Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Çocuklara ev işi yaptırın
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuÇocuklara ev işi yaptırın

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
meryem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Ali İlber'in annesi

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3781
Mesajın Direkt Linki Konu: Çocuklara ev işi yaptırın
    Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 07:42
Çocukların ev işi yapması, mesuliyet ve sorumluluk duygularının gelişimine yardımcı olduğu gibi özsaygı ve özgüven gelişimini de destekler.

2 yaşındaki çocukla küçük görevlerle başlayabilirsiniz. (Örneğin: oynadığı oyuncaklarını toplaması gibi.) Çocuğunuza görev vermeden önce, görevleri iyi değerlendirin ve taşıyıp taşıyamayacağını iyi tartın. Yaşa göre görevlendirmek çok önemlidir. Taşıyamayacağı yükü çocuğa üstlendirmek ona fayda yerine zarar verir. Çocukların bu mesuliyetlerini taşıyabilmeleri için velilerin desteğine, cesaretine ve motivesine ihtiyaçları vardır. Bunu başarabilmeleri için onların yardımlarına ihtiyaç olunduğunun hissine kapılmaları ve yapıldıktan sonra takdir edileceğini bilmeleri önemlidir.

Bir söylemenizde çocuğunuzun hemen görevine başlayacağını sanmayın. Burada sabırlı olmanız gerekir. Çocuğunuza oyunundan kendisini çözmek için zaman tanıyın. Genellikle bir çocuk karma karışık odasını temizlemede umutsuzluğa kapılır ve nerden başlayacağını bilemez. Bir çocuk ne kadar küçük ise görevlerin o kadar küçük olması gerekir. Başarabileceği görevi verirseniz çocuğunuzun hevesini uyandırırsınız ve devamlılık için motive edersiniz. Çocuğunuza destek olun, ona yol gösterin ve onunla birlikte temizlemeye başlayın. Kendisi sizi yaptığınızla örnek alacaktır. Onun için ev işlerindeki zorluluğu değil yapıldıktan sonra edilmiş başarıyı gösterin. Çocuğunuz mesuliyet duygusunu benimseyinceye kadar yapması gereken görevlerini hatırlatın ve yapılanları da kontrol edin. Çocuğunuza övgünüzü ve gururunuzu esirgemeyin. Bu onu daha da motive edecektir. Sürekli yapılan görevler zamanla çocuğa alışkanlık yapar ve zamanla kolay gelecektir.

Yaşı ilerledikçe görevlerde hem sevdiği hem sevmediği arasında dengeli bir seçim kurun. Eğer başka kardeşler var ise görevlerin dağılımını düzenli değiştirin. Bu şekilde her çocuk diğer çocuğun yaptığı görevi de yapmış olur. Zamanla çocuğun görevlerini ağırlaştırın. Bu şekilde görevlerinden sıkılmalarını önler öbür yandan da öz güven duygularının artmasına destek olursunuz. Ev işlerindeki yardımlar çocuklarınızda:

• Yeteneklerini uygun dağıtmayı, “Bir günde kendime fazla iş yüklememem gerek”

• Zaman çizelgesi kurmayı, “Pazartesi günleri dershanem var ise, odamı temizlemeye yeterli zamanım olmayacak. Benim başka bir gün temizlik için karar vermem gerekir.”

• Görevleri öğrenmeyi, (temizlik, düzen, evcil hayvan bakımı, ekmek alma v.b.)

• Kendisini aşabilmeyi sağlar. “Her ne kadar istemesem de, yapmam gerekiyor.”

Bu şekilde bir görevin üstesinden gelmeyi ve görev mesuliyetini geliştirmeye de destek olunur.

Ancak, çocuğunuzu ödüllendirmek ve motive etmek için bazen küçük bir hediye yapın ama bunu alışkanlık haline getirmeyin. Çocukların yaptığı ev işleri için para vererek ödüllendirme yapmayın. Yapıldığı zaman yanlış mesaj vermiş olursunuz.

• Görevimi yaparsam para alacağım!

• Eğer ödeme yapılmazsa benimde hiçbir şey yapmama gerek yok.

• Yapılan iş ne kadar çok ödenirse o kadar değerlidir.

Bu tür ödüllendirme çocukta alışkanlık yapar ve diğer bir yardımda daha fazla maddi ödül ister. Bu durumda evdeki işbirliğinin gerekli olduğunu ve özellikle ödüllendirici bir önemin olmadığını belirtmek gerekir. Çocuğunuzun size yardımcı olabileceği işler:

• Kendi yatağını ve odasını toplama,

• Yemek masasını kurma ve toplama,

• Toz alma ve süpürme,

• Çiçek ve evcil hayvan bakımı,

• Çamaşır asma,

• Yemek pişirmede yardım. v.b.
Yukarı Dön
münevver Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge
forumun tatlı cadısı-iki prensin annesi

Puanlar: 4639
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 09:25
ben  büyük oğlumdan bu konuda çok memnunum..oyun oynaamayı bırakınca  gelir yanıma ''anne yardım ister misin?''der..baslarız bbulaşık makınasını boşaltmaya,kahvaltı masasını kurarız,ufaklığın kıyafetlerini beraber katlarız..vs..vs..umarım  kardeşide abisini örnek alırBig smile
haya'T' ile haya'L' arasındaki tek fark 'TL' dir...
Yukarı Dön
TÜBAY Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Puanlar: 4018
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 10:15
küçük oğlanıda aynı alıştır benim kızı vereyim.LOL
ALDIĞIM İKİ NEFES;EŞİM VE KIZIM
Yukarı Dön
münevver Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 10:18
olur ..babalarına benzesinler o yönden  sorun olmaz zatenLOLLOLLOL
Yukarı Dön
Elif Hansa Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Hansa ve Tevhid'in Annesi

Puanlar: 7665
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 11:28

Yigit benzemis zaten, umarim oyle de devam ederHugBig smile

Senin koca saglam, koca oyle olunca da cocuklarda aynen oyle oluyorlarThumbs Up
Yukarı Dön
SELİN2 Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Puanlar: 3958
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 11:34

maaşallah benım damadıma benımkızmd oyledır ClapClapClapoyuncaklarından çok ev işlerıyle ılgılenır çamaşırları top. oyuncaklarını top.bulaşıklarada yardım edıyo ama etmese daha ıyı olcakkLOLLOL

Yukarı Dön
münevver Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 11:44
LOLLOLLOLLOLzekiyem olsun öğrensin beraber yapcaklar nasıl olsaLOLLOL
Yukarı Dön
hilal Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi

Puanlar: 21029
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2009 Saat 12:17
aaaaaaaa işte ben bu konuda oğluşumdan çok memnunumPig
burda erkek çocuğu çok kıymetlidir,asla iş yaptırılmaz,aksine paşalar gibi ağalar gibi herşey önlerine gidere,büyüyüncede,adı lazım değil,bişey olur çıkarlar işteTongueTongueTongue
benim eşimde,babamda,asla iş yapmayı bırakın kendi işlerini bile yapmazlar,çünkü şimdiye kadar herşey ayaklarına gitmiş..hele babam,6 kızdan sonra doğmuş,babam hala çocuk gibidir,annem olmasa bence kimse onu idare edemezdiWackoWackoWackobi hapşursa vasiyetini yazar ölüyom diyeLOLLOLLOLLOLLOLnaziktir narindir,hep el üstünde tutulmuştur...annemde ne dese yapmıştır...
eşimde öyleydi,evin küçüğü,paşa ne isterse olmuş,hatta istemedikleri bile olmuşTongueLOLLOLLOLama ben 5 yıl içinde çok emek verdim,şimdi daha iyice..onlarda haklı küçüklüklerinden beri öyle görmüşler..ama çok şükür eşimi düzelttim az çok ,yoksa babam gibi biri offf gözüm korkuyorLOLLOLLOLLOLLOLLOLdüzeldi dediğimde,hani evi dağıtmıyor bari o bana yeterLOLyine iş yaptığı yokta,onu istemiyom zaten,biraz düzenli olsun yeter LOLya bide ev işi olsa yine yanmıcam..kıyıp bi bakkala bile göndeermiyolar erkekleri,benimki asla sebze meyve almayı bilmez asla,en çürüğü neyse onu alırTonguevicdanlı bir çıkıp ona taze vermezse,yandıkki ne yandıkLOLLOLbu yüzden o tür işleride ben yapıyorumWackoo olsa yine neyse,evde küçük tamirlik işler olurya,onları bile ben yapıyorum,onuda yapamıyor,yapmıyor değil,kızıyorum bpzuluyorum deniyor,daha berbat oluyor herşey,LOLLOLLOLLOLLOLLOLne dertliymişim beeeeLOLLOLsıra oğlumdaLOL
daha ben spfrayı hiç yanlız sermedimBig smilemutlaka,ekmeği,peçeteleri,onun taşıyabiliceği,küçük aklınıza gelicek herşeyi oğlum getirir götürürBig smilesonra birlikte kaldırırrız...ardından gırgıırı alır gırgırlarLOLLOLçıkardığı kirlileri asla oraya buraya atmaz direk kirli çamaşır sepetine atarBig smileben ne yapsam elimin önüne gelir,anne yapabiliceğim bişey varmı diye sorar,ne yaparsam yapayım amaBig smileçamaşır asarken mandal uzatır...ya hiç iş yapmazsa bile,oğlum çok düzenlidir bu yeter...öyle yetiştirdim şimdi kendi ilerde hiç zorluk yaşayacağını sanmıyorum..oyuncaklarını bile düzenle,yerli yerince toplar..her oynadıktan sonra mutlaka toplarBig smileBig smile
ayyy oğlumu görücye çıkarmış gibi olduLOLLOL
işte bizi böyle ören,erkek tir bırak dağıtsın derlerTongue
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.