Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Emzirme & Süt & Ek Gıda & Yemek
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Katı Gıda ve Kabızlık
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumKatı Gıda ve Kabızlık

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
cigdempolat Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 86
Mesajın Direkt Linki Konu: Katı Gıda ve Kabızlık
    Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2012 Saat 14:39

Hocam,

Oğlum gelecek hafta 6 aylık olacak. Doğumdan 4 ay bitene kadar anne sütü ve devam sütü ile beslendi. Sürekli malt ve çaylar içerek anne sütünü arttırmaya çalıştım ama pek başarılı olamadım sanırım. 4 ay sonunda kilo alımı az olduğu için doktorumuz katı gıdaya başlattı. Önce meyve püresi, çorba ve yoğurt ile daha sonra 5. ayda da kahvaltı ve muhallebi eklenerek beslemeye başladık. Tüm öğünleri dolu dolu yediği için (arada iş elverdiğince anne sütüne devam ettim ve ediyorum) devam sütünü az içiyordu veya hiç içmiyordu. Gece uzun uyumaya başladı, anne sütüm azaldı. Sonra hem gündüz hem gece uykuları bozuldu. Doktor kahvaltıya yumurta ve peynir de koy dedi ama yanakları kızardığı için ben korkup bıraktım. Devam sütünü almayı reddetmeye başladı. Su veriyorum onu da içmiyordu. Doktor gece uykuda ver dedi ama onu da istemedi. 2 haftadır eliyle biberonu itiyor. Zorlasam da içmiyor. Kaşıkla sulukla pek çok biberonla denemeye devam ediyorum ama almıyor. Emziği de aynı zamanda bıraktı. 2 aydır çok ciddi biçimde kabız. Günde veya iki günde bir katı yapıda kaka yapıyor, miktar az ama çok fazla ıkınıyor. Doktorumuza danıştığımda sorun yok dediği için başka bir uzmandan fikir alalım dedik. Daha tecrübeli bir doktora gittik. Meyveli sebzeli iki kavanoz maması yoğurt ve devam sütü önerdi.  6 ay bitsin sonra diğerlerine başlarız dedi. Devam sütü hariç hepsini severek yiyor. Devam sütü içeren kaşık maması denedim onu da istemiyor. İlk yaş beslenmesinin (özellikle beyin gelişimi için) çok önemli olduğunu okumuştum. İdrar tahlili ve idrar kültürü temiz çıktı. Kan değerlerinde MCH ve MCV  alt sınırların da altında. Ailede akdeniz anemisi var mı diye sordu ama eşimde de bende de ailelerimizde de yok. Şu anda çok tedirginim. 6 ay sonrası için önerileriniz nedir?

Düzenleyen cigdempolat - 24 Ağu 2012 Saat 16:42
Cigdem
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 117990
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2012 Saat 21:20
1-Devam sütü, gereksiz bir ürün, normal kutu sütlerinden verin, daha güzel alacaktır.
2- Erkek çocukta İYE olmaz, tabiiki idrarı temiz çıkacak.
3- MCH ve MCV'nin düşük değerde olması, Akdeniz Anemisinden önce; "Mikrositer Anemiye" işaret eder. Onun da bir tedavisi veya önemi yoktur. Mühim olan HGB değeridir, bu deger 10g/dl ve üzeri ise, MCH ve MCV nin hiçbir anlamı yoktur.
4 Siz önce şu "devam sütü" saçmalığına son verip, normal kutu sütlerine başlayın, gerisi kolay.
Yukarı Dön
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24 Ağu 2012 Saat 22:49

Hocam,

İvedi cevabınız için teşekkür ederiz.

Sorunumuz sadece devam sütünü değil, sıvı alımını reddetmesi. Biberon veya suluk yaklaştığında elleriyle itiyor. Kaşıkla verdiğimizde de aynen çıkıyor ağzından. Ellerini tuttuğumuzda daha da ajite oluyor. Ona tutturmaya çalışıyoruz ama yine de olmuyor.  Yoğurdunu pastorize sütle yapmamız önerilmişti. Kutu sütlerden kastınız yine pastorize süt müdür yoksa UHT süt müdür?

Doğumdan itibaren kusma ve gaz sebebiyle 4 kez idrar tahlili istendi, o yüzden temiz çıktığında mutlu oluyoruz. Kabızlık ile ilgili diğer cevaplarınızda Duphalac önermişsiniz. Bizim için de uygun mudur? Nasıl kullanalım?

HGB değeri 11,5. Endişelenmemize gerek yok anladığım kadarıyla.

6. aydan sonraki beslenmesi ile ilgili biraz daha bilgi verebilirseniz çok seviniriz.

Cigdem
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25 Ağu 2012 Saat 09:08
1- Pastörize veya UHT zararlı değillerdir. Zaten bütün mamalar, UHT işleminden geçtikten sonra "süt tozu" haline getirilir. UHTnin zararlı olduğunu iddia eden cahillere sorun bakalım, mamalar nasıl hazırlanıyor?.
2- Şimdiye kadar yaptırdığınız idrar tahlillerin tamamı boşuna yapıldı. Bununla ilgili makalemi mutlaka okuyun.
3- Daha bir "bebek gazını" bile halletmekten aciz bu doktorlarla işiniz zor.
4- Gerektiğinde "Duphalac" kullanabilirsiniz.
5- HGB değeri süper, gerisine kulak asmayın.
Bütün bu konular daha evvel etraflıca konuşuldu. Eski mail ve makaleleri mutlaka okuyun, yoksa daha cok kazık yersiniz.
6- Beslenmesi: Günde en az 600ml. süt veya sütlü gıda, bir köfte kadar et veya etli gıda ve meyva. Bunun üstüne ne isterseniz verebilirsiniz. Özel "sebze çorbalarına da" gerek yoktur, evde kendinize pişen etli sebze yemeklerinden ( kabak dolması, ıspanak, hatta bamya )  1 öğün verebilirsiniz. Yemeklerin içindeki tuzu dert edinmeyin, anne sütü bile tuz ihtiva eder, mühim olam "tuz oranıdır". Bu sebeple, turşu, salamura, sucuk, gibi fazla tuzlu gıdaları vermiyoruz.
Yukarı Dön
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25 Ağu 2012 Saat 11:32
Hocam, önerileriniz için çok teşekkür ederiz.
Sıvı alımını reddetmesini, biberonu ve/veya suluğu her koşulda itmesini, istememesini nasıl kırabiliriz. Kırmadığımız sürece süt de su da veremeyeceğim.
Cigdem
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25 Ağu 2012 Saat 18:00
Demekki ihtiyacı yok. İhtiyacı olsa gerek suya gerek süte saldırırdı.
Yukarı Dön
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ağu 2012 Saat 10:01
Biz kendimiz gibi düşünüp kabızlığını sıvıyı az tüketmesine bağlamıştık. Bebek olduğundan dediğiniz gibi içgüdüleriyle neye ihtiyacı varsa ona saldırır. Ağlar bağırır ama ulaşır.
Bilgilendirme için tekrar teşekkür ederiz.
Cigdem
Yukarı Dön
sudecik Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Puanlar: 1
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Ağu 2012 Saat 11:52
4 aylık kızımda kolik gaz sancısı problemi ile çok uğraştım.Doktorum Taiphal diye bir ilaç yazdı çok şükür onu kullandıktan sonra aynı sorunu bir daha yaşamadım umarım sorunu yaşayan arkadaşlara faydam olmuştur sağlıklı günler sude...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  123>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.