Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
ifakat
Kıdemli Moderatör
"Yağmurun annesi... Çıtır pare mod"
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 10021
|
Konu: Hamileliğe ideal kilonuzla başlayın! Gönderim Zamanı: 20 Mar 2008 Saat 02:24 |
Hamileliğe ideal kilonuzla başlayın! |
|
|
Obezite çağımızın en önemli hastalıklarından birisi. Hatta 2000’li yılların sonunda bazı ülkelerde, toplumların yarısının obez olacağı tahmin edilmekte. Son 100 yıl içerisinde insanlardaki obezite vakalarının artmasındaki en büyük neden hareketsiz yaşam, yüksek kalorili diyetler ve ayaküstü yemek yeme alışkanlığında artışlar.
Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özlem Pata, obezitenin tanımlanmasında en sık vücut kitle indeksi formülünü kullandıklarını söylüyor. Vücut kitle indeksi, kilonun (kg) boyun karesine (metre) bölünmesi ile bulunur. Vücut kitle indeksleri 18,5–24,9 kg/m2 arası normal kilolu, 25–29,9 kg/m2 kilolu, 30kg/m2 üzerinde olan olgular, obez sınıflandırılması içerisinde tanımlanır.” diyor.
Kilolu kişileri hangi sorunlar bekliyor?
Kilo sadece kozmetik bir sorun değil. Kiloluysanız ileriki yaşamınızda birçok sorun sizi beklemektedir. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, damar, akciğer, safra kesesi, karaciğer hastalıkları, kemik ve eklem bozuklukları, kanser (rahim, kalın bağırsak, meme) bunlardan sadece bazılarıdır. Bu nedenlerden dolayı, kilo özellikle halk sağlının en önemli sorunlarından biridir.
Kilo çocuk sahibi olmayı etkiliyor mu?
Kilo, çocuk sahibi olmanızı olumsuz etkiler. Özellikle vücudunuzda yumurtlama problemleri, kıllanma ve insülin direnci arasında yakın bir ilişki olduğu, bunun paralelinde çocuk sahibi olmanızı olumsuz etkiledikleri artık ispatlanmıştır. Öyle ki, adet düzensizliğiniz ya da yumurtlama problemleriniz var ise, sadece kilo vererek ve egzersiz yaparak, adetlerinizi düzenleyebilir, kilonuza bağlı kan metabolizmanızdaki değişikliklerin geriye döndüğünü görebilirsiniz.
Kilonun olumsuzlukları nelerdir?
-Obez ya da kiloluysanız, hamileliğiniz ve doğumunuz sırasında birçok olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz. -Hamileliğinizde kronik hipertansiyona yakalanma oranınız yükselir. -Hamilelik şekeri riskiniz artabilir. -Hamilelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsiye yakalanabilirsiniz. -Bebeğiniz makrosomik (kilolu) doğabilir. -Ölü doğum gerçekleştirebilirsiniz. -Büyük ihtimalle sezaryenle doğum yaparsınız. -Doğum sonrası kanamalarınız, alt karın, idrar yolu, böbrek enfeksiyonlarınız yara yeri enfeksiyonlarınız olma olasılığınız fazladır. -Bebeğinizde, nöral tüp defektleri (beyin, omur, omurilik bozuklukları), karın duvarı, kalp anormallikleri ve birçok başka anormalliklerin görülme olasılıkları artabilir.
Yetersiz ve dengesiz beslenme hangi sorunları yaratıyor?
Hamilelik öncesi veya hamilelik döneminizde, bazı öğünlerinizde besinleri yetersiz almanız sonucunda, bebeğinizde anomaliler gözlenebilir. Yetersiz enerji alınımı ve folik asit eksikliğinde nöral tüp defektleri, hidrosefali, A vitamini eksikliğiniz, kraniofasial, D vitaminini az almanız sonucunda iskelet sistemi hastalıkları gözlenebilir. Ayrıca hamileliğiniz sırasında, kilo kaybınız fetal büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyeceğinden, hamileliğiniz sırasında kilo vermeniz doğru olmayacaktır.
Hamilelikte kaç kilo almak doğrudur?
Ancak kilolu olarak gebeliğe başlıyorsanız hamileliğiniz boyunca vücut kitle indeksinize göre, en fazla 7 kilo almanız önerilir. Hamileliğinizde günlük 1800 kaloriden az enerji almamanız, şişman olsanız bile asla düşük kalorili, zayıflama ve diyet programları uygulamamanız gerektiğini bilmelisiniz. Hamileliğinizde enerji ihtiyacınızı karşılamanız için tüm besin gruplarından (süt grubu, et grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl, yağ grubu) yeterli şekilde tüketmelisiniz. Ayrıca hamileliğiniz sırasında düzenli ve size özel bir egzersiz planı da uygulamanızı öneriyoruz.
İdeal kiloya ulaşmak için ne yapmak gerekiyor?
Biz hamileliğin özellikle vücut kitle indeksi 18,5–24,9 arasında olduğu yani normal kilolu olduğunuz dönemde oluşmasını öneriyoruz. Hamileliği düşünüyorsanız ve yukarıdaki formüller ile vücut kitle indeksinizin yüksek olduğunu fark ettiyseniz, hamileliğiniz öncesi diyetisyen kontrolünde ve egzersiz yardımıyla ideal kiloya ulaşmanız sağlanmalıdır. Daha sonra elde ettiğiniz bu kiloyu, yaşamınız boyunca korumaya çalışmalısınız. Rejim konusuna gelince, hamileliğiniz öncesi hangi zamana kadar rejim yapabileceğinizin aslında tam bir cevabı yoktur, çünkü çok hızlı kilo vermenizi önermiyoruz. Metabolizmanızı kilitlemeden, kendinizi zorlamadan yeme alışkanlığını düzenleyerek rejim yapmalısınız.
|
|
 |
oğuzkağan
Altın Üye
Puanlar: 2959
|
Gönderim Zamanı: 20 Mar 2008 Saat 13:34 |
paylaşımın için teşekkürler
|
[
|
 |
ifakat
Kıdemli Moderatör
|
Gönderim Zamanı: 21 Mar 2008 Saat 00:40 |
rica ederim
Düzenleyen ifakat - 21 Mar 2008 Saat 00:40
|
 |
hilal
Kıdemli Moderatör
Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi
Puanlar: 21227
|
Gönderim Zamanı: 22 Mar 2008 Saat 22:41 |
|
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
|
 |
ifakat
Kıdemli Moderatör
|
Gönderim Zamanı: 28 Mar 2008 Saat 15:19 |
iyi yapmışın 
|
 |
burcu
Elmas Üye
Çınar'ın annesi, Forumun neşesi
Puanlar: 8112
|
Gönderim Zamanı: 01 Nis 2008 Saat 23:11 |
ben 12 almıştım.. ama problem o değil, sonra veremedim bir türlü 
|
 ömrüm, bebeğim, Çınar'ım
|
 |
duru
Altın Üye
"Yiğit ve Efe'nin Annesi"
Puanlar: 2226
|
Gönderim Zamanı: 06 Nis 2008 Saat 00:28 |
ilk hamileliğimde 14-15 bu hamileliğimde ise yalnızca 6 kilo aldım
ben kilo almak istiyorum çünkü boyum uzun ve kiloyu kaldırıyor
2 hamileliğim arası çok kısa olmasına rağmen ilk hamilelikte aldığım kiloları vermiş,bekarken ki kiloma düşmüştüm ama bu kendiliğinden,uykusuzluktan,emzirmekten oldu gitti kilolar..
az kilo aldım ama neyseki bebişimin gelişimi gayet güzel önemli olan da bu zaten 
Düzenleyen duru - 07 Nis 2008 Saat 16:44
|
|
 |
duygu
Kıdemli Moderatör
Dedektifler Odası Başkanı :)
Puanlar: 7116
|
Gönderim Zamanı: 06 Nis 2008 Saat 08:33 |
6 kilo mu