Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Türkiye'nin en iyi ebeveyn sitesi
Yazı Boyutu:

KADINLARA SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN GÜZEL HABER!

Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) kurucusu Prof. Dr. Vahit Özmen, uzun zamandır desteklediği “Meme Kanseri taramasına 40 yaşında başlanması” konusunun olumlu olarak sonuçlandığını belirtti. Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı, meme kanserinin erken tanısında etkinliği kanıtlanmış tek yöntem olan mamografi tarama yaşını 50'den 40'a indirdi.


Avrupa’da meme kanseri görülme sıklığı azalırken, Türkiye’de artmaya devam ediyor. Türkiye’de meme kanserine yakalanan kadınların yarısı 50 yaşın altında. 40 yaş altı meme kanserli kadın oranı ise yüzde 20 civarında ve batılı kadınlara göre 4 kat daha fazla.  Meme kanserinde yüz güldüren en önemli nokta ise mamografik tarama sayesinde kanserin erken evredeyken yakalanabiliyor olması. Böylece kanser öncüsü değişikliklerin yok edilmesi ya da çok başlangıç halindeki kanserin temizlenerek yüzde 100 sağlıklı yaşam ve memenin korunma şansının olması. Bu yıldan itibaren Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanlığı meme kanseri ile mücadelede yeni bir boyuta geçiyor. Bakanlık Türkiye'deki tüm Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde 2 yılda bir ücretsiz mamografi taraması yapılacağını ve tarama yaşının 50’den 40’a indirildiğini açıkladı.

Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) kadınların bilinçlenmesine katkıda bulunmaktadır. MEMEDER kurucusu, mamografi yaşının 40'a indirilmesi projesine MEMEDER olarak katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Avrupa ve ABD'de her 8 kadından biri, Türkiye'de ise 10 kadından biri meme kanserine yakalanıyor. 20 bin meme kanserli hastada yapılan araştırmada, hastaların yarısının 50 yaşın, yüzde 20’sinin ise 40 yaşın altında olduğunu göstermektedir. Yapılan meme kanseri mamografik tarama programları, ele gelmeyen meme kanseri yakalama oranını yüzde 75’e kadar yükseltmiştir. Bu sayede kadınlar memelerini kaybetmeden sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmektedirler. Erken tanı, tedavi maliyetlerini azaltarak ülke ekonomisine de ciddi sağlamaktadır. Bu nedenle bakanlığın tarama yaşını 40’a düşürmesi sevindirici bir gelişme olmuştur.

Kadınlarının korkulu rüyası olan ve Türkiye’deki kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri için bugün umut verici gelişmeler gerçekleşmiştir. Meme kanseri ile mücadelede tek bir kadının dahi yaşam süresinin uzaması ve kalitesinin artması çok önemli. Bu nedenle erken teşhis ve tarama çalışmalarına büyük önem verilmektedir.

MEMEDER HAKKINDA BİLGİ:
2007 Eylül ayında, İstanbul'da kurulan Meme Sağlığı Derneği, bünyesinde meme kanseri ile tanışmış kadınları ve yakınlarını ve meme sağlığı alanında pek çok farklı uzmanı barındırırken, kadınların sağlıklı yaşayabilmeleri için "meme sağlığınız elinizde” sloganıyla kamuoyunu bilgilendirmeyi misyon edinmiş bir dernektir. 
www.memeder.org


BU BAŞLIKTAKİ DİĞER KONULAR
Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.