Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Emzirme & Süt & Ek Gıda & Yemek
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Mama miktarı hakkında
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumMama miktarı hakkında

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
yigitbebek Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3
Mesajın Direkt Linki Konu: Mama miktarı hakkında
    Gönderim Zamanı: 10 Ara 2012 Saat 17:52
Merhaba Hocam, 2 aylık erkek bebeğimiz var. Sezaryen doğumu yaptığım için sütüm ilk başlarda az geldi. Doktor tavsiyesiyle o ilk zamanlardan itibaren mama takviyesine başladık. Genellikle günde 2 kez, 30'ar cc veriyorduk. Ancak son zamanlarda, benim sütümün miktarı daha iyi olmasına rağmen, bebeğimizin iştahı arttı. Doktorumuz da en son muayenede bebeğimizin iştahlı olduğunu söyledi. Öyle ki, karnı doymadığı zaman çok ağlıyor, ortalığı inletiyor. Göbek fıtığı olduğu için, doktor "fazla ağlatmayın" da dedi. Aç olunca uykuya da dalamıyor. Gazını çıkarmış, altını temizlemiş olduğumuz halde ağlıyor. Son zamanlarda 30cc değil de, 45cc veya 60cc verince tatmin olmaya başladı. Mamayı günün belli saatlerinde veriyoruz, akşam ve gece (ki bu belli saatler genellikle sütümün daha az olduğu veya en azından bebeğimin miktardan tatmin olmayıp kavga etmeye başladığı anlara denk geliyor). Fakat son zamanlarda mama verme seferi de şaşmaya başladı, 3 kez veya 4 kez verdiğimiz de oluyor. Sütüm olsun diye bebeğimi sık sık emzirmeye çalışmakla beraber anne sütünü artırıcı besinleri tüketmeye gayret ediyorum, işe yarıyorlar da. Ama yukarıda yazdıklarımdan ötürü mama vermeyi kesemedik. Hatta doktor "150cc verseniz onu bile içer" dedi. Önce emziriyorum, sonra mama veriyoruz. Bazen ağlaması susmayınca bir miktar daha veriyoruz. Tatmin olunca sakinleşiyor ve uykuya da daha rahat geçiyor. Uyku demişken uykusu da düzene girmişti, gece uyur, gündüz uyanık kalır olmuştu. Fakat o da yine tersine döndü. Bu benim de uyku düzenimi bozdu. Hatta bazen gece de gündüz de az uyuduğu oluyor. Az uyuduğum, fazla dinlenemediğimde sütüm az oluyor gibime geliyor. Zaten uykuyu da beşiğinden ziyade kucakta tercih ediyor. Genellikle yerine yatırır yatırmaz veya en iyi ihtimalle 30 ila 45 dakika içinde uyanıyor. Uykusunu yerinde tamamladığı uyku sayısı çok az. Bütün bunlardan ötürü tedirginliğimiz var. Mamayı fazla verme durumundan ötürü de obez olursa diye korkuyoruz. Ne yapmalıyız, tedirginliklerimizi içimize atıp aynen böyle devam mı etmeliyiz, yoksa formüller, önerileriniz var mıdır? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılar...

Düzenleyen yigitbebek - 10 Ara 2012 Saat 17:55
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 118148
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Ara 2012 Saat 18:59
1- Anne sutunu arttirici bir gida yoktur, ilac da yoktur. Sut arttirir denilen gidalarin hepsi, icinizi kiydirip, cok su icirttiren gidalardir.
2- Gobek fitigi; aglamakla degil, ikinma ile artar. Ayricada ne yaparsaniz yapin,( veya yapmayin) kendiliginden duzelir.
3- Kimsenin lafina bakmayin, mama miktarlari cocugunuzun istegine gore; "deneme-yanilma" yontemi ile siz tayin edin. Zaten fazla hazirlamis iseniz, bebek almayacaktir. Tabii, her seferinde, anne sutu oncelikli olacak..
Yukarı Dön
yigitbebek Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Puanlar: 3
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Ara 2012 Saat 15:46
Cevabınız için teşekkür ederim. Bu mama konusunu sürekli kafamıza takıyoruz. Bugün sağlık ocağına gittik, oradaki doktor "mama vermeseydiniz keşke" dedi. "Bağışıklık sistemine katkısı olmaz, içine aroma katılır, bebekler de ona alışır" gibi ifadeler de kullanınca moralim bozuldu. Doğum yaptığımız hastaneyi de en başta mama verdirdikleri için eleştirdi. Sizin de dediğiniz gibi, önce anne sütü sonra mama verin dedi ki zaten öyle yapıyoruz. Keşke hiç mama vermesek. Ama bazen özellikle geceleri bebeğim sürekli ağlıyor, emziğini yercesine emiyor, hatta emzik olmadığında benim elimi veya yakalarsa kendi elini yakalayıp yer gibi emmeye başlıyor. Öyle olunca da sütüm yetmedi diye düşünüp mama takviyesi yapmak zorunda kalıyoruz. Ki bende süt kalmadığında da sinirlenip bağırıyor bazen. Mamayı verince genellikle tatmin oluyor, bazen de sanki yine ister gibi davranıyor. Bu düzene alışmaya çalışıyorduk ki bugün öyle dediler diye moralim bozuldu yeniden. Sürekli mama muhabbeti döndüğü için de bunaldım. Aç bırakacak halimiz de yok ki. Ben çok mu istiyorum sanki mama vermeyi.. Bu arada doğum kilomuz 3640 gram idi. Bugün sağlık ocağında tartılınca (kıyafetleriyle tarttılar) 5190 gram çıktı. Boyu da en son 12-13 gün önce 56 cm idi, onu da 60 cm olarak ölçtüler. Muhtemelen bugün boyu da kilosu da kıyafetten ötürü biraz fazla çıkmıştır ama sizce özellikle kilo durumu nasıl ilerliyor hocam?
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 118148
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18 Ara 2012 Saat 05:08
Yok; boyu kiyafetten oturu fazla cikmazda, elbiseleri, en fazla 100g. gelebilir o kadar. 200gram bir eksiginiz var, siz genede; anne sutunun arkasindan mama vermeye devam edin. Galiba Mama firmalari artik doktorlara; "Guzellikler" yapmiyorlar!!! Sunun bir ortasini ogrenemediler gitti, onceleri ilk bir sene hatta 3 sene sadece mama verin diyorlardi, simdi 2 aylik bebege vermeyin diyorlar. Siz benim sozumu dinleyin, ilk 4 ay mamayi verin, sonra zaten kutu sutlerine gececegiz. O zamanda kafanizi karistiracaklar, simdiden benim beslenme ilgile Alt forum ve eski maillerimi okuyun.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.