Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Bebegi kundaklamak
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuBebegi kundaklamak

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5690
Mesajın Direkt Linki Konu: Bebegi kundaklamak
    Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:05
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Çullu, doğuştan kalça çıkığının, hayatın ilk haftalarında görülen bir sorun olduğunu belirterek, doğum sırasında bebeğin kalçalarının çıkığa eğilimli olduğunu, doktorların yaptığı yanlış uygulamaların, kalça çıkıklarına yol açtığını öne sürdü.

Bu sorunu artık doğumsal değil, gelişimsel kalça çıkığı olarak adlandırdıklarını ifade eden Çullu, kundak yapmanın ve çocuğu ayaklarından tutup baş aşağı sallamanın kalçayı çıkık hale getiren yanlış uygulamaların başında geldiğini söyledi. Çocukların kundağa sarıldığı toplumlarda, kalça çıkığı görülme sıklığının fazla olduğunu ifade eden Çullu, şöyle konuştu:

''Anne karnında kolları ve bacakları kıvrık duran bebeğin bir süre daha bu pozisyonu koruması, doğanın gereğidir. Bunun aksine, kalça ve dizleri zorla düzeltilerek sıkıca kundağa sarılmış bebeklerde kalçalar çıkığa eğilimli hale getirilmektedir. Çukuru henüz tam gelişmemiş yeni doğan bebeğin, bu zorlamalar nedeniyle kalçası çıkabilmektedir. Çünkü her ne kadar doğuştan desek de bebeklerimizin kalçaları doğuştan çıkık değildir. İlk haftalarda yapılan yanlışlar sonucu çıkmaktadır. Bu hastalığın görülme sıklığı binde 1-2 civarındadır. Bu hiç de azımsanmayacak bir orandır. Doğuma hazırlanan annenin gevşeyen bağ dokuları anne karnındaki bebeğin bağ dokularının da gevşemesine neden olmaktadır. Bu durum bebeği doğumdan sonraki ilk haftalarda kalça çıkığına eğilimli hale getirmektedir. Bu aşamada bebeğe yapılan yanlış uygulamalar kalça çıkığı riskini artırır.''

NASIL FARK EDİLİR?
Anne ve babaların yeni doğan bebeği çok iyi gözlemlemesi gerektiğini belirten Prof. Çullu, ailelere bebeğin kalça ve uyluklarındaki kıvrımlara dikkat etmelerini önerdi.

''Sağ ve soldaki kıvrımlar eşit yerde ve sayıda olmalıdır. Eğer bir eşitsizlik varsa kalça çıkığı olma olasılığı yüksektir. Bu kıvrımlardaki eşitsizlik mutlaka kalçanın çıkık olduğu anlamına gelmez. Fakat çok önemli bir uyarıdır. Kalçaların birinin veya ikisinin bebeğin altını değiştirirken yeterince açılmaması da çok önemli bir belirtidir. Bu belirtiler aileleri uyarmalı ve bir doktora başvurmaları gerektiğini hatırlatmalıdır.''

Kalçası çıkık bebeklerin normal bebeklere oranla daha geç yürüdüğünü, yürümede gecikme veya daha kötüsü topallayarak yürümenin kalça çıkığı belirtisi olabileceğini ifade eden Çullu, ''Çıkık kalçayla topallayarak yürüyen bebeklerin tanısını koymak çok kolaydır. Fakat çok geç kalınmıştır. Günümüzde ultrason, kalça çıkığının erken saptanmasında çok önemli araçtır'' dedi.

ERKEN TANIDA TEDAVİ KOLAY
ADÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Çullu, gerek muayene, gerekse ultrason sayesinde ilk 3-4 ay içerisinde erken tanı konmuş bebeklerde kalça çıkığının basitçe halledilebildiğini ve bebeğin ömrünü sağlıklı olarak sürdürebileceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

''Ultrason, henüz kalça topuzu ve çukuru kıkırdak iken kalçada olası bir çıkık veya gevşekliğin erkenden saptanmasını sağlıyor ve erken tedaviye olanak tanıyor. Çünkü bu yaşlarda basit sargılar ve cihazlar, kalça çıkığının yerine konmasında ve normal gelişmesinde yeterli olmaktadır. Altı aydan sonra çıkmış kalçanın kendiliğinden yerine girmesi mümkün olmadığından, ameliyat ile tedavi gerekmektedir. Tanı konma yaşı geciktikçe ameliyat ağırlaşmakta, ameliyat sonrası normal bir kalçanın gelişme olasılığı azalmaktadır. On sekiz aylığı geçtikten sonra bebeğin kalçasını yerine yerleştirmek yetmemekte, çukuru oluşturma amacıyla ağır kemik ameliyatları da gerekmektedir.''

ULTRASONLA KALÇA KONTROLÜ YAPILMALI
ADÜ'de 9 yıl önce başlattıkları bir uygulamayla hastanelerinde doğan her bebeğin kalçasına 4 ve 6. haftasında ultrason kontrolü yapılmak üzere gün verdiklerini ve bu protokole uyan hiç bir bebeğin kalça çıkığı sorunu yaşamadığını vurgulayan Prof. Dr. Çullu, bunun her ilde ve her bebeğe yapılması gerektiğini ifade etti.

    
 
 


Sıcaklarda bebekleri kundaklamayın

Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Adnan Tekin, sıcak havalarda yeni doğan bebeklerin kundağa sarılmaması gerektiğini ifade etti. Bebeklere pamuklu giysiler giydirmeyi öneren Tekin; temiz su, süt ve taze sıkılmış meyve suyu takviyesi yapılmasını tavsiye etti.



Uzm. Dr. Adnan Tekin, yaz aylarının anne ve bebekler açısından zorlu geçtiğini ifade etti. Hastane olarak yaz aylarında gerçekleşen normal doğum veya erken doğum olaylarında karşı hazırlıklı olduklarını dile getiren Tekin, yeni doğan bebeklerin ebeveynlerine hastaneden çıkarken uyarılarda bulunduklarını söyledi.

Yeni doğdukları için en ufak bir sıvı kaybı yaşayan bebeklerin, vücut ısılarının aşırı yükseldiğini anlatan Tekin, bu olayın bebekte geri dönülemeyecek hasarlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Adnan Tekin, ailelerin sıcak havalarda yapması gerekenleri şöyle sıraladı: "Bu aylarda kesinlikle kundaklama yapılmamalıdır. Çünkü aşırı sıvı kaybı veya ısı dengesizliği havalelere neden olabilir. Bu da böbrek yetmezliğine sebep olabilir. Bebekler doğru beslenmeli ve temiz su takviyesi yapılmalıdır. Geleneksel giyim değil, doğru giyim ticreh edilmelidir. Bebeklere pamuklu kıyafetler giydirilmesi faydalı olacaktır. Bebekler dışarıya fazla çıkmamalı. Sıvı kaybına karşı süt ve süt ürünleri veya taze sıkılmış meyve suyu takviyesi yapılmalıdır."

Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi Yenidoğan Servisi'nden Baş Hemşire Hatice Öznuzumlalı da yaz aylarında sıcakların yüksek seviyelerde seyretmesinden dolayı erken doğumların normalin üzerinde olduğunu, yoğun bakım ünitesinde çok sayıda güçsüz bebeği takip ettiklerini anlattı.

Cihan


Düzenleyen peperutka - 18 Şub 2011 Saat 15:14




Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5690
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:07

Sizler ne düşünüyosunuz kızlar??



Düzenleyen peperutka - 18 Şub 2011 Saat 15:11




Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5690
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:09

Bebek kundaklamanın kalça çıkığı riskini artırması nedeniyle sıkı ve bacak, kalça hareketlerini engelleyen giysilerin giydirilmemesi önerildi…

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Feyyaz Akyıldız, yaptığı açıklamada, kalça çıkığı diye tanımlanan hastalığın erken tanı konulup tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlıklara yol açabildiğini belirterek, Türkiye’de 100 kişiden 1′inde kalça çıkığı görüldüğünü söyledi.

Doğumsal kalça çıkığının muayene ile teşhis edilebildiği gibi muayene bulgusu olmadan da seyredebildiğini kaydeden Akyıldız, 1980′li yıllarda kalça ultrasonunun bulunmasının erken tanı ve teşhisi beraberinde getirdiğini belirtti.

Alıntı


Düzenleyen peperutka - 18 Şub 2011 Saat 15:16




Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
peperutka Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 23 Tem 2010
Konum: mutlu
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5690
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:13





Şapkadan tavşan çıkarmayı marifet sanıyorlar. Ben kalbimden '' ÖKÜZ '' çıkardım hey yavrum hey :))
<
Yukarı Dön
ezel Açılır Kutu Gör
Elmas Üye
Elmas Üye

Bal EGE'nin Annesi Fethiyeli Mod

Kayıt Tarihi: 24 Eki 2007
Konum: İSTANBUL
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 5237
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:32
Bir insanoğluna yapılabilecek en büyük işkencedir sanrıım bu kundak işi.
 
Bebeğini kundaklayan anneleri ben kundaklayıp sırt üstü 3-5 saat hiç hareket etmeden biyerde yatırıp izlemek isterim.
SEVGİNİZ ADALETİNİZE, NEFRETİNİZ SAYGINIZA ENGEL OLMASIN....
Yukarı Dön
zehra Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

"Zeynep'in Annesi.. Nam-ı Diğer FASULYE"

Kayıt Tarihi: 03 May 2007
Konum: Yaseminin Kalbi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9036
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:43
beni kundakya o zaman ezelcim LOL
ben zeynepi kundakladım ama çok sıkı olmamak kaydıyla bi çocuğum olsa onuda kundaklarım valla ..
20 günden sonra gece kundaklıyodum zaten kundak yapmazsam uyumuyodu uyusa bile elini harket ettirdiği anda geri uyanıyodu .. çok sıkı yapmadığım içinde  zaten sabaha karşı ellerini falan çıkarıyodu Big smile
Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))
Yukarı Dön
zehra Açılır Kutu Gör
Kıdemli Moderatör
Kıdemli Moderatör

"Zeynep'in Annesi.. Nam-ı Diğer FASULYE"

Kayıt Tarihi: 03 May 2007
Konum: Yaseminin Kalbi
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 9036
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:47

Kundaklama, rahat uyuyan bebekler için çok gerekli olmasa da özellikle gazlı, huzursuz ve gelecekte uyku problemlerine aday bebeklerde çok işe yaramaktadır.

Eski bir gelenek olan kundaklama tekrar popülerite kazandı. Bir dönem tüm bebekler doğumdan sonra aylarca kundaklanırken, sonradan kalça çıkığına eğilim yaratması nedeni ile tıp otoriteleri tarafından yasaklandı. Oysa günümüzde, özellikle de batı ülkelerinde uygun şekilde kundaklamanın bebek uyku alışkanlıkları için faydalı olduğu vurgulanıyor ve bebeklerin kundaklanması öneriliyor, hatta özel kundak bezleri ve örtüleri pazarlanıyor. Yeni doğum yapan annelerin de tabi ki aklı karışıyor. Peki gerçekten kundaklamanın yararları ve zararları nelerdir?

Dr. Özlem Ekiz Yörükalp: “Kalça çıkığının sık görülmesinin ana nedeni; bebeğin genellikle tüm gövdesinin sıkı bir şekilde sarılıp, kollar ve bacaklarının düz konumda sabitlenmesidir. Bacakların sıkı ve dümdüz bir şekilde sarılması da kalça ekleminde çıkığa eğilimi artırır.

Nasıl sarmalı?
Ancak bu durum, eklemlerinde gevşeklik olan ve kalça çıkığına gelişimsel eğilimi olan bebeklerde görülür. Oysa kalça ekleminde gelişim geriliği olan bebeğinizi doğumdan sonra, bacaklarını mümkün olduğunca ayrık pozisyonda tutarsanız kalça çıkığı riskini de önlemiş olursunuz. Yani bebeğinizi, ilk aylarında sadece iki kat bez ile bezlemeniz bile olası bir kalça çıkığını engellemenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle tüm gövdeyi saran, sıkı kundak artık hiç önerilmiyor.” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: Günümüzde yarım kundak denen, kalça ve bacakları çok sıkmayıp, doğal pozisyonunda kalmasına izin veren, gövdenin üst kısmını daha sıkı saran kundaklar önerilmektedir. Yapılan çalışmalarda, kundaklanan bebeklerin daha çabuk uykuya geçtikleri, daha uzun ve rahat uyudukları görülmüştür. Kundakla kolların sarılması bebeklerde sık görülen moro refleksi denen sıçrama tarzındaki hareketleri azalttığı için sık uyanmayı da engellemekte ve uyku kalitesini artırmaktadır. Kundaklama rahat uyuyan bebekler için çok gerekli olmasa da özellikle gazlı, huzursuz, gelecekte uyku problemlerine aday bebeklerde çok işe yaramaktadır.

Anne karnı hissi yaratır
Bebeğinizi doğumdan itibaren kundaklayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz anne karnındaki, daha kapalı ve sarmalayan ortama kendini daha yakın hisseder ve huzurlu uyur, ancak kalçasını sıkıştırmamaya dikkat etmelisiniz.
Kundağın, kollarını saran bölümünü gevşek bırakmanız hem amaca uygun olmaz hem de gevşeyen kundak bezi ile bebeğinizin yüzü kapanabilir ve rahat nefes alması engellenerek ani bebek ölümü riskini artırır. Kundakladığınız bebeğinizi mutlaka sırt üstü uyutmalısınız. Kundaklanan ve yüzüstü yatan bebeklerde, ani bebek ölümü sendromu riski çok artmaktadır. Bu nedenle kundaklamayı, bebeğiniz dönmeye başlamadan, yani 3-4 aylıktan önce bırakmanızda fayda var. Bebeğinizin hazır olup olmadığını anlamak için önce bir kolunu açıkta bırakmalı, ardından eğer bebeğiniz bu şekilde sık uyanmıyor ve rahat bir şekilde uyumaya devam ediyorsa, kundağı tümden kaldırmanız daha sıkıntısız bir geçiş sağlayacaktır.

Bütün bebekler; gerinme, banyo, beslenme ve masaj için bir zamana ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden hareketlerini engelleyeceğinden dolayı kundaklamayı, sadece uyku zamanları ile kısıtlamanız yararlı olacaktır.

Sıkı kundağın tek zararlı etkisi kalça çıkığına eğilimi artırması değildir. Ayrıca yapılan çalışmalarda bebeğin vücut ısısının çok artabileceği, çok sıkı kundak ile solunum hareketi de kısıtlanarak daha sık alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu görülebileceği kanıtlanmıştır. Tüm bu olasılıkları, kundağın gevşekliğini ayarlayarak ve sık ısı kontrolü yaparak önleyebilirsiniz. Kundak yapacağınız örtünün, mümkün olduğunca terletmeyen, doğal malzemeden yapılmış olmasına özen göstermelisiniz.

Kundak nasıl yapılmalı?
• Hazır kundakları kullanabileceğiniz gibi, pamuklu bir battaniyeyi de bu iş için kullanabilirsiniz.
• Önce battaniyenin üst ucunu üçgen şeklinde içe katlayın.
• Bebeğinizin boynu, battaniyenin ucuna gelecek ve baş açıkta kalacak şekilde bebeğinizi üstüne yerleştirin.
• Bir kolu gövdesine yapışık şekilde battaniye ile sararak, battaniyenin ucunu gövdesini sarıp sırt altına sıkıştırın.
• Alttaki ucu, bebeğinizin bacak arasından geçirip bu kıvrıntının altına sıkıştırın.
• En son olarak da diğer kolunu açıkta kalan uç ile sarıp, gövdesini çaprazlayıp yine sırt altına sıkıştırın.

alıntı

Sevgilim hapşurunca çok sev dedim.elhamdülillah dedi.yerhamükallah dedim.yehdina ve yehdikum dedi sonra oturup hatim indirdik.nerden nereye:))))))))
Yukarı Dön
beria Açılır Kutu Gör
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
Simge

Kayıt Tarihi: 28 Kas 2010
Konum: erzurum
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 702
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Şub 2011 Saat 15:51

Bu kundak meselesi ince iş, iki ucu da şey olandan…yok üşüyordu yok korkuyordu, bir çok mazeret var, aslında yıkılması zor bir tabu var…

A.Mirza’yı hiç kundak yapmadık, hatta hastaneden gelene kadar, takriben 4 gün kadar eldiven taktık, tırnakları kestik özgür bıraktık, inanılmaz derecede hızlı bir şekilde motor gelişimini tamamladı...kıyasladığımızda farkı fark edebiliyoruz…

 

 Kalça çıkığı meselesi, çocuklarda sıklıkla görülebilen bir şey sanırım, fizyolojik deniyor, kırkı çıkarken çoğu kez o mesele de halloluyor o sıkıntıyı biz de çektik, doğum sonrası muayenede kalça çıkığı var dendi, kırkını bekledik, açı farkı vardı ama pek de sorun olabilecek türden değil… ben bebeğin kullanması gerekenden büyük bez kullanıyorum, biraz komplex düşünerek, kalça çıkığında da önerilir…

Bizim çocukta bel ince kalıp, göbek kocaman olmadı bu nedenle, tabi göbeğin büyümesinin başka nedenleri de var ama, en azından belini inceltmedim şu ana kadar bakalım bundan sonra ne olacak…

 Hasılı kundak yapmadım, yapılmasına da karşıyım…:)

hadd bildirmek değil haddimi bilmektir, amacım...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.