Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI VE MUTLU CİLT DEYİNCE
Dr.  ERÇİN ÖZÜNTÜRK
Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı - Dermatolog
Yazı Boyutu:
Yaşlılık lekeleri (2)

1) Yaşlılık lekeleri nasıl oluşur?
Yaşlılık 65 yaş üzeri olarak tanımlanır ancak doğumdan itibaren başlayan bir süreçtir. 20 yaşına kadar büyüme ve gelişme olarak görülen değişiklikler, bu yaştan sonra yaşlanmanın başlangıcıdır. Yaşlanma sürecinde deride metabolizma ve dolaşım azalır. Deri incelir ve hassasiyeti artar. Özellikle kollejen ve elastik lifler, hücreler arasındaki dolgunluk veren yapılar ve yağ dokusunun da azalması ile birlikte yanaklarda çöküntüler, renk değişikliği yani sararma, lekelenmeler oluşur. 45 - 50 yaşlarında oluşmaya başlayan ‘Lentigo’ olarak tabir ettiğimiz, yaşlılık lekeleri derinin üst tabakasında kahverengi pigmentlerin birikmesi ile oluşur. Çoğunlukla ellerin üstünde, burun ve çevresinde daha gözlemlenir. En önemli nedeni, güneş ışınlarıdır, ışınların içerdiği ultraviyole ışıkları, cilt üzerinde hücreleri hasara uğratan serbest radikal oluşumuna, serbest radikaller ise cildin üst tabakasında, pigmentlerin yani deriye renk veren oluşumların, yoğun bir şekilde  bir araya gelerek, yaklaşık 1-2 cm büyüklüğünde kahverengi bir görünüm oluşmasına sebep olurlar. En sık görüleni güneşe bağlı olan solar lentigodur. Fazla güneş ışığına maruz kalmış kişilerde, güneş yanıklarından sonra sırt, omuz ve gövdede derinin soyulmasının arkasından lentigolar görülebilir.
 
2) Yaşlılık lekelerini önleyici ürünlerin cilde etkisi nedir?
Topikal olarak uygulanan kremler ve losyonlar, yaşlılık lekeleri hafifletilebilmektedir ancak bu noktada önemle bahsedilmesi gereken konu, yaşlılık lekelerinin oluşmadan önlenmesi ve bunun için de mutlaka iyi bir güneş kreminin, yaz kış her mevsim cilde uygulanmasıdır. Oluşmuş lekeler için kullanılan kremler ise, içeriğindeki maddeler ile,  öncelikle cildi serbest radikallere karşı korurlar,hücre yenilenmesini desteklerler, cilt yüzeyindeki geniş pigment kümelerini mikroskobik taneciklere bölerek ciltteki eşit olmayan görünümü gidermeye yardımcı olurlar, etki mekanizmaları bu şekilde çalışır.
 
3) Yaşlılık lekelerini önleyici ürün seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Serbest radikallerin leke oluşturması engellemek amacıyla, antioksidan içeren maddelerin, çeşitli yollarla vucuda alınması gerekir. Kremler içeriğinde, Vitamin C,  Vitamin E, Glutadyon, Lipoik Asit, Silisalik asit, buğday ve soya özleri, Koenzim Q 10 veya renk açıcı Alpha Arbutin gibi maddeler içermelidir. Örneğin Koenzim Q10 vücutta doğal olarak üretilen güçlü bir antioksidandır. Cilt ve diğer vücut hücrelerini serbest radikallerin zararlarından korur. Aynı zamanda enerji üretimi ve bağışıklık sisteminin fonksiyonları üzerine de etkilidir. Koenzim Q10 açısından zengin olan gıdalar somon, tuna gibi yağlı balıklar ve ciğer olarak sayılabilir. Ayrıca bu enzimi içeren kremler ve çeşitli cilt bakım ürünleri de piyasada bulunmaktadır. Çok güçlü bir antioksidan olduğu için, yaşlanma ile ilgili cilt problemlerinde, sıkça başvurulan bir maddedir.
 
4) Soyanın yaşlılık lekeleri üzerindeki etkisi nedir?
Çin’de kutsal kabul edilen 5 bitki arasında yer alan, hücre metabolizmasını hızlandırmak için gerekli besinlerce zengin soya proteinleri,  cilt dokusunu besleyip güçlendirir. Hücre metabolizmasını uyarır, kolajen üretimini destekler ve Hyaluronik Asit seviyesini artırmaya yardımcı oluyor. Hyaluronik Asit cildin dayanılıklığını artırır. Bahsettiğim bu olumlu yönleri ile, cildin alt tabakalarına kadar etki ederek, cilt yenilenmesini destekleyerek ton farklılıkları ve yaşlılık lekelerinde de hafifletici etkilere sahiptir. 
 
5) Yaşlılık lekelerinin geçmesi için nasıl bir bakım yapılmalı?
Her şeyden önce, güneş koruyucu kremler yaz-kış demeden her mevsim mutlaka kullanılmalıdır. Bu, yaşlılık lekeleri konusunda yapılması gereken en önemli ve primer önlemdir. Bunun haricinde antioksidan ve Hyaluranik asit içeren kremler, 20’li yaşlardan itibaren kullanılmaya başlanmalıdır. Oluşmuş lekeler için ise, uzman ellerde yapılan cilt soyma işlemleri (Bitkisel ve kimyasal peeling) çok olumlu sonuçlar verir. Ancak günümüz teknolojileri bize, lazer gibi mucize olarak nitelendirilen çözümler de sunmaktadır.  Kullanılan lazerler arasında ise en ideali, Q-Switch lazerler gösterilmektedir. Lazer alanında son gelişmelerden biri olan RevLite Q- Switch Nd:YAG lazer, leke tedavilerinde son derece etkili ve güvenli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. RevLite Lazer ile Nonablative uygulama, deriyi soymadan yapılan tedavi şeklidir. Son derece rahat ve acısız uygulanan bu yöntemin 3-5 hafta aralıklarla, 4-6 seans olarak uygulanması tavsiye edilmektedir.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.