Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - BİLEK VE PARMAK KASLARI ZAYIF COCUKLAR
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuBİLEK VE PARMAK KASLARI ZAYIF COCUKLAR

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
demet Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge
İKİ MELEĞİN ANNESİ, FORUMUN TATLI MELEĞİ

Kayıt Tarihi: 24 Oca 2009
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2092
Mesajın Direkt Linki Konu: BİLEK VE PARMAK KASLARI ZAYIF COCUKLAR
    Gönderim Zamanı: 29 Ara 2009 Saat 00:39

Bilek ve Parmak Kasları Zayıf Çocuklar Yazmada Zorlanıyor


Haber: Bilek ve Parmak Kasları Zayıf Çocuklar Yazmada Zorlanıyor
Resmi büyütmek için tıklayın
 

İlköğretime Yeni Başlayan Çocuklarda Kaleme Hakim Olamama, Düzgün Çizgi ve Harfleri Yazamama Gibi Genel Şikayetin Anne, Baba ve Öğretmenlerden Geldiği Belirtildi.

İlköğretime yeni başlayan çocuklarda kaleme hakim olamama, düzgün çizgi ve harfleri yazamama gibi genel şikayetin anne, baba ve öğretmenlerden geldiği belirtildi.

Türkiye Müfettişler Derneği Başkanı ve Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişi Doğan Ceylan, açıklamasında, bu durumda olan çocukların anne ve babaları başta olmak üzere, bazen öğretmenlerde de endişenin ortaya çıktığını dile getirdi. Ceylan, çocuklardaki bu sıkıntının parmak boğumları arasındaki kasların, bilek kaslarının zayıf olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Kız çocuklarında bu sıkıntının daha çok görüldüğüne işaret eden Ceylan, başta anne ve babalar olmak üzere öğretmenlerin endişe duymamalarını istedi. Çocuklarda küçük kasların gelişiminin önemli olduğunu anlatan Ceylan, şu bilgileri verdi:

"5-6 yaşındaki çocuklar kalemi yeni tutmaya başladıkları için kaleme hakim olma, onu istediği gibi kullanma noktasında sıkıntı yaşayabilir. Çocuklar, kaslarının gelişmemesinden dolayı yaşadıkları bu sıkıntının çözümü anne ve babaların alacağı tedbirlerle ortadan kaldırmak mümkün. 3 yaş ve sonrasında çocuklara daha çok oyuncaklar alınarak onun parmaklarını ve bileklerini daha kolay hareket ettirmeleri sağlanabilir. Elde sıkılabilecek lastik toplar alınabilir. Çocukların oyuncaklarını merak ederek tornavida kullanarak içlerini açmasına ise aileler müsaade etmelidir. Gerekirse anne ve babaları bunu çocuklarıyla birlikte yapmalıdır. Tornavida tutarak, vidaları açmaya çalışan çocuk, parmaklarındaki küçük kasları, bileklerini tornavidaya hakim olmak için hareket ettirmesiyle gelişmesini sağlayacaktır. Öğretmenler okulda, parmakları masaya vurmak suretiyle yağmur taneleri sesini çıkartmak için çocukların parmaklarını hareketini artırabilir. Yavaş hızlı şeklinde çocukların parmaklarını daha çok hareket ettirebilirler. Oyuncakların içinin açılması, çocukların oyuncakların içini incelemesi ise onun merak duygularından kaynaklanıyor. Merakla birlikte oyuncak içini keşfetmeye çalışan çocuğun zeka gelişimi de önemli ölçüde etkilenir. Anne veya baba, çocuğu ile birlikte hareket ederek, oyuncak içindeki parçaların ne olduğunu anlatması ise daha çok yarar sağlayabilir."

Kalem hakimiyeti olan çocukla olmayan çocuk arasında çok önemli bir fark olmadığını dile getiren Doğan Ceylan, zeka noktasında bir problem yaşanmasa bile kalemi tutamayan, istediği gibi yazı yazamayan çocuklarda özgüven kaybı oluşacağına dikkat çekti.

Ceylan, çocuğun kafasında yapmak istediğini kalemle deftere yansıtamamasından dolayı arkadaş arasında olumsuz etkilenebileceğini hatırlatarak, "Aslında yılsonunda baktığımız da çocukların çok güzel yazı yazdığını görüyoruz. Ancak kimi erken kimi geç yazdığından dolayı arkadaş arasında özgüven kaybı oluşabilir. Ama bu bir sorun değildir. Anne ve baba başta olmak üzere öğretmenlerin dikkatiyle bu problem rahatlıkla çözülebilir." dedi.

İlköğretim Müfettişi Doğan Ceylan, küçük yaştan itibaren anne ve babaların mutlaka çocukların eline kalem vermesini, yemek yerken çatal kaşık tutmasını öğretmeye çalışmanın, eline makas vererek gazete veya farklı kağıtlar kesmesinin, oyuncaklarıyla oynamasının ve oyuncaklarını kurcalamasının, el parmaklarını çalıştıracak oyunlar oynamasının çocuğun küçük kaslarının gelişiminin yanı sıra zeka gelişimini olumlu etkileyeceğini bilmelerini istedi.

(CİHAN) (Cihan Haber Ajansı) 27.12.2009 15:16 [1859361]

Yukarı Dön
ilal Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 13 Haz 2008
Konum: antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3036
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Oca 2010 Saat 00:47
bana bir çocuk gelişimci Eylül sekiz aylıkken onunla nasıl oyunlar oynamalıyım diye sorduğumda


şarkı söyler gibi parmaklarını sayark oynamamı söylemişti....parmak kaslarını geliştirmek için....

eklemlerinden oynatarak bir parmak iki parmak üç parmak dört parmak beş parmak diye sayar....sonrada kolllarından yukarıya doğru takır tukur takır tukur diyerek gıdıklarım.....
şimdi hadi gel parmak yapalım deyince uzatıyor o mink işaret parmağını buna bileğide ekleyeyim....
Empatinin olmadığı ilişkiler yüzeyseldir. Bu tür ilişkiler insana doyum vermez. En derin sohbetler geyik muhabbetinin ötesine geçemez.
Yukarı Dön
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7416
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Oca 2010 Saat 09:41
Nil'in de bu konuda sorunları var ben de mandal kullanmaya ve hamur oynamaya yönelttim. Öğretmeni makasa geçirmedik çünkü Nil ve birkaç çocuk bu konuda biraz tembel dedi. Unhappy
Resim yapmayı hiç ama hiç sevmiyor. Sıkıldım anne diyor boyalamalrı hep az az boyanmış falan ama parmak boyasında en iyisi o. Hadi bakalım hayırlısı...
Yukarı Dön
meryem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Ali İlber'in annesi

Kayıt Tarihi: 12 Mar 2008
Konum: plates ile:))
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3781
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Nis 2010 Saat 18:45
öne...
Yukarı Dön
tugba84 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 01 Haz 2010
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 28
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Haz 2010 Saat 13:46
çok güzel sagol...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.