Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Uzman Pedagog Nilçin Doyran Bengisu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - oglumun gelisimi hk.
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forumoglumun gelisimi hk.

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
bulsara Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 35
Mesajın Direkt Linki Konu: oglumun gelisimi hk.
    Gönderim Zamanı: 01 Şub 2012 Saat 16:11

Nilcin Hanim Merhaba,

Yakin arkadasim gecenlerde 22 aylik oglunu kontrole goturdugunde, doktoru oglunun gelisimini ileride bularak takip edilmesi gerektigini soylemis. Bunun uzerine konustuk ve bana anlattigi orneklerden sonra, acikcasi ben de ister istemez kendi oglumu dusundum. Oglum su anda 32 aylik. 

Her anne gibi ben de cocugumun gelisiminden, ogrenme isteginden mutlu oluyorum. Bugune kadar, ben de bazi seyleri gozlemledim,ancak uzerinde durmamistim. Arkadasimdan sonra bazi hususlari cocuk doktorumuza anlattim, kendisi bir cocuk psikiyatrina danismamizi soyledi.

Nilcin Hanim, oglumla ilgili aldigim notlara baktim. Bebeklik  donemimiz cok huzurlu gecti, o donemde yuksek sesle bir iki defa aglamistir. Bu nedenle bebeklik donemindeki gozlemciligini, nesneleri uzun sure incelemesini, bizim yaptigimiz hareketleri, soylediklerimizi tekrar tekrar istemesini hep dinginligine baglamistim. Notlarima gore, ikinci ayin sonunda kahkaha ile gulmeye baslamis, dort aylikken mekanlari ve insanlari yabancilamaya baslamis, alti aylikken piyano tuslarina parmaklarini ayri hareket ettirerek basabilmis, on aylikken bes alti anlamli sozcugu kullanmis, on dort aylikken yemek yerken doydu, demis, ardindan bazi yuklemleri kullanmaya (koydu, korktu, dustu, takti, indi, vs.) baslamis, bir bucuk yasinda renkleri ogrenmis, ardindan ona kadar rakamlari, hayvanlari, pek cok kavrami, sekilleri. 20 aylikken esyalari renkleri ile soylemis, acik, koyu olmak uzere butun ara renkleri de ogrenmis. 22 aylikken ayrinti vererek dogru seyi bulma oyunu oynamisiz. Orn, uzerinde pervanesi olan ve havada giden sey nedir, dedigimde dogru tasiti bulmus. Bundan sonra zaten bazi seyler hizlandi. 2,5 yasinda alfabeyi ogrendi. Dergilerdeki harflerin bir kismini sayilara benzetti. Bize sordu, biz de cevap verdik ve dort bes gun icinde hepsini ogrendi. Bundan once yapboz seklindeki rakamlarin yerlerini degistirip iki basamakli sayilar yapmaya basladi. Harfleri yanyana koyup heceler yapmaya basladi, ama biz acikcasi bu durumda kafasini dagitmaya calisiyoruz. Harfleri ogrenince ben de ona oynamasi icin harf kartlari aldim. Kartlarin arkasindaki renkleri tonuna kadar aklindan soyluyor. Calan muzikte bazi enstrumanlari ayirt ediyor. Zaten gunun mutlaka bir kismini kendi koydugu cd’leri dinleyerek geciriyor. Rastgele dinledigi Carmina Burana’ya takildi ve notalarina uygun sekilde melodisini soyluyor. Gecen sene de oldukca ilginc sarkilar soyluyordu. Bunlarin akranlarindan farkli oldugunu biliyorum,ancak ne kadar farkli bilmiyorum. Yakin zamanda krese verecegiz. Nasil hareket etmemiz gerekir? Yoksa, bu yazdiklarim olagan midir, psikologa goturmeli miyiz? Uzun oldugu icin ozur dilerim. Cok tesekkur ederim.

Yukarı Dön
Nilçin DoyranBengisu Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 193
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Mar 2012 Saat 22:29
Merhaba, oğlunuz ile ilgili gelişmeler aslında yaşıtlarına göre oldukça ileri bir gelişim gösteriyor. Bu özelliklerin olumlu yöne kanalize edilmesi için gelişiminin muhakkak yakından takip edilmesi gerekmektedir. Onun için bir uzmandan gelişim testi uygulamasını isteyebilirsiniz. Kreşe başlaması olumlu gelişmeleri de beraberinde getirir. Fakat bizim için çocuğun sosyal uyumu da çok önemlidir yani bir çocuğun yaşıtlarıyla olan sosyal paylaşımı denk olmalıdır. Bazen bu özellikler bir gelişimsel sorun olarak da bizim önümüze gelmektedir. Onun için uzman yönlendirmesi ve takibini öneririm. Kolay gelsin.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.