Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Hamilelik
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - hamilelikte Omega3
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı Konuhamilelikte Omega3

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
zeynep Açılır Kutu Gör
Pırlanta Üye
Pırlanta Üye

canım oğlum Mehmet Efe'm

Kayıt Tarihi: 18 Kas 2007
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5365
Mesajın Direkt Linki Konu: hamilelikte Omega3
    Gönderim Zamanı: 10 Ara 2007 Saat 09:12

Omega nedir?

Omega ismini kimyasal yapısından almış. Halk arasında Balıkyagı olarak bilinen Omega-3 ile bitkisel yağlarda bulunan Omega-6 ya asitleri döllenme anından başlayarak anne karnından itibaren yaşam boyunca vücudumuzdaki doku hücrelerinin önemli yapı taşlarını oluşturuyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kalp, kanser, romatoit artrid ve sedef hastalıklarından koruma saglıyor.
Omega-3 olmazsa beden çöker.

Bilim adamlarının benzersiz ve güçlü ilaç olarak adlandırdıkları Omega-3 ya asitleri olmadan beden çöker demek hiç de abartılı olmaz. Çünkü bu ya asitleri hücrelerin davranışını kontrol ediyor ve her hücre nasıl işliyorsa, bedenin tümü de öyle işliyor. Hücrelerin her birindeki en ufak bir yag asidi dengesizligi, onların çıldırmalarına ve tüm bedende kaos ortamı oluşturmalarına yol açıyor.

*Sperm hücrelerine yararlı

Omega-3, retina, beyin ve sperm hücrelerinin işlevlerini hatasız olarak yerine getirmeleri açısından gerekli. Eksikligi, retinada görme fonksiyonunun azalmasına yol açabiliyor. Ayrıca, ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına neden olabiliyor.

*En etkili ilaç

Omega-3 doganın en harika çok yönlü ilaçlarından biri. Kolesterol düşürücü ilaçlar kadar etkili. Yüksek trigliseridler için bilinen en iyi ilaç. Ayrıca damar sertli i ve tıkanıklılı ı, enfeksiyon hastalıkları ve davranış bozuklukları üzerinde olumlu etkilere sahip. Gerek Omega-3 gerekse Omega-6 ya asitlerinin dengeli alımı, sa lı ımız için temel olan ideal kan dolaşımını sa lıyor. Ayrıca beynin gelişimine, sa lıklı büyümeye ve ba ışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Cildin nemini koruyarak, genç görünmesine ve tüm cilt hücrelerinin işlevlerini düzenlenmesine yardımcı oluyor.

*Önerilen ideal denge nedir?

Dünya Saglık Örgütü (WHO) tarafından önerilen ideal denge, her 5-10 gram Omega-6 ya asidine karşılık 1 gram Omega-3 ya asidi şeklinde. Aşırı Omega-6 ya asiti alımı Omega-3 ya asitlerinin yararını baltayabiliyor. Omega-3 ve Omega-6 ya asitleri vücutta görevleri geregi kendi aralarında sürekli rekabet halindedirler. Omega-3, kanın akışkanlı ını sa larken, Omega-6 pıhtılaşmayı artırıyor. Omega-6, büyüme ve cilt için gerekli, Omega-3 ise saglıklı ve uzun bir ömrün anahtarı. Aşırı Omega-6 alımı kanı pıhtılaştırmanın yanı sıra kolesterol plaklarının oluşumunu kolaylaştırıp, alerji ve iltihaba baglı hastalıkların gelişimine yol açıyor. Omega-3 ise tam tersini yani kanın pıhtılaşmasını, kolesterolün yükselmesini ve iltihabi hastalıkların oluşumunu engelliyor. Omega-6 en çok bitkisel sıvıyağlarda, Omega-3 ise en çok balıklarda bulunuyor. Balıklar bu maddeyi yosun ve planktonlardan elde ediyorlar.

*Omeganın yararları

- Omega yağlarının dengeli alımı vücudu pek çok hastalıklardan koruyor. Kalp hastalıklarına karşı koruyor

- Kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü artırıyor. Düşük kolesterol seviyesini normal degere çıkartıyor. Kalp krizinde etken bir rol oynayan trigliserid seviyesini azaltıyor. Kanın akışkanlığını sağlayarak, kalp tarafından kolayca pompalanmasına yardımcı oluyor. Böylece damar tıkanıklığı (tromboz) ya da damarlara yağ birikimini (arterioskelerosis) önlüyor. Kalp krizi riskini en aza indirgiyor. Kalp hastalıklarının bir sebebi de ırsidir. Bu nedenle ailesinde kalp hastalığı olanların küçük yaşlardan itibaren dengeli omega yağı almaları ilerki yaşlarda kalp riskini azaltabiliyor.

- Kansere karşı etkili. Vücudumuzda bulunan kötü huylu hücreleri baskı altında tutabilmek ve yok edebilmek için ba ışıklık sistemi omega yağlarından güç alıyor. Yapılan araştırmalarda göğüs, prostat ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünde omega yağ asitlerinin yararlı olduğu gözlendi.

- Kangreni önlüyor. Kanı inceltip damarları koruyor ve pıhtılaşmayı önlüyor. Kanın tüm vücutta dolaşmasını sağlayarak parmak ucu hissizleşmesini, el ve ayak parmaklarının dolaşıma bağlı üşümesini önlüyor veya azaltıyor.

- Diyabeti geciktiriyor. Yapılan son araştırmalar balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin insülinin işlevini artırarak ve diyabette özellikle de tip II diyabetlilerde hastalığı geciktirdiği ortaya çıktı.

- Yaşlanmayı durduruyor. Omega ya asitleri serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engelliyor. Hücreleri yenileyip cildi güzelleştiriyor.

- Migrene iyi geliyor. Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlayarak migren tipi ağrıları önlüyor.

- İltihabi hastalıkları önlüyor. Güçlü bir bağışıklık sistemi için omega yağları çok önemli. Başta gribal enfeksiyonlar olmak üzere, sedef, romatoit artartrit, astım ve alerji gibi hastalıkların tedavisinde önemli rol oynuyor.

- Depresyonu tetikliyor. Yeni Zelanda, Kanada ve Almanya gibi Omega-3 ya ının Omega-6 yağına oranla daha az tüketildiği toplumlarda depresyon vakaları, dengeli Omega-3 ya ı tüketen Japonyadan 5 kat daha fazla.
*Omega yağları en çok kime gerekli?

- Hamile kadınlar ve bebekler; Omega, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asidi. Beyin, kalp, damarlar ve gözlerin sağlıklı gelişmesinde önemli rol oynuyor. İnsan beyni doğumdan önceki son üç ayda hızla büyür,doğumdan sonraki ilk 12 haftada bu büyüme hızı 3 kat artıyor. Bu nedenle hamile ve emzikli annelerin Omega-3 ve Omega 6 içeren gıdaları yeterince ve dengeli biçimde almaları çok önemli.Omega-3 ve 6 dengesiyle beslenen annelerin bebeklerinde beyin,sinir sistemi ve görme yetenekleri sağlıklı gelişiyor. Omega yağları ayrıca,çocuğun matematik zekasını geliştirip,okuma,telaffuz ve yazma beceresini arttırıyor. Eksikliği halinde çocuklarda davranış bozukluklarına (hiperaktivite,dikkat eksikli i gibi) yol açıyor.Ayrıcaomega 3 yağ asiti tüketen anne adaylarının kız çocuklarının ileride meme kanseri görülme riskinin azaldığını bile göstermektedir.
Demir,folik asit,kalsiyumun hamilelik ve emzirme döneminde alınmasını önemi son yıllarda yeterince vurgulanmıştır.Şimdi bu listeye omega 3 yağ asitleride eklenmiştir.

- Yetişkinler; Zamanla bu yağ asidinin azalması bellek kaybı, bunama ve depresyon gibi sorunlara yol açıyor. Bunama hastalıgı olarak bilinen Alzheimer üzerinde yapılan araştırmalarda hastalıgın balık yemeyen toplumlarda daha sık rastlandıgı ortaya çıktı. Omega yagları ayrıca ba ışıklık sistemini güçlendirerek pek çok ölümcül hastalı ın tedavisinde de önemli rol oynuyor.

 Omega yag asitleri nerelerde bulunuyor?

Omega-3 (Alfa linolenik asit): Yağlı balıklar ve deniz ürünleri (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yagı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor.

Uzmanlar ne öneriyor?

Haftada en az 2-3 kez balık yiyin(taze ton balığıda bunlara dahil).Balığı kızartmak yerine ızgara ya da buğlama olarak yemeyi tercih edin. Eğer ailenizde kalp hastalığı varsa Omega-3 içerikli bir beslenme alışkanlığı edinin ve bunu ömür boyu sürdürün. Dengeli omega yağ asidi alımı, sizi kalp krizi riskinden koruyacak. Hamileler ve süt veren anneler haftada 4-5 kez balık yemeli. Balık yemediği günler Omega-3 yag asitlerini içeren besinleri almalı.

- Her sabah kahvaltıda 2-3 ceviz yiyin. Balık kadar olmasa da değerli bir Omega-3 kaynağı olan ceviz, kalbi koruyor ve beynin performansını arttırıyor. Orta yaşlılar Alzhemeir hastalıgından korunmak için bol bol balık yemeli. Bu mümkün de ilse doktora danışarak balıkyagı hapları almalı.
 
 


Düzenleyen zeynep-84 - 10 Ara 2007 Saat 09:13
Yukarı Dön
ifakat Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör
Simge
"Yağmurun annesi... Çıtır pare mod"

Kayıt Tarihi: 10 Nis 2007
Konum: istanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9866
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Ara 2007 Saat 13:54
ClapClapClapClapClownClown
Öyle bir kul hakkım varki benden alınan... ALLAH'ım yarına bırakır ama ,yanına bırakmaz ASLA...!!!
Yukarı Dön
burcu Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Çınar'ın annesi, Forumun neşesi

Kayıt Tarihi: 23 Eki 2007
Konum: Tekirdağ
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7922
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Nis 2008 Saat 19:32
Yapılan araştırmalarda, omega-3 yağ asitlerinin sağlığımıza pek çok yararının olduğu ortaya konuyor. Ayrıca bu temel yağlardan yeterli düzeyde tüketmek bebeklerin gelişimlerinde de çok önemli bir yere sahip. Ve yapılan yeni bir araştırmayla, anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerinin bu yağ asitlerini tüketmeleri halinde de aynı sonuçların gözlemlendiği belirtiliyor.

Araştırmacılar, hamilelik sırasında ve doğumda, kanında yüksek seviyede omega-3 yağ asidi dokosaheksaenoik asit (DHA) bulunan annelerin bebeklerinin ilk iki yılında dikkat düzeylerinin çok iyi olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca bu bebeklerin, yaşamlarının ilk altı ayında, annelerinde düşük miktarda DHA bulunan bebeklere göre gelişimlerinin iki ay daha ileri olduğu açıklanıyor.

John Colombo, bebeklerde dikkatin, zekanın bir parçası olması sebebiyle önemli olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu bilgiler, DHA’nnın beyin gelişminde önemli rol oynadığının göstergesidir.”

Beyin gelişiminde önemli olan DHA, yaşamın ilk iki yılında büyük miktarlarda depolanıyor. DHA, beyin ve sinir sisteminde, bedenin diğer bölümlerine göre daha fazla miktarda bulunuyor, ancak DHA’nnın beyindeki rolü henüz tam olarak açıklanamıyor.

DHA’NIN YARARLARI

Yapılan bu çalışmaya 70 anne ve bebeğinin katıldığı açıklandı. 4, 6, ve 8 aylık olan bebeklerin görsel öğrenme kabiliyetleri test edildi. Yapılan testlerde, bebeklere çeşitli resimler gösterilerek verdikleri tepkiler incelendi.

Colombo açıklıyor: “ Daha önce yapılan araştırmalardan, bebeklerin ilk bir yıl içinde, büyüdükçe resimlere daha az baktıklarını biliyoruz. Bunun nedeni, gelişimlerini tamamladıkça bilgileri daha hızlı almaları.”

Yüksek seviyede DHA’ya sahip annelerin altı aylık bebeklerinin, dikkat testlerinde oldukça başarılı oldukları ve hatta görsel öğrenme testlerinde 12 ve 18 aylık bebeklere göre daha iyi sonuçlar elde ettikleri belirlendi.

BALIK TÜKETİMİNE DİKKAT

Colombo, hamile bayanların ihtiyacı olan DHA miktarının henüz tam olarak bilinmediğini belirtiyor. Beslenme uzmanı Susan Carlson, hamilelik sırasında alınan DHA ile bebeğin davranışsal performansı arasında bağlantı olduğunu ortaya koyan pek çok çalışma bulunduğunu belirtiyor.

Gıda kaynaklı DHA’nın hamileler için sorun olabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, ton balığı, somon balığı gibi civa miktarı düşük deniz ürünlerinden haftada en fazla iki porsiyon tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

Somon balığının ton balığından daha az civa içerdiği, ancak PCB isimli kansere ve doğum kusurlarına neden olan zehirli kimyasalların somon balığında yüksek seviyelerde bulunduğu açıklanıyor.

Beslenme uzmanı Barbara Levine, hamile bir bayanın günde 250 mg DHA’ya ihtiyacı olduğunu ancak çoğu kadının bunun çok altında DHA tükettiğini belirtiyor
alıntı:http://www.realage.com.tr/tr/realagehaberdetay.asp?hid=26024
ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Yukarı Dön
duygu07 Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 03 Eki 2007
Konum: Antalya
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7416
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Nis 2008 Saat 19:48
Approve Ne güzel bilgiler canım ellerine sağlıkClownClapClap
Yukarı Dön
duysal08 Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 02 Mar 2008
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 76
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Nis 2008 Saat 20:28
Clown teşekkür ederiz...
Yukarı Dön
oğuzkağan Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 10 Oca 2008
Konum: Sinop
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2934
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Nis 2008 Saat 14:46
ClapClapClap
[
Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Kayıt Tarihi: 28 Eki 2007
Konum: Diyarbakır
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 21029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Nis 2008 Saat 22:36
ClapClapClapApprove
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
burcu Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Çınar'ın annesi, Forumun neşesi

Kayıt Tarihi: 23 Eki 2007
Konum: Tekirdağ
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 7922
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Nis 2008 Saat 23:23
rica ederim kızlar.. ya hep doğum yapanlar okuyor galiba bu sayfaları.. hamileler nerdeeeeeeeeeee
ömrüm, bebeğim, Çınar'ım

Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.