü alıp almamak bunların hepsi etkili olabilir.

* Annemizin beslenmesi bizim ileride şişman olup olmayacağımızı nasıl etkiliyor?
Anne hamileyken yetersiz besleniyorsa bebek olan besini beyin, kalp, adrenal bezler, plasenta gibi  hayati organları için kullanıyor. Ama bu diğer önemli organlara- kaslar, akciğerler, sindirim sistemi, böbrekler gibi- yeterli, besin gitmemesi demek. Bebek rahmin içindeyken bu stratejik karar önemli ve hayat kurtarıcı. Ancak doğum sonrası çocuk farklı koşullara geçtiğinde bunun bir dezavantaj olabileceği görülüyor.

Hamileyken şişman olan annelerin kan şekeri yüksek olabiliyor, bu da bebeğin doğum ağırlığını artırıyor. Bu çocuklar büyüyünce şişman  bireyler oluyorlar. Yani anne şişmansa, bebek de şişman ve bu bir kısır döngü şeklinde devam edebiliyor.


                                              ***

Deve sütü yeni süper yiyecek

Haytam Abdelmouttalib
Deve sütü üreticisi

•    Deve sütü aynı inek sütü tadında. Biraz daha hafif, tatlı ve yumuşak.
•    Sütümüze hiçbir şey eklemiyoruz, hiçbir şey çıkarmıyoruz.
•    Deve sütü laktoz intoleransı olanlar için uygun. İnek sütü veya keçi sütüne göre sindirimi çok daha kolay.

Dünyada deve sütü üzerinde yapılan araştırmalarda bulunanlar...
•    Deve sütünün vücutta sindirimi çok daha kolay.
•    Deve sütündeki kalsiyum diğer sütlerdekinden çok daha iyi emiliyor.
•    Deve sütünün insülin düzeyleri üzerinde faydalı etkisi var.
•    Açlığı bastırmada etkili.
•    Anne sütü yerine kullanılabilir.
•    Otistik çocuklarda yarar sağlayabiliyor.
•    20’den fazla protein içeriyor.
•    Diyabetlilerde yara iyileşmesine yardımcı olabiliyor.

Deve sütünden kimler yararanabilir?
- Otistikler
- Diyabetliler
- Gıda alerjileri olanlar
- Laktoz intoleransı olanlar
- Sağlıklı yaşamak isteyenler

Deve sütü ne içeriyor?
%10 protein
%11 potasyum
%15fosfor
%30 kalsiyum
B1 vitamini %70
İnek sütünden %50 daha az yağ.

Deve sütü ile inek sütü karşılaştırması
- Kolesterol daha düşük
- Daha az kalorili (Deve 110 kalori-inek sütü 150 kalori)
- Çok daha az laktoz içeriyor. (İnek sütünün üçte biri kadar)
- B1 vitamini çok yüksek.
- Bir inek günde 40 litre süt verirken, deve 7 litre süt veriyor.


                                              ***

Sebzenin içine meyve karıştırmak çocuğu aldatmak demek

Katherine Gubbins
Anne - Girişimci - Organik mama üreticisi

- Ben de anneyim. Bebeklerimizi, çocuklarımızı daha iyi beslememiz gerek diye düşündüm ve bu işe soyundum. Erken beslenme çok önemli; eğer yaşamın başlangıcında çocuklarımıza rehber olabilirsek, ileride daha iyi seçimler yapmalarını sağlayabiliriz.

- Ürünlerim %100 organik, laktoz ve gluten içermiyorlar. Tüketiciden hiçbir şey gizlemiyorum. Ürünümün üzerinde gördüğünüz neyse, içinde de o var. Meyveyi herhangi bir şeyle karıştırmıyorum, ekleme yapmıyorum.

- Sebzenin içine meyve karıştırmayı çocuklarımızı aldatmak olarak görüyorum. 4 yaşına geldiklerinde ‘Anne niye sebze tatlı değil’ diye soruyorlar ve yemeyi reddediyorlar.

- Bir çocuğun damak tadı ilk 3 yaşta gelişiyor. Eğer bu yaşa kadar çocuğa sağlıklı değişik tatları sunabilirsek onlara iyilik etmiş oluyoruz. Mümkün olduğunca çabuk yetişkinlerin yediklerini yemeliler, özel bir mönü olamamalı. Çocukların ne yediğine önem vermeyen pek çok kişi var; onları da eğitmeliyiz. Bir anne ve üretici olarak amacım çocukların potansiyelini ortaya çıkartmak.

- Yetişkinler ürünlerimi sadece bebekleri için değil kendileri için de alıyor. Özelikle de aktif yaşamları olanlar. Sağlıklı beslenmeye geçmek ve istediğiniz insan olmak için hiçbir zaman geç değil. Beslenme biçiminiz bunun çok önemli bir parçası.


                                              ***

Çocuk mönüsü en kötü yiyeceklerle dolu!
Konfreanstaki en önemli tartışmalardan biri de çocuk mönüleriydi. Herkes çocuk mönülerinden şikayetçi. Hangi restorana giderseniz gidin artık büyükler için çok hoş, hafif, sağlıklı seçenekler var. Ama çocuk mönüsünde ne var? Kızarmış patates, kızarmış köfte, kızarmış soğan halkası, liste böyle uzayıp gidiyor. Biz sağlıklı besleniyoruz, çocuğa kanserojen kızarmış yiyecekler yediriyoruz! Ortak öneri: Çocuk mönüsü büyüklerin mönüsüyle aynı olmalı ama küçük porsiyonlarda ve daha eğlenceli tabaklarda servis edilmeli.   

Bir oturuşta çok yemek mi? Sık yemek mi?
İngiltere’de Londra Koleji Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma fazla kilolu çocukların çok daha büyük porsiyonlarda yemek yediklerini orta koydu. 4-18 aylık çocuklar üzerinde yapılan araştırmada fazla kilolu çocukların bir öğünde çok daha fazla kalori aldıkları, ancak sağlıklı kilodaki çocuklar kadar sık aralıklarla beslenmedikleri ortaya kondu. Normal sağlıklı kilodaki çocuklar her öğünde 130 kalori alırken fazla kilolu çocukların her öğünde 141 kalori tükettiği görüldü. Ancak bu toplu çocukların diğerlerinden  daha sık  beslenmediği de kaydedildi. 

Konu biz yetişkinler açısından da uzun süredir tartışılıyordu: Acaba her öğünde aşırı büyük porsiyonlarda yediğimiz için mi kilo alıyoruz, yoksa çok sık yediğimiz için mi?’ Ancak bu konu  küçük çocuklar üzerinde araştırılmamıştı.

Araştırmacıların vardığı sonuç
‘Sık yemek değil, büyük porsiyonlar çocuğun şişmanlamasına yol açıyor. Normal ve toplu çocuklar arasındaki kalori tüketimi farkı aslında gördüğünüz gibi son derece az; 11 kalori. Ancak çocukların günde 5 kez yediği düşünülürse bu farkın ne kadar arttığını düşünün! Bir haftalık bir süreçte bayağı fark yaratıyor. Bu haftada 393 kalori, ayda 1703 kalori ediyor. Bu da fazla kilolu çocukların her ay 2 günlük yiyeceği ekstradan yemesi demek. Araştırmamız bebek  ve çocuklar için porsiyon ayarlaması yapılmasının, bu konuda eğitici rehberler oluşturulmasının  ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.’


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.