Bebeğiniz doğdu, işte artık o mucize kucağınızda… Fakat, şimdi ne olacak? 3 kilo civarındaki bu size muhtaç yavruyla nasıl başa çıkacaksınız? Panik yok! Bebeğinizi elimizden geldiğince, dilimizin döndüğünce, hep birlikte büyüteceğiz. Ve bu sayfalar önce bebeğinizin sağlığı ve mutluluğu için en yeni bilgilerle donanacak… Önce kendinize ve annelik içgüdülerinize güvenin, üstüne de bilginizi ekleyin… Göreceksiniz, siz harika bir annesiniz!.. Biz de hemen, bir ”tık”la yanı başınızdayız.
Bebeğiniz doğduktan sonraki üç hafta boyunca, görünüşü hızla değişir. Doğduğunda, başı geniş, yüzü yuvarlak, burnu basıktır. Örneğin; gözleri muhtemelem birbirine yakındır ve şaşı bakar.
İkinci ayına girdiğinde bebeğiniz yeni çevresine artık iyice alışmış olacaktır. Sekiz haftanın sonunda ise, bebeğinizin doğumdan beri bir hayli değişim geçirdiğini fark edeceksiniz.
Artık bebeğiniz, belirgin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belli etmeye başlar. Çevresi ve genetik özellikleri kişiliğini oluşturur. Daha da önemlisi, artık sadece fiziksel özelliklerinin etkisiyle...
Dördüncü aya gelindiğinde, artık bebeğiniz yeni doğan sınıfını geçmiş tir ve fiziksel gelişimi hızla devam eder. Örneğin; kafasının arkasındaki yumuşak nokta tamamen kaybolmuştur...
Beş ayın sonunda bebeğiniz doğumdaki kilosunun yaklaşık iki katına ulaşacaktır. Kilo aldıkça bebeğinizin kendi fiziksel sınırlarını keşfetme konusundaki ilgisi de artacaktır.
Bu sıralarda her bebek geçici olarak farklı şeylere odaklanır. Kimi bebek emeklemeye odaklanırken, bir diğeri ses çıkarmaya yoğunlaşabilir, bir başka bebek ise dakikalarca elindeki oyuncağı incelemek isteyebilir.
Yedinci ayda bebekte hızlı bir gelişim izlenebilir. Bu ay sonunda bebeğiniz yerde emeklemeye başlayacaktır. Elleri ve dizleri üzerinde kendini kaldıracak ve ileri geri hareket etmeye başlayacak.
Sekiz aylık bir bebek gördüğü her şeyi bir an önce keşfetmek isteyeceğinden, evin içinde oradan oraya hareket eder ve önüne gelen her şeyi düşünmeden yere atar, ısırır veya çeker.
Dokuzuncu ay, merak duygusunun bebeğinizi baştan çıkardığı aydır. Bu dönemde, yeni başarılarla sizi şaşırtmak yerine, daha önce başladığı becerilerini geliştirir.
Artık bebeğiniz için çevresindeki dünya sadece oyundan ibarettir. Birçok kaynak, evde yeterince önlem alındığı taktirde, hiç endişelenmeden bebeğin çevresini tanımasına olanak vermenizi önerir.
Bebeğiniz artık rahatlıkla ayakta durabilir ve bunu yaparken her türlü yardımı reddeder. Ayrıca, ayakta iken yavaş yavaş eğilip, düşmeden oturma pozisyonuna geçebilir.
Bir yaşına gelen bebeğin, artık “kendi olma bilinci” çok gelişmiştir. Yani, artık kendini “farklı” bir insan olarak görmekte, ihtiyaçlarını ve isteklerini net olarak bilmektedir.