Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin sağlığımıza pek çok yararının olduğu ortaya konuyor. Ayrıca bu temel yağlardan yeterli düzeyde tüketmek bebeklerin gelişimlerinde de çok önemli bir yere sahip. Ve yapılan yeni bir araştırmayla, anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerinin bu yağ asitlerini tüketmeleri halinde de aynı sonuçların gözlemlendiği belirtiliyor.
Araştırmacılar, hamilelik sırasında ve doğumda, kanında yüksek seviyede omega-3 yağ asidi dokosaheksaenoik asit (DHA) bulunan annelerin bebeklerinin ilk iki yılında dikkat düzeylerinin çok iyi olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca bu bebeklerin, yaşamlarının ilk altı ayında, annelerinde düşük miktarda DHA bulunan bebeklere göre gelişimlerinin iki ay daha ileri olduğu açıklanıyor.
John Colombo, bebeklerde dikkatin, zekanın bir parçası olması sebebiyle önemli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu bilgiler, DHA’nnın beyin gelişminde önemli rol oynadığının göstergesidir.”
Beyin gelişiminde önemli olan DHA, yaşamın ilk iki yılında büyük miktarlarda depolanıyor. DHA, beyin ve sinir sisteminde, bedenin diğer bölümlerine göre daha fazla miktarda bulunuyor, ancak DHA’nnın beyindeki rolü henüz tam olarak açıklanamıyor.
DHA’NIN YARARLARI
Yapılan bu çalışmaya 70 anne ve bebeğinin katıldığı açıklandı. 4, 6, ve 8 aylık olan bebeklerin görsel öğrenme kabiliyetleri test edildi. Yapılan testlerde, bebeklere çeşitli resimler gösterilerek verdikleri tepkiler incelendi.
Colombo açıklıyor: “ Daha önce yapılan araştırmalardan, bebeklerin ilk bir yıl içinde, büyüdükçe resimlere daha az baktıklarını biliyoruz. Bunun nedeni, gelişimlerini tamamladıkça bilgileri daha hızlı almaları.”
Yüksek seviyede DHA’ya sahip annelerin altı aylık bebeklerinin, dikkat testlerinde oldukça başarılı oldukları ve hatta görsel öğrenme testlerinde 12 ve 18 aylık bebeklere göre daha iyi sonuçlar elde ettikleri belirlendi.
BALIK TÜKETİMİNE DİKKAT
Colombo, hamile bayanların ihtiyacı olan DHA miktarının henüz tam olarak bilinmediğini belirtiyor. Beslenme uzmanı Susan Carlson, hamilelik sırasında alınan DHA ile bebeğin davranışsal performansı arasında bağlantı olduğunu ortaya koyan pek çok çalışma bulunduğunu belirtiyor.
Gıda kaynaklı DHA’nın hamileler için sorun olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, ton balığı, somon balığı gibi civa miktarı düşük deniz ürünlerinden haftada en fazla iki porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyorlar.
Somon balığının ton balığından daha az civa içerdiği, ancak PCB isimli kansere ve doğum kusurlarına neden olan zehirli kimyasalların somon balığında yüksek seviyelerde bulunduğu açıklanıyor.
Beslenme uzmanı Barbara Levine, hamile bir bayanın günde 250 mg DHA’ya ihtiyacı olduğunu ancak çoğu kadının bunun çok altında DHA tükettiğini belirtiyor
alıntı:http://www.realage.com.tr/tr/realagehaberdetay.asp?hid=26024