Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Hastalik dongusu
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Hastalik dongusu

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
marias Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 66
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı marias Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Hastalik dongusu
    Gönderim Zamanı: 08 Ağu 2023 Saat 14:22
Kadir bey merhaba
Ekim ayindan beri tuhaf bir hastalik dongusunun icerisindeyiz. Maalesef yetkin doktor bulamadigimiz icin google arastirmasi yaparken sizi kesfettim, lutfen bize bir yol gosterin. Detayli ve uzun bir yazi olacak vaktinizi ayirdiginiz icin tesekkur ederim.

Kizim 5 yasinda (30.07.2018), kilo:18.500, boy:113 cm. 40. haftada normal dogum ile dunyaya geldi, dogum sirasinda ve sonrasinda her hangi bir mudahale/ilac maruziyeti olmadi, sarilik gecirmedi. Ailelerimizde kalitimsal hastalik oykusu yok. 4 yasina kadar anne sutu aldi, beslenmesi dengeli, et/sut/sebze/meyve yeterli oranda tuketir. Gectigimiz ekim ayina kadar, yilda 1 kez, dusuk-orta derece atesli ve genelde ishal/kusma eslik eden, 2-3 gun icerisinde kendi kendine duzelen hastaliklar gecirdi. Bu surecte ates dusurucu dahil hic bir ilac ihtiyacimiz olmadi. Dogumundan itibaren, rutin gelisim kontrolleri haric doktora da gitmemiz gerekmedi.

Ne olduysa gectigimiz ekim ayinda basladi. (Burada ek bir bilgi vermek istiyorum; yeni tasindigimiz binada kizim arkadas edindi. 6 yasinda, erkek, 3 yildir okula gidiyor. Kizim okula hic gitmedi. Bahsettigim arkadasi ile kardes gibiler, gunun yarisini bir arada geciriyorlar) Ekim ayinda kizimin arkadasi oksurmeye ve burnu akmaya basladi, bu surecte temaslari devam etti. Bir kac gun sonra kizimda 1 hafta suren ates, yogun yesil-sari burun akintisi, 1 ay gecmeyen balgamli oksuruk (bazen kriz seklinde), gozlerde iltihap, bogaz ve boyun lenfinde sislik ve yine bogazda beyaz noktaciklarla yeni bir hastalikla tanismis olduk. Ne yapacagimizi bilmedigimiz icin bekledik, mudahale etmedik. Ates 38-39 derecelerde 1 haftaya yakin surdukten sonra, son gun uykusunda 40 dereceyi gecti ve kizim kendi kendine konusup kahkalarla gulmeye basladi. Cok korktuk, yaklasik 4-5 dk sonra kendine geldi, ates bitti. Oksuruk,balgam,burun tikanikligi 1 aydan fazla surdu. Oksuruk bitti, burun tikanikligi azalsa da 5 ay devam etti. Uykuda hep agzi acik ve tikanmasin diye sabaha kadar nobet tuttuk.

Yaz geldi, sabredelim denizde duzelir diye dusunurken, yukarida bahsettigim arkadasi, mayis ayinda tekrar hastalandi ve arkasindan benim kizim ekimdeki hastaligin aynisini yasamaya basladi. 1 hafta suren yuksek ates, yogun sumuk, balgamli oksuruk, gozlerde iltihap, tikali burun, beyaz noktali sismis bogaz-boyun lenfi ve atesin son pik yaptigi gun kahkalarla gulme anlamsiz konusmalar (bu hayallerden sonra ates dusuyor). Bu kez gozler kanlanip akinca devlet hastanesine gittik. Tobrased,calpol,dolven ve amoklavin recete edildi, kullandik. Ama 2 hafta olmasina ragmen oksuruk,balgam,burun tikanikligi gecmeyince, yorumlari ve yildizlari yuksek olan bir alerji uzmani cocuk doktoruna goturduk. Fiziksel muayene ve kollardan alerji testi yapti. Geniz eti buyumus, akar/toz alerjisi var dedi. Cortair,zespira,augmentin600,prednol recete etti ama kizimin oksurugu ayni gun azalmaya baslayinca ilaclarin hic birini kullanmadik.

Haziran ayi itibariyle denize girmeye basladi, oksuruk,sumuk ve balgam azalarak bitti. Burnu acilmaya basladi, aylar sonra burnundan nefes aliyordu. Tam artik bitti atlattik diye sevinirken, 3 hafta once, kizimin surekli temas halinde oldugu arkadasi tekrar oksurmeye ve burnu akmaya basladi. 2-3 gun sonra da kizim denizden geldiginde karin agrisi, bas agrisi ve yukselmeye baslayan atesle keyifsiz yatti. Ates aksam 8 de basladi. 4 saatte bir, 2.5 ml dolven ve calpol donusumlu verdim( sonrasinda doktor dozu eksik verdigimi, 9 ml olmasi gerektigini soyledi) Atesin 15. saatinde, yarim olcek augmentin600 verdim. Ates hic dusmedi, 39-40 derece 18 saat surdu. Bu surecte keyifsiz ve genelde uykuluydu, istahi yoktu ama bol sivi tuketti. Geldi gecti karin agrisi ve bas agrisi oldu. 18. saatin sonunda soba gibi yanarken uyandi ve kahkaha atip konusmaya basladi. Gozleri acik, su verdigimizde tutup iciyor, konusuyor ama anlamsiz sarhos gibi, gerceklikten uzakti. Mesela "kedilerimizin adi ne?" diye sordugumda, neseli bir ses ve bos bakislarla "bilmem" diye cevap verip kahkaha atiyordu. Şınav ceken orumceklerden bahsedip guluyordu. Cok panikledik hemen cikip cocuk doktoruna gittik. Bu arada 10 dk sonra kendine geldi, yolda doktora gitmek istemiyorum diye agladi, bakislari duzeldi, gerceklik algisi geri dondu. 

Doktor fiziki muayenede kulak kizarik dedi. Hayal gorme ve yuksek ates icin kan ve idrar tahlili istedi. Ates dusurucu suruplari yanlis kullanmissiniz, 2.5ml degil, 9ml vermeliydiniz dedi. İdrar tahlili verdik, kan cok zor alindi, kizim aglayip durmadigi icin, ayni damara 7-8 kez girdiler. Tahlil sonuclari ciktiktan sonra, doktor kulak kizarikligi icin augmentin400 ve calpol-dolven recete etti. Sadece augmentin kullandik. 

Anlamsiz konusma ve bakislardan sonra pik yapip dusen ates, 3 gun cikmadi. Bu surecte herhangi bir araz olmadi. Atesin dusmesinin ve antibiyotige baslamamizin 3. gununde tekrar ates cikmaya basladi. Beraberinde yesil-sari yogun burun akintisi, yogun balgamli oksuruk, bogazda sislik-beyaz noktalar ve gozlerde kizariklik eslik etti bu kez. Ates 5-6 gun dusup cikti, 39 dereceyi gecmedi, cocugu rahatsiz etmedi, bu surecte ilac kullanmadik. Ates kendiliginden bitti, yogun sari-yesil sumuk ve balgamli oksuruk 1 haftadir devam ediyor, burnu hala tikali. Gecen gece kulak agrisiyla uyandi, (doktorun kizarik dedigi kulak degil, diger kulak agridi) 1 olcek calpol verdim, agridan tekrar bahsetmedi. Bogaz kizarikligi ve sisligi bariz azaldi, beyazliklar bitmek uzere. Dun tekrar denize soktuk cok yogun sari sumuk ve balgam cikti, sonrasinda sumuk seffaflasti. Ama bugun yine sari sumuk ve balgamli oksuruk nispeten azalsa da devam ediyor.

Hocam 2 haftadir uyumadan, sizin makale ve maillerinizi okuyorum. Dogru anladiysam kizim ekimden beri 3. kez E. M. geciriyor.  Oyle ise bu hastaliga bagisiklik kazanilmiyor mu, neden hala bu kadar araz oluyor, gercekten alerjik bir cocuk mu? Eger kizimin yuksek ateste yasadigi Alice sendromu ise, bu kadar sık (10 ay icinde 3 kez) tekrarlamasindan korkmali miyiz? Bir de bahsettigim arkadasiyla temasi kesmek gerekli mi sizce? Son tahlil sonuclarini da gonderiyorum hocam, mono degerleri yuksek cikmis, degerlendirir ve surecle ilgili bize bir yol gosterebilirseniz cok sevinirim.

Sevgiler

Düzenleyen marias - 08 Ağu 2023 Saat 14:25
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 119125
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 08 Ağu 2023 Saat 15:08
1- Korkacağınız hiçbir şey yok ve olmamış! 
2- Alice sendromunu; sadece E.M. yapmıyor, Coxsackie virusları ve bazı çocuklarda HER ateşli hastalıkta olabiliyor.
Hiçbir önemi yoktur. 
3- Yazılarımı okumaya devam edin. Zaten şimdiye kadar yediğiniz muhteşem kazıkların mekanizmasını 
anlamış olmanız gerekir. 
4- SAKIN Türk doktor aklı ile ateş düşürmeyin!!  Ne ateşin, ne havalenin; ne beyine, ne de vücuda hiç bir
 zararı yoktur. İlk sayfadaki Yazarlar kısmındaki: Listenin en altındaki "Ateş ve Havalenin Tedavisi" makalemi 
okuyun. 
5- Ateş; vücudun savunma mekanizmasıdır. Siz ateş düşürdükce vücudu kandırıyorsunuz. Ateş düşünce,
tehdit ortadan kalktı zannedip, bağışıklık mekanizması çalışmayı durduruyor ve hastalık süresi uzuyor! 

Düzenleyen Dr.KadirTugcu - 11 Ağu 2023 Saat 09:24
Yukarı Dön
marias Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı marias Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Ağu 2023 Saat 00:30
Donusunuz icin cok tesekkur ederim hocam. Meslek ehli birinin sureci degerlendirmesine o kadar ihtiyacim vardi ki..

Yedigimiz kaziklari evet anlamaya basladim ve cok uzgunum.. Uzgunum cunku viral enfeksiyon geciren cocuga recete edilen antibiyotikler, alerji/astim ilaclari, kortizonlar ve olmazsa olmaz; su niyetine tuketilmesi salik verilen ates dusuruculer.. Hepsi kotu bir kabus gibi. Peki ben simdi nasil guvenecegim? Cocuguma koyulan her hangi bir teshis ve takip eden tedavinin dogruluguna nasil ikna olacagim? Hic bir tibbi egitimim yokken, cocugumla ilgili nasil boylesine agir bir sorumlulugun altina girecegim? Gercekler; gercekten urkutucuymus. Soylediginiz gibi, cok okumak tek care sanirim.
İyi ki varsiniz hocam, eksik olmayin.
Yukarı Dön
marias Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı marias Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Ağu 2023 Saat 16:16
https://www.hizliresim.com/kvnrzy6

Tahlil sonuclarini eklemeyi unutmusum hocam, simdi ilettim. Vaktiniz oldugunda kontrol edebilirseniz cok sevinirim..
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 119125
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Dr.KadirTugcu Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Ağu 2023 Saat 09:28
Antibiyotik gerekmiyor. Uyuz laboratuvar; eriskin Referans araliklarini yqzmis, degerlerin tamami yasina uygun.
Bazen dusunuyorum da!! Acaba bu uyuz laboratuvarlar bu doktorlarla cete halinde mi calisiyorlar? Olmayan
hastalik teshis edip, olmayan hastaligi tedavi mi ediyorlar!!
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.