Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
SAĞLIKLI ÇOCUK
Dr.  PINAR BERİK KESKİN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Yazı Boyutu:
Çocuğunuzla beraber geçirebileceğiniz 8 bulaşıcı hastalık!

Özellikle kış aylarında çocuklar daha sık infeksiyon hastalıkları geçiriyorlar. Bu hastalıklar eller, solunum yolu,öpücük, aksırık – öksürük, yakın temasla kolaylıkla bulaşabileceğinden bazılarını kolaylıkla sizler de geçirebilirsiniz:

1. Su Çiçeği:
Ateş, başağrısı, kaşıntılı içi sıvı dolu döküntülere sahip olabilirsiniz. Özellikle 15 yaşın altında görülebileceği gibi çocukluk döneminde geçirmediyseniz sizlerde de görülebilir. Çocuğunuz bu hastalığı geçirirken sizin de aşı olmanız en iyi çözümdür.

2. Kabakulak:
Ateş, kas ağrısı, çene altındaki tükrük bezlerinde büyüme görülür. Dinlenme ve bol sıvı almanız gerekir. Bulaştırmamak için en az bir hafta izole kalmanız gerekir. Aşı ile korunmak mümkündür.

3. Kızamıkçık:
Yüksek ateş, döküntü, nezle, öksürük, konjonktivit, burun akıntısı belirtileriyle görülür. Aşı ile korunmak mümkündür.

4. Saç biti:
Her insan da saç biti olabilir. Ancak erişkinlerde asit tabaka nedeniyle, saç derisine yerleşme riski azalır.

5. Streptokoksik Boğaz İnfeksiyonu:
Viral boğaz infeksiyonları kendiliğinden geçebilir. Ancak streptokoksik boğaz infeksiyonları antibiyotik tedavisi olmadan iyileşmesi mümkün değildir. Boğazınızdan alınacak sürüntü testi ile tanısı kolaylıkla konulabilir. Daha çok çocuklarda görülmekle birlikte size de kolaylıkla bulaşabilir. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, kusma gibi belirtiler gösterebilir.

6. Konjonktivit:
Gözlerde kaşıntı, yanma – batma hissi, çapaklanma görülür. Çoğunlukla kendiliğinden geçebilir. Göz damlaları kullanılabilir. Eller vey akın temasla geçebilir.

7. Boğmaca:
Ölümcül olabilen bu hastalıkda öksürük başlamadan once bulaştırıcılık başlar. Çocukluk döneminde yapılan aşının zamanla koruyuculuğu azaldığı için erişkin dönemde aşı tekrarı korunmak için en iyi çözümdür.

8. El – Ayak – Ağız Hastalığı :
En sık 5 yaşın altında görülür. Ateş, boğaz ağrısı, halsizlik, el ve ayaklarda döküntü, ağız içerisinde aft şeklinde lezyonlar vardır.Erişkinlerde her zaman semptomlar görülmese de taşıyıcı olabilirler. Kendiliğinden 7 – 10 gün içerisinde geçer.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.