Çocukların kendi kendileri ile ilgili duygu ve düşünceleri günden güne değişir.
Bununla birlikte, genel anlamda yaşamın getirdiği bir çok güçlükle, kararla, durumla başarılı biçimde yüzleşebilme yeterlilikleri olarak tanımlanabilecek özgüven ve kendilerine olan inançları güçlü bir biçimde büyüyebilmeleri için sürekli olarak desteklenmeli ve yeşertilmelidir.
Çocuğunuzun kendisine verdiği değer üzerinde inanılmaz bir etkiniz olabilir. Çocuğunuza çok küçük bir yaştan itibaren kendi kendine yapabilecekleri konusunda güçlü bir inanç geliştirmesi için yardımcı olmalısınız, bu kendisini psikolojik anlamda sağlıklı ve mutlu hissetmesi için yaşamsal bir önem taşır.
Çocuklarınız kendi kendilerine konuştuklarında onları pozitif olmaları için destekleyin. Kendi kendine konuşmak çok önemlidir. Çocukların düşünceleri duygularını, duyguları ise davranışlarını etkiler.
Aynı zamanda kara verme konusundaki yeteneklerini geliştirebilmek adına çocuklarınızla birlikte çalışmalısınız, iyi bir kararı tanımalarına yardımcı olmalı ve iyi bir karar aldığınız zaman da bunu kutlamalısınız. Çocuklar her zaman karar alırlar ancak çoğunlukla bunun farkında değildirler.
Kendine olan güvenini ve inancını sağlıklı biçimde geliştiren bir çocuk büyük olasılıkla;
• Yeni şeyleri deneme konusunda daha güvenli olacaktır,
• Başarılı sosyal ilişkiler kuracaktır,
• Arkadaşlarından gelen baskılara direnebilecektir,
• Problemlerini etkili bir biçimde çözebilecektir.
Bu yeteneklerin tümü çocuğunuzun bir yaşam boyu stres ve depresyondan uzak kalmasına, zararlı alışkanlıklara kapılmamasına yardımcı olacaktır.
Diğer yandan son yapılan bilimsel çalışmalar özgüven eksikliğinin depresyona, yeme davranışı bozukluklarına, uyuşturucu ve alkol kullanımı ile arkadaş baskısına olan duyarlılığın artmasına, erken yaşta cinsel deneyim edinmeye ve hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde çocuğun sağlığı üzerinde olumsuz etkilerde bulunabilecek başka birtakım davranışlara yol açabileceğini göstermektedir.
Eğer değersizlik duygusu yetişkinlikte de devam ederse bu kişilerde egzersiz yapma ve sağlıklı beslenme olasılığının gelişme olasılığı daha azdır, bu da obezite, kalp hastalığı ve diğer hastalıkların gelişme riskini artıracaktır