Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
gülgün
Kıdemli Üye
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1384
|
Konu: 2 yaş anneleri mutlaka okuyunn Gönderim Zamanı: 24 May 2009 Saat 09:53 |
2-4 yaş döneminde çocuklarda yemek yeme isteksizliği
Bebeklerin çok hızlı geliştikleri 0–2 yaş döneminin sonlarına doğru, bağımsızlaşma arzusu onu hırçın ve inatçı yapar. Artık o itiraz etmeyen bebeğiniz gitmiş, yerine kendi isteklerini yapmaya çalışan, bazen öfkeli bir çocuk gelmiştir. Bu hareketleri sizi korkutmamalı, bunun doğal bir gelişim süreci olduğunu bilmelisiniz. Ayrıca size karşı olan bağımlılığı iyice azalmıştır ama pek çok anne-baba bunu kavrayamaz. Bağımlılığın bitmekte olması, aslında çocuğunuz için olumludur, ancak siz bunu bir başkaldırı olarak algılayabilirsiniz. Bu düşünce biçimi, bu sürecin sancılı geçmesine neden olur. Çocuğunuzun öfke nöbetleri artabilir ve bağımsızlık savaşını inada dönüştürerek sürdürebilir. Bu durum yeme problemlerini de etkiler. Çocuğunuz sizin kurallarınızın yanında kendi tercihlerini oluşturmak ister. Bu onun en doğal hakkıdır. Oluşan damak zevki ile yediklerini seçmeyi, kendi kendine yemeyi arzu eder. İştah durumu da günlük olarak değişiklik gösterebilir.
Bu dönemde;
• İnatlaşarak durumu yemek savaşları haline dönüştürmeyin. Onun seçim hakkını kullanmasına izin verin. Yemeğini kendi başına yemesi, onun bağımsızlık duygusunu pekiştirecektir. Kendi kendini doyuramaz endişesi ile onu kendiniz yedirmeye çalışmayın.
• Bazı günler iştahsız olabilir. Bunu genel bir problem haline getirmeyin.
• Bu dönemde oyun oynamanın zevkine de varacağından, yemek yeme zamanını oyuna engel olarak görebilir.
• Çocuğunuzun dünyayı keşfetmesinin yani zihinsel beslenmesinin de, fiziksel beslenmesi kadar önemli olduğunu unutmayın. Birçok becerisinin gelişmesi gerekir. Buna anlayış gösterin.
• Öğün zamanlarında birlikte yemek yiyerek onun sosyalleşmesine de imkan tanımış olursunuz. Anaokullarında birlikte yenilen yemeklerin ne kadar keyifli olduğunu ve yeme problemi yaşayan çocukların böyle ortamlarda hiç sorun yaşamadıklarını göreceksiniz.
• Yemek yemeyi işkence değil, zevkli hale getirin.
• Değişik yemekleri tatmasını sağlayın. Çocuğunuz bir yemeği reddettiğinde değişik zamanlarda değişik sunumlarla onu sıkmadan tekrar deneyin.
• Küçük porsiyonlar onun daha rahat yemesini sağlayacaktır. Dolu tabaklarla onun gözünü korkutmayın.
• Bu dönemde oluşacak yemek alışkanlıkları, onun ilerideki yemek yeme alışkanlıklarını da belirleyecektir. Bunu unutmayın. Çocuğunuz bu dönemde sofra alışkanlılarını, değişik yerlerde nasıl yemek yenileceğini, ailenizdeki ve kültürünüzdeki davranış kalıplarını deneme yanılma yolu ile öğrenir. Bu tarz ortak yeme deneyimlerini ona bolca yaşatın.
• Masa hazırlarken özenli davranın. Onun da bu hazırlama işinde küçük sorumluluklar almasını sağlayın. Anne-babaya yardım etmek çok hoşlarına gidecektir. Çocuklara uygun ve sevebilecekleri çatal, bıçak seçin. Sofra düzenini, başkalarının tabak, çatal ve bardağını kullanmamamız gerektiği gibi değişik kuralları yavaş yavaş, görerek öğrenmesini sağlayın. Sizi izleyecektir. Ona model oluşturun. Küçük sofra sohbetleri yararlı olacaktır, ancak dikkatini dağıtacak konulardan uzak durun ve yemek esnasında olduğunuzu hatırlatın.
• Çok uzun süre sofrada tutarak sıkılmasına neden olmayın. Yemeğini bitirerek kalkmasını teşvik edin, ancak onu zorlayıcı, yemek istemediği, tepeleme doldurulmuş tabaklarla sofrada inatlaşma yaşamayın.
• Yemek yerken; televizyon izleme, kitap okuma, oyuncak ile oynama gibi davranışlardan kaçının. Yemekten sonra sofrayı toplama konusunda yardım isteyin.
Psikolog Dilek Kırcaoğlu
|
 |
hilal
Kıdemli Moderatör
Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi
Puanlar: 21029
|
Gönderim Zamanı: 24 May 2009 Saat 10:46 |
|
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
|
 |
ezel
Elmas Üye
Bal EGE'nin Annesi Fethiyeli Mod
Puanlar: 5237
|
Gönderim Zamanı: 24 May 2009 Saat 12:27 |
Bende Egenin oyun grubundan sonra kreşye yemek yemesini istedim. Yemeğini hepbaraber arkadaşlarıyla yiyor ondan sonra alıyorum. Çok faydası oldu akşamda hadi herkes yemeğe dediğim zaman gelip sandalyesine oturur yemeğini bizimle yer
|
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....
|
 |
Elif Hansa
Elmas Üye
Hansa ve Tevhid'in Annesi
Puanlar: 7665
|
Gönderim Zamanı: 24 May 2009 Saat 12:39 |
Burda kizimin arkadaslari hic yok  Buna cok uzuluyorum belki olsalar onlarla birlikte yer yemek...
Bu yemek yeme olayi yuzunden yemek vakitlerini sevmez oldum  Hamd olsun su son bir kac gundur yiyor yemek, sanirim bu da babaanneden kaynaklaniyor. Bizim eve geldigi zaman onu gordugu icin yemiyor. Ama yukarda onun yaninda yiyormus. Son bir kac gundur evde de yiyor. Bakalim ne kadar devam edecek? Insaallah kisa surmez. Gecen aksam 2-3 kase sehriye corbasi icti, ictikce bir tane daha koy dedikce ben  boyle oldum...
Aman dedim ye de nasil yersen ye 
|
|
 |
gülgün
Kıdemli Üye
Puanlar: 1384
|
Gönderim Zamanı: 24 May 2009 Saat 23:23 |
|
 |
elcinim
Altın Üye
Puanlar: 2968
|
Gönderim Zamanı: 25 May 2009 Saat 02:03 |
çok şükür yemek derdım olmadı ha yemek cok iştahlı yıyomu hayır ama oda yeter deyıp bırakıyorum yedırmeyı zaten maşallahı var kılosu boyu gayet yerınde oyuzden dert etmıyorum
cocugu küçük olan annelere tavsıyem aynı seyı uygulayın ınan sız rahat edersınız  yasını gecmıs cocuklarda bu bıraz zaman alıyo alıstırmak  yemek olayını sız sorun etmezsenız sorun olmayacagını zamanla anlıcaksınız  farkında olmadan aslında siz yapıyorsunuz tabı bu tamamıyle benım görüşüm 
|
 |
ifakat
Kıdemli Moderatör
"Yağmurun annesi... Çıtır pare mod"
Puanlar: 9866
|
Gönderim Zamanı: 25 May 2009 Saat 02:27 |
ayy ben bu konuda çok çektim arada hala çekiyorum inat olduğum için biliyorum ama onun sağlığı gelişimi açısından ne gerekiyorsa yapıyorum doğru beslendiğinden emin olmuyorsam içim rahat etmiyor boy kilo dert değil sağlıllı düzenli beslenmesi benim için önemli.yağmur 1 yaşına kadar bi kaşık yemek bi meme bi su hep bole yedi yumadı dakikalarca zında bekletti yutmadı ben kriz geçiriyordum çokkk şükür bıraktı o huylarını tek yaptığım koyduğum tabağı bitirtene kadar yedirmem biliyorum ki yiyecek yediriyorum ama doyum noktasını inanın biliyorum insan kendi yavrusunu bilir kimi zaman oluyorki benden çok yiyor  kimi zaman hiççç yemiyor önceden diişte inatlaşmalarım şimdilerde teklif var ısrar yok ama açsa ısrar çokk
|
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!
|
 |
yasemin
Kıdemli Moderatör
Puanlar: 70718
|
Gönderim Zamanı: 25 May 2009 Saat 11:11 |
|
|
 |