Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Bakım ile genç kalmak mümkün

İlerleyen zamanla hücrelerden organlara kadar bütün yapılarda giderek azalan fonksiyonlar, hücre yenilenmesinde, bariyer fonksiyonunda, D vitamini üretiminde, DNA onarımında azalmaya neden olur ve bütün bu etkenler, yaşam boyunca milyonlarca kere tekrarladığımız mimiklerin de etkisi ile cildimizdeki kırışıklıkları meydana getirir.

Güzel bir ciltten bahsederken, ne yazık ki cildimizin en büyük düşmanlarının başında, özellikle foto yaşlanmada belirgin bir rol oynayan güneşin geldiğini de önemle vurgulamak gerekir. Güneş kırışıklığa neden olan en önemli etkenlerden biridir.

Einstein’in yüzyıllar önce ışık teorisiyle ilgili çalışmalarından sonra lazer teknolojileri, bugün baş döndürücü bir düzeye ulaşmıştır. PPx Mavi Işık Terapisi, Er-Yag Lazer ile Ablative, Nd-Yag Lazer ile Nonablative, Medilte Lazer ile Nonablative cilt yenileme yöntemleri yanında, Medlie Lazer Peel, Medlite dövme silme gibi işlemler son dönem ışık kaynaklı tedavilere birkaç örnektir.

FRAKSİYONEL LAZER
“Fraksiyonel Lazer” ise, lazerler arasında önümüzdeki günlerin en gözde tedavisi olmaya adaydır. Fraksiyonel lazer, FDA onaylı, kullanıldığı bölgede yara oluşturmadan mevcut deformiteleri azaltan veya yok eden yeni jenarasyon bir lazerdir. Temel prensibi, cilde derinlemesine nüfuz ederek, cilt altındaki yıpranmış kolajeni tahrip etmek ve taze kolajeni tetiklemektir. Bu tetikleme üst derideki kök hücreleri aktif hale getirir, beraberinde genç ve sağlıklı doku oluşumu başlar. Fraksiyonel Lazerin en önemli özelliği, 1,3cm2’lik bir alanda mikron çapında169 adet lazer ışınını aynı anda atarak, cildin hem üst hem de alt tabakasına etki etmesidir. Uygulama sonrası cilt daha parlak ve yumuşak görünür. Cildin gerginliği artar, gözenekleri sıkılaşır. İnce izler büyük oranda kaybolur, derin izler ise yüzeyelleşir. Ciltteki ton farkları azalır.

PLAZMA TEDAVİSİ
Bir başka tedavi ise “Plazma Tedavisi”dir. Plazma tedavisinde, kişinin kendi kanı alınır, özel bir işlemden geçirilir yani kanın şekilli elemanları ile plazması birbirinden ayrılarak, trombositlerce zengin plazma elde edilir. Trombositler, kanda bulunurlar, ilk olarak kanamanın durdurulmasında ve ikinci olarak oluşan yaranın iyileşmesinde rol oynayan hücrelerdir. Ayrıca yeni kolajen üretimi için fibroblast gibi hücreleri uyarırlar, yağ hücrelerine dönüşebilen ve yüzde dolgunluğu sağlayan pre-adipositlere dönüşebilirler. Trombositten zenginleştirilmiş plazma, daha fazla büyüme faktörünün açığa çıkması ile daha fazla kök hücre çekimine neden olan birkaç milyondan fazla trombosit içerir. Böylece cilde olan yararları ciddi bir artış gösterir. Cilt parlak, ışıltılı ve pürüzsüz bir görüntüye kavuşur. İşlem bir saatte tamamlanır.

Şunu bilmek gerekir ki, anti-aging çalışmaları, ilerleyen zamanlarda çok büyük gelişmelere ve ilerlemelere gebedir. Tıp dünyası, gençleşme ile ilgili “kök hücre” konusunda büyük araştırmalar yapmaktadır. Kök hücre doku ve organları oluşturan ana hücrelerdir ve sınırsız bölünebilme, kendini yenileme, organ ve dokulara dönüşebilme yeteneğine sahiptir. Son günlerde, Telomerase adlı enzimin, yetişkin kök hücrelerini harekete geçip, dokuyu tamir etmeye sevk ettiği yönünde bilimsel araştırma sonuçları ortaya çıkmıştır.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.