Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Emzirme & Süt & Ek Gıda & Yemek
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Et Ürünleriyle Süt Ürünlerinin Tüketimi
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumEt Ürünleriyle Süt Ürünlerinin Tüketimi

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
inci06 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 12 Eyl 2012
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 74
Mesajın Direkt Linki Konu: Et Ürünleriyle Süt Ürünlerinin Tüketimi
    Gönderim Zamanı: 02 Mar 2013 Saat 22:35
Hocam oğlum 8.5 aylık doktorumuz et ürünleriyle yoğurt, ayran gibi süt ürünlerini aynı anda vermememizi söyledi. Yoğurt veya ayranı et yedirdiysek en az 1 saat gibi arayla verin dedi. Bende araştırınca internettede şu bilgiye ulaştım. (Etteki demirin emilimini, ayrandaki kalsiyum azaltıyor. Eğer et yemeklerini de C vitamini ile birlikte yerseniz emilim artacaktır.) Bu doğrumudur hocam. Kırmızı et veya beyaz etle yoğurt ayran vermelimiyiz vermemeliyiz?
Teşekkür ederim tekrardan.
Yukarı Dön
inci06 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 12 Eyl 2012
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 74
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Mar 2013 Saat 22:46
Size internette bu konuyla ilgili bir doktorun yazdığı cevabı yazıyorum hocam.
ET İYİ BİR DEMİR KAYNAGIDIR YOĞURT DA ÇOK İYİ BİR KALSİYUM KAYNAĞIDIR. ANCAK DEMİR VE KALSİYUMU YOĞUN İÇEREN BESİNLERİ BİR ARADA TÜKETTİĞİMİZDE BU İKİ MİNERAL BİRBİRLERİNİN EMİLİMLERİNİ OLUMSUZ ETKİLERLER. HER İKİ MİNERAL DE KULLANILAMADAN DIŞARI ATILIR. MESELA HALK ARASINDA YAPILAN EN ÖNEMLİ YANLIŞLARDAN BİRİSİ DE SÜTÜN İÇİNE PEKMEZ KONMASIDIR. HİÇBİR BESİN DEĞERİ OLMADAN TÜKETMEKTİR.
Yukarı Dön
inci06 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 12 Eyl 2012
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 74
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 02 Mar 2013 Saat 22:48
Bu da başka bir uzman doktorun cevabı.

Kalsiyum demiri bağlar , emilimini zorlaştırır. bu sebeple süte pekmez eklemek , et ve yoğurt ikilisi iyi bir tercih değil. et ile koyu yeşil yapraklı sebzeleri bol tüketmek gereklidir. ayrıca taze sıkılmış portakal / greyfurt suyuna 1 yemek kaşığı pekmez oldukça faydalı olur.

Siz ne düşünüyorsunuz hocam.
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 120162
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03 Mar 2013 Saat 18:15
Bu doktorlarin hepsi; basit bir "Lise Kimyasini" bilmekten aciz, zavalli doktorlar. Eger Lise yillarinda, dogru durust Kimya ogrenselerdi, et ve sutlu gidalardaki, demir ve kalsiyum gibi elementlerin "Organik ( yani proteine bagli) formlar oldugunu ve kimyasal reaksiyonlara girmediklerini bilirlerdi.. C vitamini ise, sadece ilac olarak ( inorganik seklide) alinan demirin emilimini arttirir.. Etteki demir, proteine bagli "organik demir" oldugundan, Cvitamini dahil,  hicbir kimyasal ile  reaksiyona girmez..Pekmezdeki demir, dogru, icine konulan "Pekmez topragindan" gecen  "inorganik demir" kimyasal reaksiyonlara girer ama, ayrandaki kalsiyum, "proteine bagli , "Organik kalsiyum" oldugundan, onunla bir reaksiyona giremez. Zaten bu sebepten, pekmez Turklerin sandigi gibi iyi bir demir kaynagi degildir. Marn denilen pekmez topragindan gecer ve emilimi sifira yakindir.. Bu Marn topragi, pekmeze, eksiligini alsin diye konur. Bu sebeple, "Eksi pekmezlerde" bulunmaz... Pekmez yapmasi bilenlerle bir konusun...  
Bu zavalli doktorlari da kale almayin... Bunlar Turkiye deki egitimin kurbanlaridir.. Ah bir bilseler, yedikleri kaziklari!!!


Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 04 Mar 2013 Saat 20:47
Yukarı Dön
inci06 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 12 Eyl 2012
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 74
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Mar 2013 Saat 19:24
Sağolun Hocam. O zaman Etle ayrana, Pekmezle yoğurda devam... Bunu duyduğuna en çok oğlum sevinecek:)
Teşekkürler.
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman


Kayıt Tarihi: 14 Ağu 2008
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 120162
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Mar 2013 Saat 20:51
Pekmezi cok abartmayin, icerdigi seker cogunlukla; "GLIKOZ" cinsi seker oldugundan, Insulin'i en fazla azdiran gidalarin basinda gelir. Sunu da bilinki; Sofra sekerinin bile; yarisi "Glikoz" yarisi "Fruktoz" dur. Insulin azdirma derecesi de pekmezin yarisi kadardir. Pekmez yerine, Sofra Sekeri kullanmanizi tercih ederim..
Yukarı Dön
inci06 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye


Kayıt Tarihi: 12 Eyl 2012
Konum: Ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 74
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mar 2013 Saat 20:41
Pekmezi sabah kahvaltısında 1 veya 2 çay kaşığı veriyorum hocam onun dışında kullandığım bir yer yok gibi bişey. Sıkıntım daha çok kırmızı etin veya beyaz etin yanında yedirdiğim yoğurttu. Sizde onay verdiğinize göre içim rahat bir şekilde etle yoğurdu vermeye devam edicem.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.