Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - plesentanın asagıda olusu
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konuplesentanın asagıda olusu

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zelos Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Kas 2007
Konum: her yerde
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4179
Mesajın Direkt Linki Konu: plesentanın asagıda olusu
    Gönderim Zamanı: 12 Eki 2010 Saat 15:31
Plasenta previa (Pl. previa) ya da Türkçe adıyla önde gelen plasenta, bebeğin anne ile arasındaki ilişkiyi sağlayan plasentanın, bebeğin önde gelen kısmından daha aşağıda yani servikse daha yakın olmasıdır. Hamileliğin son dönemlerinde kanamaya neden olabilen, anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilen bir durumdur.

PLASENTA PREVİA NEDEN OLUR?
Plsenta previaya yol açan sebebin ne olduğu bilinmemektedir. Bununla beraber bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Daha önceden endometriumda bir zedelenme olması ya da endometriuma giden kan akımında bir azalmanın bu duruma yol açabileceği düşünülmektedir.

Plasenta previa için risk faktörleri şunlardır:

Daha önceden geçirilmiş sezaryen
Multiparite (birden fazla doğum olması, pl. previa ilk gebeliklerde daha az görülür)
Myom varlığı
Anne yaşının ileri olması
Çoğul gebelikler
Daha önceki gebeliklerde pl. previa öyküsü
Anne adayının sigara kullanması
Daha önceden plasenta previa geçirenlerde takip eden hamilelikte aynı durumun ortaya çıkma riski %4-8'dir.

PLASENTA PREVİANIN KAÇ ÇEŞİDİ VARDIR?
Plasenta previa plasenta ile serviks arasındaki ilişkiye göre 4 gruba ayrılır.

1. Tam (total) plasenta previa: Plasenta rahim ağzını tamamen kapatmıştır
2. Kısmi (parsiyel) plasenta previa: Plasenta rahim ağzının bir kısmını kapatmıştır.
3. Marjial plasenta previa: Plasenta rahim ağzına yakındır ama kapatmaz
4. Alt segment yerleşimli plasenta: Plasentanın kenarı rahim ağzına 2 santimetreden daha yakındır ama temas halinde değildir

Tam plasenta previa

PLASENTA PREVİA NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR?
Miadını doldurmuş gebeliklerde plasenta previaya %0.3-0.5 doğumda bir rastlanır.

Daha önceden sezaryen geçirmiş olanlarda risk 1.5-5 kat artar ve geçirilmiş sezaryen sayısına paralel olarak %10'a kadar çıkabilir.

Yaş previa açısından bir risk faktörüdür ve anne adayının yaşına göre görülme sıklığı şu şekildedir:


--------------------------------------------------------------------------------
 
Anne adayının yaşı   Previa görülme sıklığı 

--------------------------------------------------------------------------------
 
12-19   %1
20-29   %0.3
30-39   %1
> 40   %2

--------------------------------------------------------------------------------
 

Plasenta previa varlığında değişik türlerinin görülme sıklığı ise şöyledir


--------------------------------------------------------------------------------
 
Tür   Görülme sıklığı 

--------------------------------------------------------------------------------
 
Tam   %20-45
Kısmi   %30
Marjinal   %25-50

--------------------------------------------------------------------------------
 

Gebeliğin erken dönemlerinde ultrason incelemelerinde plasenta previaya daha sık rastlanır. Hamileliklerin %5-20'sinde ikinci trimesterda rutin yapılan ikinci düzey detaylı ultrason incelemelerinde plasentanın servikse yakın olduğu saptanır. Ancak hamileliğin ilerlemesi ile birlikte rahim büyüdükçe plasenta da yukarı doğru çekilir ve 2. trimesterda saptanan previa olgularının %90'ı miada ulaşıldığında normal yerleşime döner. Erken dönemde saptanan tam previa durumunda ise normale dönme oranı çok daha düşüktür.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Plsenta previanın belirtisi ikinci trimestarda ya da hamileliğin son dönemlerinde görülen ağrısız vajinal kanamadır. Kanamayla birlikte ağrı olmaması tipiktir. Bu kanama klasik kadın doğum kitaplarında "anne adayı sabah uyandığında kendini kan gölünün içinde bulur" şeklinde tarif edilir. Öte yandan previa kadınların büyük bir kısmında sessiz seyreder ve herhangi bir belirti vermez.

TANI
Geçmişte plasenta previa tanısı hasta vajinal kanama nedeni ile acil servise başvurduğunda yapılan muayene ile konmaktaydı. Bu geç kalınmış tanı nedeni ile hem anne hem de bebek kayıpları şimdikinden çok daha fazla görülmekteydi ve plasenta previa anne-bebek ölümlerinin önemli bir nedeniydi. Günümüzde ultrasonun yaygın olarak kullanılması sayesinde rutin takipler sırasında saptanmaktadır ve kanamaya bağlı komplikasyon sıklığı son derece azalmıştır.

RİSKLER
Plasenta previanın anne ve bebeğe yüklediği en büyük risk kanamadır. Önceden tanı konulmamış hastaların %30'undan fazlasında kan verilmesini gerektirecek miktarda kanama olmaktadır. Ek olarak olguların %9-10'unda plasentanın rahim duvarının derinliklerine kadar ilerlemesi olarak tanımlayabileceğimiz plasenta accreta görülmekte, bu nedenle doğum sonrası plasenta rahim duvarından ayrılamamakta ve rahimin alınmasına kadar giden komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bu olgularda plasentanın erken ayrılması daha sık görülür. Üstelik %10 olguda plasenta ayrıldığında herhangi bir ağrı olmaz.

Bebek hayatını tehdit eden en önemli risk ise yine kanamadır. Öte yandan plasenta previa olgularının %30'unda makat geliş ya da yan geliş durumu bulunması da bebeğin içinde bulunduğu riski arttırır.Yan gelişlerin %60'ında duruma plasenta previa eşlik ederken makat gelişlerde bu oran %24'dür. Plasenta previa nedeni ile doğumun erken olması durumunda ise prematürite önemli bir risk faktörü olarak karşımıza çıkar.

Plasenta previa varlığında özellikle belirli aralıklarla kanama atağı geçirenlerde rahim içi gelişme geriliği ve gelişimsel anomalilere daha sık rastlanmaktadır.

TEDAVİ
İkinci trimesterda yapılan detaylı ultrasonografide plasenta previa saptanması durumunda hasta kanama konusunda uyarılır ve ek bir girişime bulunmadan beklenir. Olguların %90'ında durum zaman içerisinde düzelmektedir. Bu dönem içinde kanamayı tetikleyebileceği için aşırı fiziksel aktivitede bulunmaması istenir. Daha sonra 28-30. haftalarda plasentanın durumu yeniden değerlendirilir. Previa durumu hala sürüyor ise yine gerekli uyarılarla herhangi bir girişimde bulunmadan takibe devam edilir.Az da olsa kanama varsa anne adayının hastaneye yatırılarak takip edilmesi gerekebilir. Tam previa varlığında kanama olmasa da hastanın doğuma kadar hastanede izlenmesi nadir olmayan bir uygulamadır.

Plasenta previa varlığında kanamayı başlatabileceğinden vajinal muayene yapılması önerilmemekle birlikte eğer yapılacak ise mutlaka acil sezaryen şartları hazırlanmış olmalıdır.

Eğer 32-34 haftanın sonunda plasenta konumu değişmemişse bundan sonra yukarıya doğru çekilmesi artık beklenilen bir durum değildir ve çok nadirdir. Rahim kasılmalarının başlaması ile birlikte artacak olan kanama riskini en aza indirmek için sezaryen tarihi planlanır. Tarih planlanırken bebeğin akciğer olgunlaşması ilk planda dikkate alınması gereken noktadır ve gerekirse bunu hızlandırmak için tedavi verilebilir. Sezaryen için 37. haftadan sonrasını beklemek anne ve bebek açısından bir yarar sağlamayacağı için önerilmez.

Aktif kanama varlığında anne adayı açısından en uygun yaklaşım zaman kaybetmeden doğumu gerçekleştirmektir. İlk amaç anne adayının durumunu stabil hale getirmektir. Bunun için gerekirse birden fazla damar yolu açılarak sıvı desteği yapılırken birkaç ünite kan hazırlatılması uygun bir yaklaşımdır. Gebelik haftasının küçük olduğu durumlarda kanama çok şiddetli değilse rahim kasılmalarını ve kanamayı durdurmak amacıyla ilaç uygulanabilir. Aşağıdaki durumların varlığında ise hiç zaman kaybetmeden acil sezaryen uygulanır:

Anne adayının durumunun kötüleşmesi
Kanamanın azalmaması
Gebeliğin 36 haftadan büyük olması
Bebeğin tahmini ağırlığının 2500 gramdan fazla olması
Monitörde bebeğin sıkıntıda olduğunun saptanması
Tedaviye rağmen rahim kasılmalarının durmaması
Sezaryene girerken özellikle plasenta accreta riskini de göz önüne alarak birkaç ünite kan hazırlatılması son derece önemlidir.

Gebelik haftasının 36 haftadan az olduğu durumlarda kanama azalır ya da durursa ve anne adayının durumu stabil hale gelirse doğum geciktirilebilir. Geciktirmenin amacı bebeğin akciğer olgunlaşmasını hızlandıracak tedavileri uygulamak için zaman kazanmaktır.

ÖNERİLER

Plasenta previa varlığında aşırı fiziksel aktiviteden kaçının
Az miktarda da olsa bir kanama varlığında hiç zaman kaybetmeden doktorunuzu arayın.
Acil bir durumu ve erken doğum riskini göz önüne alarak doğum yapacağınız hastaneyi seçerken 24 saat ameliyathane, erişkin ve yenidoğan yoğun bakım şartlarını sağlayabilecek bir hastane olmasına dikkat edin.
Kan grubunuzu mutlaka öğrenin
Sizinle aynı kan grubuna sahip ve acil bir durumda kan verebilecek tanıdıklarınızın listesini çıkartın. Bu isimleri ve ulaşılabilecek telefon numaralarını cüzdanınızda taşıyın ve listenin bir kopyasını da doktorunuza verin.

(alıntıdır)
Yukarı Dön
zelos Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Kas 2007
Konum: her yerde
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4179
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eki 2010 Saat 15:32
arkadaslar boyle bır konu actım  ve benımle aynı durumu yasayanlar varsa ve burada bılgılerını paylasırlarsa sevınırım

hamılelıgım normal seyrınde gıderken 3.ayımda bırden sancı fılan olmadan bır kanama meydana greldı
hemen dr gıttık plesentanın onde olmasından kaynaklanan bır kanama dedı dusuk tehlıkesı var dedı aynı zamanda rahımde acılma oldugu ıcın  dınlenmem gerektıgını soyledı

ılerleyen zamanlarda  plesentanın yukaruı cekılecegını soyledı

20. haftaya kadar  sureklı lekelenmeler yasadım  ama alıstım  su bır kac haftadır  kanama olmuyordu
derken dun sancı basladı ve ardından yogun bır kanama oldu   henuz gıtmedım doktora ama gıdecegım ıkı gun ıcınde
bakalım ne dıyecek
tek korkum erken dogum rıskı

boyle bır durum yasayan varmı  bılgılerınızı paylasırsanız sevnırım

 yarın24 haftalık oluyoruz
benım gıbı bu durumu yasayan varmı konularda gezındım ama goremedım varsa bılgılerınızı paylasırmısınız
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eki 2010 Saat 15:34
canım geçmiş olsun.
inşallah zamanında gelir bebişinClown
Yukarı Dön
nurdan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 23 Kas 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 1769
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eki 2010 Saat 15:54
aşkın nur yengi de böyle bişey yaşamış tv de söylemişti..
bütün hamileliğini yatarak geçirmiş.. riskliymiş baya..ama onunki epey ileri düzeyde bi durummuş sanırım..öyleki tuvalete bile gidemiyormuş..
geçmiş olsun canım inşallah sıkıntın bir an önce düzelir...
Yukarı Dön
Kevser Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör

Mersin benden sorulur:)))))

Kayıt Tarihi: 27 Mar 2009
Konum: Kayseri
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5354
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eki 2010 Saat 15:59
geçmiş olsun canım. ben de şimdi hamileyim ve 3 aylıkken bana da "bebeğin eşi aşağıda" demişti. aynı olay yani...
dikkat et ve kanaman olursa hemen acile git, önemsememezlik yapma demişti. çok şükür bişey olmadı. kanamam hiç olmadı...
1 ay sonraki rutin kontrollerde, (iyi yönde) eş yana kaymış, daha da yukarı çıkar inşallah demişti.
son kontrolümde tamamen bu konunun ortadan kalktığını ve risk kalmadığını söyledi.
sen de dikkat et canım, inşallah ilerleyen haftalarda bu durumdan tamamen kurtulursun...
Yukarı Dön
zelos Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Kas 2007
Konum: her yerde
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4179
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eki 2010 Saat 16:12
tesekkurler arkadaslar bende kanamalarım azaldıgında sanırım  es yukarı cıkmaya basladı dedım ama  ıste sancı ıle bırlıkte kanama olunca korktum sımdı  kanama yok ama  ara ara sancı gelıyor gıdıyor
 
persembe gunu gıdecegım doktora bakalım ne dıyecek
Yukarı Dön
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5835
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eki 2010 Saat 16:20
umarım saglıklı olur




Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
zelos Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Kas 2007
Konum: her yerde
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 4179
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 15 Eki 2010 Saat 13:36
dun doktora gıttım

bebegın esı hala ondeymıs sancı olustugunu soyleyınce neden hemen gelmedın  dedı
zaten hafta sonu ıdı gıdemezdım bır daha olursa gel dedı

sonra dedı bebegın karnında ölür      hem sezeryan olursun bos yere hemde bebegını kaybedersın dedı
cok üzüldüm allahım  bı daha sancı fılan gelmez ınsallah dınlen dedı ama   dınlenemıyorum evde  ıkı cocuk ve s-es bana bakıyor agır bır ıs yapmasamda gunluk faalıyetler ıste

bebegın kılosu alt sınırda ama sonrakı aylar alır kılo dedı 600 gr geldı

nolacak pekı dedım ılerleyen aylarda esı onde olursa  dogum sırasında kanama fazla oluyormus  bır arkadasım yogun bakımlık olmustu sırf bu yuzden dedım onu ılerleyen aylarda gorecez dedı


bunu onumuzdekı aylarda bakacaz gorecez dedı ınsallah yukarı cekılır dedı korkma dedı
 kan gurubum Arh +  allahtan esımınkı 0rh+ heran verebılır ama allah gerek etmez ınsallah
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.