Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - ÇOCUKLARDA KONUŞMA GELİŞİMİ İLE İLGİLİ TÜM TOPİKLE
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuÇOCUKLARDA KONUŞMA GELİŞİMİ İLE İLGİLİ TÜM TOPİKLE

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12345 12>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
meryem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Ali İlber'in annesi

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3781
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Nis 2008 Saat 17:28

Basit kelimelerle kurulan ilk cümleler çocuğun gelişim evresinde önemli adımlardan biridir. Kendi başına bir birey olmaya çalışan çocuğunuz isteklerini söyleyebilmek, sevinçlerini ve kızgınlıkların ifade edebilmek için önemli ve gerekli bir araca sahip olmaktadır. Bu dönemde ona yardımcı olmanız, değişik araçlar sunmanız, çocuğunuzun dil gelişimini etkileyecek ve hızlandıracaktır.

Bebeğinizi değişik yerlere götürün

Yeni yeni yürümeye başlayan bebeğiniz, konuşmayı öğrenmeden önce basit kelimeleri, bu kelimelerin ne anlama geldiğini hafızasında depolamaya başlar. Alıcı kelime haznesini geliştiren bebeğiniz, bu kelimeleri konuşarak kullanamasa da kafasında fikirler oluşturabilir. Bu depoyu etkinleştirmek için çocuğunuzu değişik ortamlara mümkün olduğunca çok götürün. Süper markette yapılan alışveriş, parkta bir gezinti, deniz kıyısında bir yürüyüş, otobüste bir yolculuk, bebeğiniz için heyecan verici bir deneyimdir. Bu ortamlar hakkında bebeğinizle konuşun. Onun anlayabileceği kelimelerle gördüklerini anlatın. Görsel hafıza, öğrenilen bilgilerin saklanmasında oldukça etkilidir. Parkta gördüğünüz bir kuşu bebeğinize anlattığınızda, çocuğunuz bu görüntüyü ve duyduğu kelimeleri hafızasında birleştirerek, ileriki dönemde bu bilgisini kullanacaktır.

Kitaplar dil gelişiminde etkili araçlardır

Resimli kitaplardan çocuğunuza hikayeler okumak, arada durup resimlerdeki tanıdık nesneleri göstermek, yaşamla bağlantılar kurmak, hikayede ne anlatıldığı üzerine fikirler oluşturmak, onun dil ve zeka gelişimi için bulunmaz bir fırsattır. Küçük çocuklar için hazırlanan kitaplar, büyük resimleri, basit anlatımları ve çocuğun kolaylıkla kullanabilmesi için özel tasarım ve malzemeleri ile size büyük kolaylık sağlar.

Küçük çocuklar aynı hikayeyi tekrar tekrar dinlemekten hoşlanırlar. Öğrenme sürecinde tekrarın etkisi düşünüldüğünde, bu sık tekrarlar size sıkıntı değil mutluluk verecektir. Kitaplarda görüp okuduğunuz şeyleri, yaşamdakilerle de birleştirerek kelime ve fikirleri pekiştirebilirsiniz. “Bak, bu köpek aynı komşumuzun köpeğine benziyor değil mi? Sadece biraz daha büyük” gibi.

Çocuğunuzla konuşun, konuşun, konuşun

Çocukların dili etkin kullanmaları, anlamaları ile doğru orantılıdır. Dili anlamaları için de konuşulanları tekrar tekrar duymaları gerekir. Bu tekrarları yapmak da size düşüyor. Tek taraflı bir konuşma olsa da, yeni yürümeye başlayan çocuğunuz söylediklerinizden bir şey anlamıyormuş gibi görünse de anlatmaya devam edin. Tabi aşırıya da kaçmamak gerekir. İşitsel olarak aşırı yüklenme diye bir kavramın olduğunu unutmayın. Bakışları donuklaştığında, size olan ilgisi tamamen kesildiğinde konuşmayı bırakın. Çocuğunuzun sessiz dönemlere de ihtiyacı olduğunu, çevresinden yardım almadan kendisinin de gözlemde bulunmak isteyeceklerini de unutmayın.

Nesneleri isimlendirin Sıfat ve zamirleri kullanın

Parka giderken, yemek yedirirken, oyun oynarken yani bebeğinizle paylaştığınız her anda yaptıklarınız ve gördükleriniz hakkında nitelemeler yapın. Kırmızı araba, mavi gökyüzü, büyük bardak, top oynayan çocuklar gibi belirtmelerde bulunun. Dolu bardak, boş tabak, tatlı elma, soğuk hava gibi kelimeler onun nesneler ve durumları hakkında bilgi sahibi olmasını da sağlayacaktır. Olaylar hakkında sebep sonuç ilişkileri kurun. Yemeği ocağa koyarsak ısınır, oyuncağını atarsan kırılır gibi cümlelerle onun olaylar arasında mantıksal bağlantılar kurmasına da yardımcı olursunuz.

Şarkı söyleyin

Her çocuk müziği sever. Onun ritimli şarkılara nasıl dikkat ettiğini, hatta el çırparak eşlik etmeye çalıştığını mutlaka gözlemlemişsinizdir. Basit çocuk şarkılarını çocuğunuza söyleyebilir, hatta öğretebilirsiniz. Bazı çocukların konuşmayı öğrenmeden şarkı söylemeye başladıkları rastlanan bir durumdur. Bu şarkılarda geçen kelimeler ve anlatılan hikayelerle ilgili de çocuğunuzla konuşabilirsiniz.

Çocuğunuzla bebek diliyle konuşmayın

Bebeklerin ilk konuşmaya başladıklarında ağızlarından çıkan kelimelerin çok şirin oldukları doğrudur. Onların böyle konuşmaları size ne kadar hoş gelse de, içinizde bunları tekrarlamak isteği doğsa da bunu yapmayın. Doğru telaffuz edilmeyen kelimeler bebeğinizin dil gelişimini olumsuz etkileyecek, kafasını karıştıracaktır.

Çocuğunuzu dinleyin

Küçük çocuklar oyun oynarken kendi kendilerine konuşmayı severler. Bizler gibi her zaman bir dinleyiciye ihtiyaç duymazlar. Ancak konuşmaları birine yönelirse de ilgi beklerler. Dinlenildiğini görmek onları hem mutlu eder, hem de konuşma denemelerinde onları cesaretlendirir. Çocuğunuz size seslendiğinde hak ettiği ilgiyi ona gösterin. Göz teması kurun. Onun daha fazla kendini ifade edebilmesi için sizde konuşmaya katılın. Onu dinlerken başka işlerle ilgilenmeyin. Televizyon seyretmek, telefonla konuşmak ya da aynı anda başkası ile konuşmaya devam etmek yapmamanız gereken şeylerdir.

Değişik sesleri dinletin

Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz için konuşmaları dinlemek kadar değişik sesleri duymak da önemlidir. Kuş sesi, kapının zili, akan suyun şırıltısı veya korna sesi hem dikkatini çekecek, hem de işitsel hafızasına yeni bilgiler ekleyecektir. Bu sesleri bebeğinizle birlikte dinleyin.

Ona zaman verin. Konuşmasına fırsat tanıyın

Bazen çocuklar konuşamaz, çünkü konuşmaları için onlara imkan tanınmaz. Çocuğunuzun ihtiyacını o daha istemeden karşılıyorsanız, kelimeleri arasında uzayan boşluklarda beklemiyorsanız, etrafındaki insanlar sürekli konuşurken ona konuşması için fırsat vermiyorsanız çocuğunuz bir süre sonra konuşmama yolunu seçebilir.

Onu anladığınızı belirtecek tekrarlar yapın

Yeni konuşmaya başlayan çocuğunuzun söylediklerini farklı kelimelerle tekrarlamak iki önemli işe yarar. Birincisi onu dinlediğinizi ve anlamaya çalıştığınızı gösterir. İkincisi telaffuz ederken yaptığı hataları ya da yanlış yerde kullandığı kelimeleri düzeltme imkanı bulursunuz. Hareketli ve farklı ses tonlarıyla yapılan konuşmalarda çocuğunuzun ilgisini çeker.

Sorular sorun

Araştırmalar çocukların cevap verme yeteneklerini kazanmadan önce onlara sorular sormanın, dil gelişimlerine katkı sağladığını gösteriyor. Az kelime bilen ama kafasını evet ya da hayır diye sallayabilen, eşyaları yakalayıp, işaret edebilen bir çocuğa basit yanıtlar verme şansı tanımak gerekiyor. Şimdi yemek yer misin? Hangi kitabı okuyalım? Gezmeye gidelim mi? gibi basit sorulara cevap vermesini sağlayın. Çocuk dil becerisini geliştirdikçe sorularınızı çeşitlendirin. Bir şey istediğinde hemen vermeyin. Ne istediğini tekrar sorun. Değişik kelimelerle istediğini tekrarlamasına çalışın. Ama bu sorularınızda çok ısrarcı da olmayın. Eğer çocuğunuz sorularınız karşısında sinirleniyorsa, muhtemelen çok fazla soru soruyorsunuz demektir.

Çocuğunuzu çok fazla zorlamayın

Çocuğunuza zorla konuşmayı öğretmeye çalışmayın. Unutmayın ki sizin göreviniz çocuğunuza cesaret vermek ve dil gelişimini hızlandıracak araç ve yöntemler sağlamaktır. Ayrıca çocuklar bir şeyi yapmaları konusunda çok fazla baskı gördüklerinde, içlerinde yapmamaları yönünde tepki oluştururlar. Çocuğunuz kendini hazır hissettiğinde konuşma haznesinin kapağını açacak ve serbest kalan kelimeler etrafta özgürce dolaşarak hem size hem de çocuğunuza müthiş keyif verecektir.

Yukarı Dön
snyozt Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye

Puanlar: 211
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Nis 2008 Saat 20:41
oglum 2 yasında yeni yeni konusmaya basladı. ben onunla bebekliginden beri konusuyorum sarkı ,masal,sayı sayma vs. ondan da tekrarlamasını bekliyorum. kelimeleri tekrar tekrar soyluyorum.
simdi istediklerini anlatabiliyor kendince. konusmaya cok hevesli...

Yukarı Dön
ezel Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Bal EGE'nin Annesi Fethiyeli Mod

Puanlar: 5237
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Nis 2008 Saat 11:30
çok güzel bir konuya değinmişsin çok teşekkürler Clown
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....
Yukarı Dön
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Puanlar: 7416
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 16 Nis 2008 Saat 20:24
Süper bilgilermiş. Ayrı ayrı heryerde okuyordum ama birlikte yazılmış. Harika sık kullanılanlarıma ekledim bile.ClapClapClown
Yukarı Dön
fatmabek Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

emir&yusufun annesi

Puanlar: 2790
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Nis 2008 Saat 22:58
Orjinalini yazan: humeyra humeyra Yazdı:

valla bizde ayni senin gibi doğduğundan beri konuşuyoruz. Bide normal konuşuyoruz bebek gibi değil normalde nasıl senle konuşursam ayni oyle. herşey tek tek anlatıyoruz eşimde bende.

bende aynen boyle yapıyorum ama anlattığım herseyi anlamasına ragmen konusmuyor Disapprove hatta 21 aylık olmasına ragmen 7 kelime dısında cümle bile kurmuyor Unhappy
"Evrendeki her şey senin içindedir. Her şeyi kendine sor." Mevlana
Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Puanlar: 21029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 23 Nis 2008 Saat 23:32
fatma hala anne demiyomu kıssBig%20smileayy benimkide tembel bu konuda ama bu aralar kelime haznesi baya gelişti sebebini bilmiyorum ama bu bi haftadır biz bile çok şaşırıyoruz yaklaşık 20 kelime kadar sölüyoSmilemaşaallah deyimBig%20smilebenimkide 21 aylıkBig%20smile

fatmac<ım inşaallah oda başlar yaa ben aslında o kadar takmıyom konuşma meselesini ne bilim konuşur eninde sonunda diye

ayy bide geç konuşan çocuklar sonra çok geveze oluyomuş heeLOLLOLayy halk arasında öle deniyo işteBig%20smile
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
fatmabek Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

emir&yusufun annesi

Puanlar: 2790
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Nis 2008 Saat 00:30
Orjinalini yazan: hiloş hiloş Yazdı:

fatma hala anne demiyomu kıssBig%20smileayy benimkide tembel bu konuda ama bu aralar kelime haznesi baya gelişti sebebini bilmiyorum ama bu bi haftadır biz bile çok şaşırıyoruz yaklaşık 20 kelime kadar sölüyoSmilemaşaallah deyimBig%20smilebenimkide 21 aylıkBig%20smile

fatmac<ım inşaallah oda başlar yaa ben aslında o kadar takmıyom konuşma meselesini ne bilim konuşur eninde sonunda diye

ayy bide geç konuşan çocuklar sonra çok geveze oluyomuş heeLOLLOLayy halk arasında öle deniyo işteBig%20smile

yok canım anne 5 mart tan beri soyluyoo hatta beni goremediğinde anne diye naralar atıyooo Big%20smile işte baba anne dede teyze pilav gel al gitti burda şimdilik sadece bunlr Big%20smile inşaallah dediğin gibi olur ama geveze de olmasınn LOLLOL
"Evrendeki her şey senin içindedir. Her şeyi kendine sor." Mevlana
Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Puanlar: 21029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Nis 2008 Saat 00:39
ee tamam işte sehada bunları bide bi kaç bişey daha sölüyo o kadarSmileama dediğim gibi konuşurlar çünkü ben sehadan bu kadarını beklemiyodum
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  <12345 12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.