Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - HİPOTİROİD
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuHİPOTİROİD

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zeynep Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

canım oğlum Mehmet Efe'm

Kayıt Tarihi: 18 Kas 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5382
Mesajın Direkt Linki Konu: HİPOTİROİD
    Gönderim Zamanı: 02 Oca 2010 Saat 14:53

Hipotiroid zeka geriliğine yol açabilir

tiroid bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonları, vücuttaki tüm metabolizmanın işleyişi, büyüme ve sinir sisteminin gelişimi gibi çok önemli fonksiyonlara etki ediyor. Eksikliği ise ciddi sorunlara yol açıyor. Memorial Hastanesi Pediatri Bölümü’nden Uzman Dr. Sinan Mahir Kayıran, “Tüm yenidoğan bebeklerin doğumu izleyen 4 ila 6’ıncı günlerde, hipotiroidi açısından taranmaları gereklidir." diyor.
Tiroid bezinin önemi nedir?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Tiroid bezi yaklaşık 20-25 gr ağırlığında, boynun alt kısmına yerleşik, kelebeğe benzer iki bölümlü bir organdır. Tiroid bezinin salgıladığı T3 ve T4 hormonları, vücuttaki tüm metabolizmanın işleyişi, büyüme ve sinir sisteminin gelişimi gibi çok önemli fonksiyonlara etki ederken, kalsitonin ise kemiklere etki etmektedir.
Tiroid bezinin yetersiz çalışması olarak adlandırılan “hipotiroid” çocuklarda ne gibi sağlık sorunlarına yol açar?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Tiroid bezinin yetersiz çalışması değişik yaş gruplarında farklı sağlık sorunlarıyla karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin konjenital (doğumsal) hipotiroidi bulguları emme güçlüğü, kabızlık, uzamış sarılık, göbek fıtığı, kalın kaba ses, geniş fontanel (bıngıldak), karın gerginliği iken; büyük çocuklarda zeka geriliği, gelişme bozukluğu, anemi (kansızlık), şişmanlama, halsizlik, yorgunluk, adet düzensizliği, ellerde ve ayaklarda şişmeler, saç dökülmesi, ciltte kuruluk ve çatlamalar, tansiyon dengesizliği ve kabızlık görülür.

Hipotiroid doğumsal olarak mı sonradan mı görülür?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Tiroid bezinin yetersiz çalışması olarak adlandırılan ‘Hipotiroidi,’ hem doğumsal hem de sonradan (edinsel) olabilir.
Hipotiroidi’nin sebepleri nelerdir?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Doğumsal hipotiroidi vakalarının % 90’ı tiroid bezinin gelişme kusuruna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yenidoğanın geçici hipotiroidisi, tiroid hormon sentez kusurları, annenin gebelikte radyoaktif iyot kullanımı, annede hamilelikte iyot eksikliği de doğumsal Hipotiroidi’yi ortaya çıkarmaktadır. Edinsel yani sonradan ortaya çıkan hipotiroidi grubu ise yenidoğan döneminden sonra görülen ve doğumsal olmayan hipotiroidi formlarıdır. En sık görüleni ‘otoimmun lenfositik’ tiroidittir. Ayrıca toimmun tiroidit (Hashimato tiroiditi), akut süpüratif tiroidit, subakut non süpüratif tiroidit ve iyot eksikliği edinsel hipotiroidi nedenleridir.
Hipotiroidi nasıl anlaşılır?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Erken tanı ancak tarama testleri ile yapılabilir. Bu nedenle tüm yenidoğan bebeklerin doğumunu izleyen 4 ila 6’ıncı günlerde topuktan filtre kağıdına alınan tam kan örneğinde TSH ve/veya T4’ e bakılmaktadır. Tarama testleri ile ilk günlerde tanı konmayan vakalarda, serum TSH, T4 ve serbest T4 tayini ile tanıya varılır. Ayrıntılı öykü tanıda yardımcıdır. Konjenital hipotiroidide vakaların %60’ında yenidoğan döneminde kemik olgunlaşmasında gecikme vardır. 3-4 aydan önce el bileğinde henüz kemikleşme nüveleri ortaya çıkmadığından diz grafisi çekilir. Doğum ağırlığı 3000 gramın üzerinde olan yenidoğanda distal epifiz yokluğu konjenital (doğumsal) tiroid hormonu eksikliğine işaret eder. Büyük çocuklarda tiroid bezinde büyüme (Guatr) kan tetkikleri, sintigrafi ve ultrasonografi ile incelenir.

Her yeni doğan bebeğe hipotiroid testi yaptırmak gerekir mi?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Tüm yenidoğan bebeklerin doğumu izleyen 4 ila 6’ıncı günlerde, hipotiroidi açısından taranmaları gereklidir.

Tedavisi nasıl yapılır?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Tedavi tamamen nedene yöneliktir. Tiroid hormonu eksikliği yerine konulur. Tedavide L-tiroksin oral yoldan verilir. Erken tanı ve tedavi şart olup, bu sayede ağır zeka gerilikleri önlenebilmektedir.

Tedavide geç kalırsa, sorun kalıcı bir hastalığa dönüşebilir mi?
Dr. Sinan Mahir Kayıran: Tedavide geç kalınırsa başta zeka geriliği olmak üzere ince motor hareketler ve öğrenmede (özellikle matematik) sorunlar sık görülmektedir.


ALINTI



Düzenleyen zeynep - 02 Oca 2010 Saat 14:54
Yukarı Dön
superisi Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 01 Ara 2007
Konum: MANİSA
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3387
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03 Oca 2010 Saat 17:01
Paylaşımın için çok teşekkürler canım. Benim prensimdede çıktı. Hamileliğimde bende iyot eksikliğide vardı. Allaha şükür ki bir haftalıkken test yaptırdık çıktı ve tedaviye başladık. İlaç kullanıyoruz. Çok şükür ki normale geçti. Ama tedbiri elden bırakmamak için bir süre ilaç tedavisine devam edeceğiz.
Hamile annelere özellikle bebeğiniz dünyaya geldikten sonra bir hafta sonra muhakkak kan testi yani hormon testi yaptırın.Sakın ihmal etmeyin. Bizim topuk kanında bir şey çıkmadı. Biz ayriyeten bir hafta sonra damardan kan alarak yaptırdık..
ZÜLAL(Bookworm)
Yukarı Dön
zeynep Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

canım oğlum Mehmet Efe'm

Kayıt Tarihi: 18 Kas 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5382
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Oca 2010 Saat 21:23
aynen zülal'cim bizdede hipotiroidi var bizde ilaç kullanıyoruzConfused15 günde bir gidip kan veriyoruz yoruldumConfusedConfused
Yukarı Dön
ilal Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 13 Haz 2008
Konum: antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3091
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Oca 2010 Saat 23:24
zeynep ve zülal geçmiş olsun....

zeynep siz nasıl anladınız....

ayyy panik oldum yine*ben hiç hormon testi yaptırmadım
Empatinin olmadığı ilişkiler yüzeyseldir. Bu tür ilişkiler insana doyum vermez. En derin sohbetler geyik muhabbetinin ötesine geçemez.
Yukarı Dön
zeynep Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

canım oğlum Mehmet Efe'm

Kayıt Tarihi: 18 Kas 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5382
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Oca 2010 Saat 23:31
gebelikte bende vardı ilal ilaç kullanıyodum doktorumuza ilettim topuk kanında çıkmamıştı ama.kan tahlili yaptırdık TSH yüksek çıktı çocuk doktoru endokrin uzmanına sevk etti oradada tekrar kan alındı yine yüksek ilaca başladık Confused
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05 Oca 2010 Saat 15:00
geçmiş olsun zülal ve zeynepçiğim.benim kızımda da çıktı.bizde ilaç kullanıyoruz.çok şükür değerleri iyi gidiyor.bizde tedbiri elden bırakmamak için en az 2 yaşına kadar ilaç kullanacağız.
 
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05 Oca 2010 Saat 15:01
ayrıca şunuda belirteyim.topuk kanında hiç bir tanı konulmadı.sarılığımız uzun sürünce doktorumuz şüphelendi
Yukarı Dön
zeynep Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

canım oğlum Mehmet Efe'm

Kayıt Tarihi: 18 Kas 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5382
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05 Oca 2010 Saat 15:12
bizdede topuk kanında çıkmamıştı şükran'cım.sağol canım sizede geçmiş olsun Approve
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.