Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:
Eyvah! Çocuğum altını ıslatıyor...

Bu cümleyi o kadar çok duymaya başladım ki, bu yazımda başlık olarak bu cümleye yer vermeyi uygun buldum.

Eğer çocuğunuza tuvalet eğitimini verirken çok erken yaşta başladıysanız, ya da çok baskı kurduysanız bu tutumlar çocuğunuzun normal tuvalet alışkanlığının anormale dönüşmesine yol açmış olabilir. Tuvalet eğitimine 2,5 yaşında başlanılması en sağlıklısı. Mesane kasları tam olarak gelişen çocuğunuz bu alışkanlığı bu yaşta çok daha kolay kazanabilir.

Çocuğunuz 5 yaş altındaysa ve gündüz iç çamaşırını çok az ıslatacak bir şekilde gelişiyorsa korkmayın. Muhtemelen oyuna daldığı ve tuvalet ihtiyacını geciktirdiği için gerçekleşiyor olabilir. İdrar yollarında bir enfeksiyon da olabilir. Minik bir doktor kontrolü ile bunu çok kolay anlayabilirsiniz. Gece altını ıslatıyorsa ve bu her gece yaşanmıyorsa, özellikle de uykusu ağırsa 5 yaştan sonra düzelecektir. Endişelenmeyin…

Eğer çocuğunuz 5 yaş üzeriyse iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Yatak ıslatma veya alt ıslatma insanlık tarihinin en eski rahatsızlıklarından biriymiş, bunu biliyor muydunuz? Yani ilk yaşayanlardan değilsiniz…

Bu sorunun nedenlerine gelince, anne veya babanın aynı sorunu çocukken geçirmiş olması, uykuda mesanenin kasılmalarının fark edilememesi, uyku bozuklukları, ağır uyku, böbreklerin gece boyunca çok sıvı üretmesi, uyumadan önce çok sıvı almak gibi nedenlere bağlı olabilir.

Yatak ıslatma 5-6 yaşında hala devam ediyorsa yardım almanız gerekmektedir.

Bu durumda çocuğunuzu bir üroloji uzmanına götürmelisiniz. Tedavi süresince çocuğunuzla sıkı bir iletişim kurmalı ve onun altını ıslattığını ulu-orta konuşmamalısınız. Bu yaştaki bir çocuk alt ıslatmanın normal olmadığını bilmekte fakat kendisini kontrol edemediği için durum ortaya çıktığından, zaten büyük bir utanç duymaktadır. Eğer siz de bunu arkadaşlarının yanında veya arkadaş toplantılarında gündeme getirirseniz çocuk utanacak ve tedavi zorlaşacaktır.

Doktora götürürken de onunla öncesinde konuşmalısınız. "Artık hiç ıslak uyanmayacaksın, doktorumuz bize yardım edecek ve daha güzel uyuyup uyanacaksın" gibi onun hoşuna gidecek cümlelerle konuyu ona anlatmalısınız.

Sağlıkla kalınız.


Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.