Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Tatli gidalar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Tatli gidalar

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
fatma8266 Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 422
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı fatma8266 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Tatli gidalar
    Gönderim Zamanı: 11 Nis 2020 Saat 12:42
Ac karnina;bal, seker, cuckulata veya sekerli gidalar yer ve Insulin salgisini arttirirsaniz; Panik ataklar olusur.. Asiri Insulin; kan sekerini dusurur, vucut bunu duzeltmek icin, Adrenalin salgilar, buda asabiyet yapar, sinirlilik hali ve uyaranlara karsi hassasiyet olusur. Hatta sebepsiz islenen bazi cinayetlerin hep ac karnina cukulata yendikten sonraki kriz doneminde oldugu biliniyor. Zamanla tedbir alinmazsa; 1)Adrenalin; Koroner arterlerde daralma yapmaya baslar. Kalp bunu onlemek icin; Koroner arterlerin ic cidarini "Kolesterol" ile kaplar. Bu hadise, diger damalarda olmaz. Sonuc;Kalp krizleri 2) Vucut butun bunlara Insulin'in sebep oldugunu anlayinca, "Insulin imal eden hucrelere" karsi antikorlar uretir. Bunlarda, insulin ureten hucreleri yoketmeye baslarlar. Sonuc: Tip:2 seker hastaligi....
3) Devamli Adrenalin etkisi arterlerde , bilhassa bobrek atar damarlarinda daralmalara sebep olur. Sonuc: Yuksek tansiyon.
Dikkat edin bu hastaligi olanlarda; bu uclu sac-ayak daima vardir: Tansiyon, Seker hastaligi ve Yuksek kolesterol ( ve buna bagli kalp hastaliklari) .. Ac karnina her turlu tatli ve sekerden uzak durun. Illaki yiyecekseniz, barsaktaki emilimi geciktirecegi icin; "yagli-tatlilari" tercih edin. Helva, baklava gibi, misal; "Ayva tatlisina" kaymak koyarsaniz, hizli seker emilimini onlersiniz.. Tabii bunlari da; Sifa niyetine hergun yenilsin diye soylemiyorum... Ayda, yilda 1 defa....
NOT: Meyvalari da unutmayin ac karnina; Muz, Hurma, Incir ve bilhassa Uzum yemeyin. Bu meyvalardaki sekerler; Glikoz agirliklidir. Fruktoz (diger meyvalar) ve Sorbitol (Armut) ihtiva eden meyvalar tecihimizdir.

Hocam merhaba. Yazinizi okudum anladim. Sorum șu. Ayni şeyler kuru kayisi kuru incir kuru üzüm ve kuru hurma icin de gecerli MI? Kahvalti da bunlari tuketmek ayni sorunlara yol acarmi. Ben kizlarima Kahvalti da bu dordunu hașlayip marmelat haline getirip veriyordum yanlis MI yapiyorum? Saygilar 
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 118472
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (1) Teşekkürler(1)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Nis 2020 Saat 20:39
Incir,Uzum, ve Hurma'nin kurusda ayni riske sahiptirler.
Kayisida Fruktoz orani yuksek oldugu icin, kan sekerinde ani yukseklik yapmaz..
Ama, genede bu gidalari tok karninda yemekte fayda vardir.
Yukarı Dön
Fulya34 Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye

Puanlar: 191
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Fulya34 Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Nis 2020 Saat 22:28
Son yıllarda bir çok diyetisyen tatlı krizleri için hurma yememizi, eğer pasta, kek gibi bir şey yapmak istiyorsak şeker yerine hurma püresi, bal veya pekmez kullanmamızı tavsiye ediyorlar.
Yeniden aydınlattınız, teşekkür ederiz.
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Nis 2020 Saat 23:09
Diyetisyenler, doktor degiller, doktor bile olsalar, bunlar icin OZEL egitim gerekir.
Onlarin bilgileri, magazin bilgileri ile sinirlidirlar.
"Tatli krizi" varsa, o sahis; ZATEN normal degildir.. Tatli tikinacagina, IYI bir dahiliye doktoruna gitsin.

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 11 Nis 2020 Saat 23:10
Yukarı Dön
aabut Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye

Puanlar: 153
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı aabut Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Nis 2020 Saat 01:47
Hocam konu dikkatimi çekti. Tatlı krizleri yaşayanlar dahiliyeye gidince nelere bakılmalı? Ben doktorlara pek güvenemiyorum burada. Dahiliye uzmanı olsanız ve Size gelsek tatlı krizim var diye ne tetkikler önerirdiniz? Benim “tatlı krizi” denilen şeyden epey oluyor. Yemediğim gün sinirleniyorum. Bağımlı da olabilirim ama en azından dahiliye kısmını elemek isterim bakılacak bir şey varsa
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (1) Teşekkürler(1)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Nis 2020 Saat 02:59
5 saatlik; Glikoz Tolerans Testi uygularim.
Bu konu ile ilgili yazilarimi okuyun.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.