Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
elifnazar
Üye
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 66
|
Konu: çok zorlandığım 2 konu Gönderim Zamanı: 27 Şub 2012 Saat 23:14 |
herkese merhaba; mart 2009 doğumlu bir oğlum var.anne olarak en çok zorlanacağımı düşündüğüm 2 konu ara ara beni rahatsız ediyor.şimdi oğlumda büyüyor ve benim ona doğal olarak hayatı anlatmam lazım.yavaş yavaş abartıya kaçmadan birşeyler öğretiyor olmam lazım...mesela cinsellik,mesela din.işte bu iki konu bence çok hassas.öyle bir anlatılmalı ve öğretilmeli ki ileride sorun olmasın.şuan benim yaptıklarım dinle ilgili;besmeleyi söyletmek ki,tam olmasada benzeterek söylüyor,çok şükür Allah'ım dedirtmek,amin dedirtmek...cinsellikle ilgili ise daha yaptığım öğretmeye çalıştığım iç bir şey yok.sadece kız ve erkek çocuklar olduğunu kendisinin erkek olduğunu ama kuzeninin kız olduğunu söylemekten öte birşey yok.şimdi sevgili annler sizlerden deneyimlerinizi bekliyorum din ve
cinsellik konularında hangi yaşlarda,neyi,ne kadar anlatıyorsunuz?
|
OĞLUMSA EĞER HERŞEYE DEĞER...
|
 |
hilal
Kıdemli Moderatör
Seha'nın Annesi Forumun İnci Tanesi
Puanlar: 21029
|
Gönderim Zamanı: 27 Şub 2012 Saat 23:24 |
Cinsellik çocuğa öğretilmez,çocuk zaten büyüdükçe sorar ebeveyde uygun bi dille kısa cümlerle cevap verir kafasını bulandırmadan yaşına göre..
|
Bazılarını hoşgörmüyorum,tahammül ediyorum...Ama tahammülünde bir sınırı var,biliyorum...
|
 |
fatoş
Pırlanta Üye
Puanlar: 15446
|
Gönderim Zamanı: 27 Şub 2012 Saat 23:25 |
Cinsellik, oturulup öğretilecek bir konu değil, çocuk sordukça kafasını karıştırmadan, onun anlayabileceği şekilde, net ve kısa cevaplar vereceksiniz.
Din eğitimi içinse biz iki yaşında kızımı yatırken yanında süreleri okuyorduk, biz yanında okudukça o ezberledi, şimdi beş yaşında tüm namaz sürelerini biliyor  bunu da zorlamadan, sıkmadan yapmaya çalıştık. 
|
|
 |
elifnazar
Üye
|
Gönderim Zamanı: 27 Şub 2012 Saat 23:34 |
hilal Yazdı:
Cinsellik çocuğa öğretilmez,çocuk zaten büyüdükçe sorar ebeveyde uygun bi dille kısa cümlerle cevap verir kafasını bulandırmadan yaşına göre.. |
haklısınız.doktorumuz, 2 yaşındayken babasıyla tuvalete girsin,erkekler ve kadınların farkını anlasın vs...söylemişti.eşim şehir dışında olduğu için etrafımızda bir erkek modeli yok.dayı,amca,dede vs.nadiren görüyor durum böyle olunca bende tek başıma yetemediğimi düşünmeye başladım.biraz da o yüzden stres yaptım sanırım.
|
|
 |
elifnazar
Üye
|
Gönderim Zamanı: 27 Şub 2012 Saat 23:37 |
fatoş Yazdı:
Cinsellik, oturulup öğretilecek bir konu değil, çocuk sordukça kafasını karıştırmadan, onun anlayabileceği şekilde, net ve kısa cevaplar vereceksiniz.
Din eğitimi içinse biz iki yaşında kızımı yatırken yanında süreleri okuyorduk, biz yanında okudukça o ezberledi, şimdi beş yaşında tüm namaz sürelerini biliyor  bunu da zorlamadan, sıkmadan yapmaya çalıştık.  |
ne güzel ben de her gece o yatınca dua ederim ama kendim okurum ona bazen dua öğretmeye çalışıyorum ama anlamadığı için anlamını pek yanaşmıyor bende üzerine gidip zorlamıyorum.ama anlamını anlaması içinde epey yolumuz var daha.anlamasada okusam sıkılmasından korkuyorum.böyle oluncada bazen geç mi kalıyorum diyorum.
|
|
 |
beria
Katılımcı Üye
Puanlar: 702
|
Gönderim Zamanı: 28 Şub 2012 Saat 00:48 |
benim de 2010 lu oğlum var...
aynı kaygıları ben de taşıyorum ancak, dini ve cinselliği öğretmeliyim şeklinde değil, naçizane belki prensibim size de fikir verir... din konusunda;
sadece yaşantımla örnek oluyorum, nasıl yaşamasını istiyorsam öyle yaşıyorum/yaşamaya çalışıyorum, bunu öğretmeliyim ilkesiyle yaklaştığım zaman bıktırıyorum, çevremdekileri 'anneanne-dede' onları da sık sık uyarıyorum...örn; "hadi namaz kılalım" diyorlar, uyarıyorum, çocuğu namaza çağırmayın, bunun üzerine "gel" demiyorlar onun yerine "hadi" diyorlar aynı mana, çocuk başka şeyle meşgulken, hayatına müdahale edince itici geliyor, ben ona oğlum beni ararsan namaz kılıyorum diyorum ve gidiyorum, geliyor benimle o da namazını kılıyor, anlıyorum ki, yaşantımı ona haber vererek yaşarsam daha çok amacıma ulaşıcam, besmele çekelim demiyorum, besmeleyi kısa, onun duyacağı şekilde çekiyorum uzuna dili dönmez, her şeyin bir zamanı var... cinsellik meselesini de; uzmanları fazla takmadan, söylediklerini de yabana atmadan kavratmayı düşünüyorum, bundaki tek prensibim soru sorduğunda doğru ve kısa yanıtlamak, leyleklere gerek kalmadan gerçeği de tam anlatmadan...
hayırlısı...
|
hadd bildirmek değil haddimi bilmektir, amacım...
|
 |
MaRaL
Altın Üye
Puanlar: 3238
|
Gönderim Zamanı: 28 Şub 2012 Saat 10:53 |
karde$i oldugu için cinsellik sorusu daha gelmedi bizde, hersey ortada kendisnin kiz karde$inin erkek oldugunu ( bez degi$tirirken vs) gorerek ogreniyo, anne babayla wc ye gitmenin ba$ka yolu galiba buda elif bebek var Tr den almi$tim arada aliyo eline onu konu$turuyo, bismillah der, subhanekeyi okur dili tam donmeseede bi iki defa tekrarlyinca zaten kapiuyolar, ne $arkilar çizgi filmler ezberliyolar duayida ezberleybilirler oyun giibi yaparsak dua dan oyun olmaz tabide çocuga gore $ekillendircez i$te
|
|
 |
esya
Katılımcı Üye
Puanlar: 406
|
Gönderim Zamanı: 28 Şub 2012 Saat 12:28 |
Din eğitimi vermek bence de yanlış çocuk zaten aileden görerek öğreniyor. Ve çocuklarmıza her zaman özellikle ergenlik çağında çok mülayim davranmalıyız. Çünkü o dönemdeki agresiflikleri ve başkaldırmalarına biz de terslenirsek, çocuk ilk önce ailenin benimsediği değerlere düşman kesilirmiş. Örneğin bir çocuğun babası namazında niyazında dini hassasiyetleri yoğun yaşıyor ama çocuğunu çok azarlayıp, sevgisini de tam göstermiyorsa bu çocuk babasına düşman olduğu gibi bu değerlere de düşman olacaktır. Hani çoğu insan şikayet eder ya biz dindarız ama çocuğumuz neden böyle bizim gibi değil diye. İşte sebebi budur. Aslında çok ince çizgiler ama herşeyin başı sevgi, tatlı dil gerisini zaten çocuk modelleyerek alır. Psigolog Adem güneş var tavsiye ederim programlarını dinlemizi netten araştırıp geçmiş programlarını da dinleyebilirsiniz. Bana çok şey kattı. Bir de çocuklara ezber için kısa sureleri teker teker 30 -40 defa madia playera atın oyun oynarken dinlesin. Bir bakmişsınız ezberleyvermiş  Aslında bebekliklerinden itibaren çok yüksek olmayan bir sesle gün içinde devamlı Kuranı Kerim dinletmek de din eğitimi konusunda çok çok faydalı ve aynı zamanda bebeğe inanılmaz derecede sukunet veriyor...
|
 |