Merhaba Esra;
Ben yaklaşık 10 sene önce öğrendim polikistik over sendromu hastası olduğumu.(PCO sendromu)Sana tavsiyem internetten araştırman inan çok faydasını göreceksin.Birde her şeyi kendine saklamayan , ilaçları ve tüm detayları sebep ve sonuçları ile açıklayan bir doktor bulman ve bu isteğini en başta söylemen.Bu sendrom doğuştan yani genetik.İlk ergenliğe girişle başlar belirtileri.En önemli belirtileri düzenli adet görememe , kilo artışı , tüylenme , saçlarda yağlanma , sinirlilik hali , memeden süt gelmesi ilk aklıma gelenler bunlar.Kilo meselesi şu tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan meselesiyle aynıdır.Yani kilo arttıkça belirtiler artar , belirtiler arttıkça kilo artar.En dikkat etmen gereken konu bu.Eğer teşhis doğruysa.Teşhisinde tahlil de önemli ama vajinal ultrason ile doktorun sanada gösterebilir yumurtanın içindeki sıra sıra dizilmiş boncuk gibi kistleri.Bu kistler bildiğim kadarıyla adet kanamasıyla atılması gereken ama atılamayan yumurtalar.Atılmama sebebi de PCO tabiî ki.Vücudumuzun hormon merkezi yumurtalıklarımız olduğu için ve bizimde yumurtalarımızda problem olduğu için hormonlarımızın da bozuk olduğunu üzülerek söylüyorum.Yapılan bu testlerde hormon testleri zaten.Bakılan değerler normalin 3-5 katı fazla çıkabiliyor.Bu da yumurtlamaya yani adet görmeye yani hamile kalmaya engel.Doktorların verdiği farlutal (eğer hamilelik yoksa) gecikmiş olan adet kanamanın başlaması için.Bunları seni üzmek için değil eğer teşhis doğruysa kendini hazırlaman ve hayatını ona göre düzenlemen için yazıyorum.Kesin tedavisi yok.Ama bu moralini bozmasın genç kız hastalığı da denir yani yaş olgunlaştıkça bazı şeyler düzene giriyor.Tedavisi genellikle eğer hasta bebek istemiyorsa hormon yani doğum kontrol hapı.Bu haplarla düzenli kanama sağlanıyor.Ama bebek isteniyorsa ve belli bir süre olmamışsa ( bu gözünü korkutmasın kendiliğinden de oluyor) yumurtlama takibi, olmazsa aşılama, olmazsa tüp bebek. Ama dediğim gibi bu çok ileri derecedeyse oluyor. Sana tavsiyem kilonu mutlaka azaltman bu çok etkili. Benim ilk çocuğum uzun süren yumurtlama takibinde sonra aşılamaya karar vermiştik ki o arada ilaçlarla oldu.İkinci bebeğime ise kilo vererek ve şeker hastalarının kullandığı ilaçla kavuştum.Doktorum bu hastalığın vücudumuzda şeker hastalığının yaptığı tahribatı yaptığını ve bu ilaçla tedavisinin olduğunu söylemişti.Pek güvenememiştim ama sonuç ortada.
Canım şimdilik bunları anlatabiliyorum. Ama eğer teşhis doğruysa ve sormak istediklerin olursa seve seve anlatırım.
Sen moralini bozma inşallah en yakın zamanda alırsın hamilelik haberini.(ve alırız tabiî ki…)