prenatal dedigim bir cesit hamile hanimlar icin vitamin. hamilelikte bazi vitaminlere daha fazla ihtiyac duyuluyor, demir, folik asit gibi. folik asit beyin gelisimini olumlu yonde etkiledigi ve norolojik hastaliklarin ihtimalini azalttigi icin veriliyor genelde. normalde demir biraz kabizlik yaptigindan kimisinin icinde bitki ozleri de oluyor rahat tuvalete cikilabilsin diye. benimkinin markasi rainbow light once prenatal. Turkiye'de de bir cok cesit markanin vardir eminim. Amerika'da doktorlar hamile kalmadan 3-6 ay oncesinde baslamayi tavsiye ediyorlar. Cogu emzirirken de devam ettiriyor. Duzenli butun vitaminleri yemeklerden alanlarda ihtiyac yok diyenler var ama kimisini yeterli miktarda alabilmek nerdeyse imkansiz. Hem de ilk aylarda bulanti vs derken normal alabildigimiz vitaminleri dahi eksik alabiliyoruz.
Balik yagi hapinin icerigi de DHA-omega3 diye bir madde. Omega3 yag asidi yani. Normalde omega3, bitkilerde omega 6 ve/veya omega9la birlikte bulunuyor. Zeytinyaginda mesela. Tabii yine de yararli ama omega3 ve omega6 birbirlerini noturluyor. Yani omega 3u tek basina ya da daha yuksek miktarlarda almak lazim. o yuzden de balik yemek gerek. ama malesef balik beni mahvediyor, yiyemiyorum. o yuzden DHA kapsulleri aliyorum hergun. DHA'nin bebek zekasinda cok olumlu etkileri oldugunu dusunuyor doktorlar.
tabii bunlar saglikli, zeki bir bebek sansini arttirmak icin ama yapilmasa bebeklerde bir sorun cikacak diye birsey yok. sonucta vitamin almayip nurtopu gibi bebekleri olan cok anne var ama bir yandan da vitaminlerin ve balik yaginin bebeklerde olumlu etkileri gozlemlenmis, alabiliyorsak almakta da fayda var diye dusunuyorum.