hocam merhaba,
kızımız elif gülce 8 ay 22 günlük 9,3 kg 73,5 cm.perşembe gecesi
kucağıma aldığımda kendisini sıktığını ve nefes verirken zorlandığını hisstettim.
bir süre sonra bu durum daha da arttı ve rengi değişti. biz de apar topar hastaneye götürdük. muayene bulgusu
olarak bir şey bulunamadı.oksijenine baktılar iyiydi. ateşi çıkacağı için bu tip tepkiler vereceğini söylediler.
kan ve idrar tahlili ve akciğer filmi (ÇEKTİRMEDİK) istediler. aynı gün çocuğun ateşi yükselmeye başladı. ve ateş düşürücüyü verdikten
2 saat sonra tekrar yükselen bir ateşti bu.
kan sonuçları;
sedimantasyon 28
trombosit 434
nötrofil 66,6
lenfosit 22,3
monosit 9,6
nötrofil sayısı 10,4
monosit sayısı 1,5
eozinofil sayısı 0,2
crp 11,8 çıktı.
idrar sonuçlarını almaya gittiğimde ise idrarın kirli çıktığını ve sonda ile idrar alınması gerektiğini söylediler.
acıdım çocuğuma ve steril yapmadığımı düşünerek tekrar torba taktım ve daha steril bir şekilde idrarı götürdüm.
birincisinde (tahlili sonradan gördüm)
nitrit pozitif
lökosit esteraz 500
lökosit 41 çıkmış
ikincisinde ise;
nitrit negatif
lökosit esteraz 500
eritrosit 1
lökosit 58
lökosit kümesi 1
yassı epitel hücresi 1 çıkmıştı.
sonuçları doktora gösterdiğimizde telaşlanıp sonda ile idrar alacağını, çok küçük olduğunu, böbreklerde hasar oluşabileceğini ve
yatırması gerektiğini ama yatak olmadığı için trafik kazası vs olursa bizi gönderebileceğini söyledi.biz de özel bir
hastaneye gittik.oradaki doktor da idrar tahlili istedi diğer sonuçları inceledi.
yapılan testlerde;
nitrit negatif
eritrosit nadir
lökosit 4-5
epitel nadir
bulundu.
doktor değerler karşısında biraz kafası karıştı ama kan değerlerini de göze alarak 2 tane iğne olsun sonra kültüre bakalım,
ona göre tedaviye ne şekilde devam edeceğimize karar verelim dedi. bizde yaptırdık iğneleri. verdiği iğne novosef 500 mg ım flakon du.
dozunu ayarladı.
daha sonra kültürü aldık bugün kültürde ESCHERİCHIA COLI ÜREDİ.
sonuç da aşağıdaki gibiydi.
AMOXICILLIN-CLAVULANIC ACID Hassas
AMPICILLIN Dirençli
CEFAZOLIN Hassas
CEPHALOTHIN Dirençli
CIPROFLOXACIN Hassas
COLİSTİN Dirençli
FOSFOMISIN Hassas
FURODONTIN Hassas
GENTAMICIN Hassas
PIPERACILLIN-TAZOBACTAM Hassas
TRIMETHOPRIM-SULFAMETHOXAZOLE Dirençli
- ESBL+ izolatlar tum penisilinlere (penisilin, ampisilin, azlosilin, tikarsilin v.d.), sefamisinler (sefoksitin, sefotetan,
moksolaktam) disindaki tum sefalosporinlere ve aztreonama direncli kabul edilmelidirler. Inhibitor kombinasyonlarinaIBL+ izolatlar dar spektrumlu penisilinler ve sefalosporilerle tedavi edilmeye calisilmamalidir. In-vitro duyarli bulunsalar
da (idrar yolu inf. haric) karbapenemler disindaki beta laktamlarla tek basina tedavi edilmemeli- Cefotaxim, ceftizoxime,
ceftriaxson ve ceftazidimi temsil eder.- Cephalotin, cephapirin, cephradin, cephalexin, cefaclor ve cefadroxili temsil
eder.- Ciprofloxacin, ofloxacin, norfloxacin, ve levofloxacini temsil eder.- Imipenem, meropenemi temsil eder.-
Cefuroxim, cefamandole ve cefonicidi temsil eder.- Sulfisoxazole, sulfonamidleri temsil eder.
doktor bu durumda klamoks şurupla devam edeceğimizi 7 gün kullandıktan sonra tekrar idrar tahlili yaptırmamız gerektiğini söyledi
fakat benim asıl kafamı karıştıransa şu oldu: madem bu bakteri sefamisinler (sefoksitin, sefotetan,
moksolaktam) disindaki tum sefalosporinlere dirençli ise doktorun verdiği iğne Seftriakson olan bir sefalosporin olduğu halde nasıl oldu da
bu çocuk 2. günün sonunda bir daha ateş düşürücüye ihtiyaç duymadı? ya da bu iğneler bu gruptan mı? ve ben ne yapmalıyım bu antibiyotiği vermeli miyim?
şimdiden cevap için teşekkürler..
yarın antbiyotik gerekli ise sabah başlamalıyım cevap yazarsanız çok mutlu olurum.
saygılar..