Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Aşılar
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Tarihi geçmiş aşı
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumTarihi geçmiş aşı

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
naydinlar Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 16
Mesajın Direkt Linki Konu: Tarihi geçmiş aşı
    Gönderim Zamanı: 04 Mar 2013 Saat 16:26

Hocam merhaba; Çocuklarım 2 hafta önce grip oldular, ilaçsız çok daha rahat ve kısa sürede atlattık sayenizde. Daha önceleri peditus, kongest derken öksürük aylarca uzuyordu. İyi ki sizi tanımışız. Her şey için teşekkürler.

İzninizle bir şey danışmak istiyorum. Kızım şu an 2,5 yaşında. Doğduğunda bir çocuk doktoruna düzenli kontrole götürelim dedik. O zaman doktorların bu kadar acımasız olabileceğini bilmiyordum.

Doktor, sağlık ocaklarında aşı yaptırmamamız gerektiğini, hasta çocuğa aşı yaptıklarını, o aşıların yan etkisinin daha çok olduğunu vb. söyledi. Tabi bizde yedik :) Hatta ilk ay aşı yaptırmayın, çocuğun canı iki defa yanmasın 2. ay toplu yaparız filan dedi. Böylece hepatit B de yapılmadı. 2 aylıkken yanlış hatırlamıyorsam synforix ve infanrix hexa diye iki aşı yaptı, içinde hepatit de var dedi. Hocam aşıyı yaptıktan sonra infanrixin kutusuna bir baktım ki son kullanma tarihi 1 ay geçmiş. Bize o gün eczaneden aldığını söylemişti. Hatta siz almayın ben alırım, soğuk zincir kırılmasın demişti. Bunu da yemiştik maalesef:) Sanırım reprezantlar vermişti. Bir de 200TL aşı parası almıştı bizden.

Hocam şimdi gülüyorum ama inanın o zaman o kadar çok üzülüp ağladım ki. Bu nedir doktor bey dedik? Bir şey olmaz, onların birkaç ay süresi var dedi. Sonrada başka hasta bekliyor, süreniz doldu demişti. Kızım kucağımda çok ağlıyordu, bir şey diyemedim çıktım. Aşıyı yapması çok uzun sürmüştü. Her biri 3-4 dakika kadar. Çocuk sabaha kadar çok ateşlendi, çok ağladı.

Sonra başka bir doktora (prof) daha götürdük, durumu anlattık, bir daha aşı yaparsak bağışıklığını zorlamış oluruz. Geçerli kabul etmekten başka şansımız yok dedi. Bir eczacıya sorduk, bir şey olmaz bir daha yaptırın dedi vs.

Biz de bir daha aşıyı tekrarlamadık. Sonraki bütün aşılarını sağlık ocağında yaptırdık. Hocam uzun uzun yazdım kusura bakmayın. Bu hexa’lı aşı, son kullanma tarihi geçtiği için etkisiz mi olmuştur sizce? Çok da önemli hastalıklar. Çocuğum ileride korunmasız kalacak diye korkuyorum. Bu saatten sonra yapılacak bir şey var mı?

Sizi tanıyana kadar hiçbir doktora güvenim kalmamıştı, şimdi sizin maillerinizi okumadan bir günüm geçmiyor. Her şey için teşekkürler.

Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 118109
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Mar 2013 Saat 20:23
Al birini vur otekine... Ne demek; "-  Sonrabaşka bir doktora (prof) daha götürdük, durumu anlattık, bir daha aşı yaparsak bağışıklığını zorlamış oluruz. -".. Birde Prof ha??? Bunlarin yetistirdigi talebeler simdi doktorluk yapiyor, anlayin faciayi...
O tarihi gecik asiyi, yeniden yaptirin, aradan zaman gecmis olsa bile daha iyi bagisiklik olusturur..Emin olun, eczacinin bilgisi bunlarinkinden daha iyi
Ha, bu arada, o ilk duzenbaz doktorun soyledigi hicbir seye inanmayin, asilar hasta iken bile yapilabilir.

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 04 Mar 2013 Saat 20:25
Yukarı Dön
Üye
Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Mar 2013 Saat 18:42

Hocam cevabınız için çok teşekkürler, içim rahatladı. Tarihi geçmiş aşı 2.ayda yapılmıştı ve altılı aşıydı. Hocam şöyle bir şeyle karşılaştım.

“ilk HBV aşısı tek antijenli aşı olarak yenidoğan döneminde yapıldıktan sonra, 2. aşı 2. ayda yapılmak üzere 2 ay arayla (2., 4., ve 6. aylarda) toplam 3 ek doz altılı karma (HBV-DaBT-iPV-Hib aşısı) yapılabilir. HBV aşısı içeren altılı karma aşı yapıldığında, primer (birincil) HBV aşılamasındaki toplam HBV aşı sayısının 4 olacağına dikkat edilmelidir. Karma HBV-DaBT-iPV-Hib altılı aşısı, DaBT-iPV-Hib beşli karmasının veya DaBT aşısının bir yaş sonrasındaki rapeli olarak kullanılmamalıdır, çünkü bu konuda etkinlik ve güvenilirlik aşısından yeterli veri yoktur.”

1- Hocam altılıyı rapel yapmayın diye yazıyor. Sizce yine altılı mı yaptıralım, yoksa beşli karma ve hepatit olarak ayrı ayrı mı yaptıralım?

2- Tek doz yapılması yeterli olur mu?

3- Bu durumda 4-6 yaş aralığında karma aşı olacak mı, yoksa 1.sınıfta mı olmalı?

Teşekkür ediyorum, ellerinizden öpüyoruz J

Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Mar 2013 Saat 19:35
1- Yok yok, tek Hepatit B asisi yaptirin. Altili asi hem pahali, hem gereksiz,
2- Tek doz yeterlidir.
3- 18 aylikta Dorduncu doz 5'li karma yapilacak. Ondan sonrada 3 sene sonra. Ilk sayfadaki Asi semasini inceleyin...
Yukarı Dön
Üye
Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 06 Mar 2013 Saat 19:47

Hocam kızım 30 aylık. 4., 6. ve 18. aylarda 5’li karma yapıldı. Yanlış anlamadıysam 2.aydaki hatalı aşı yerine tekrar karma aşıyı yaptırmasak oluyor mu? Yani sadece hepatiti yaptırsak yeter mi?

Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 07 Mar 2013 Saat 17:37
Evet, sadece HepatitB asisini yaptirin.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.