Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Benal Büyükgebiz
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - besin reddi
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli Forumbesin reddi

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
pskemel Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3
Mesajın Direkt Linki Konu: besin reddi
    Gönderim Zamanı: 26 Kas 2007 Saat 13:38

Merhaba Hocam

Ek gıdaya geçiş, bebeğimle aramda çözemediğim bir sorun haline geldi. Sizin beslenme konusundaki uzmanlığınızı okuyunca size de danışmak istedim.  Bebeğim şu an 10 aylık ve sadece anne sütü ile besleniyor. kilosu:8800 gr, boyu 70 cm. Onu ek gıdaya geçirmeyi başaramadım. Bana yol gösterirseniz çok sevinirim.

Öykümüz kısaca şöyle,

Kızım 4 aylıkken tanıştırma amacıyla ek gıdaya başladı doktoru. Yoğurt ve meyve suyu ile. Fakat yoğurt onu öyle irrite etti ki bir daha almak istemedi. Ben de bunun normal olduğunu düşünüp vermeye devam ettim. Zaman ilerledikçe onun itirazları da kuvvetlendi, almak istemedi.

5 aylık olduğunda kahvaltı eklendi programına. Fakat başarı sağlayamadım. Ağzını kilitliyor, başını çeviriyordu. Oyun ve zorlama yapmayıp her sabah yeniden vermeye çalıştım. Ama ay boyunca bir kaç damla pekmezden öteye geçemedim. Bu arada yoğurt vermeyi bıraktım.Bu onda olumlu bir tutum değişikliği yarattı, en azından elma suyunu birkaç kaşık aldı.

6aylık olduğunda çorba eklendi. Fakat bebeğimde büyümüştü artık ve itirazları daha da kuvvetlenmişti. Başını çeviriyor, ağzını kilitliyor, eliyle itiyor; yine başarı sağlayamadım. Bir kez açtı ağzını tüm ay boyunca, onda da çorbanın pütürleri fena öğürttü onu ve kustu. Sonra yine açmadı ağzını tabi.

7aylık olduğunda doktoru emmeyi keseceğiz, aç kalacak dedi. Günde 4 öğünü vardı, yerse ardından emebilecek, yemezse bir sonraki öğüne dek aç bekleyecekti. İnanılmaz bir işkence oldu ikimiz için de bu program, psikolojimiz bozuldu. Doktorumuz bir iki günde hemen adapte olur demişti fakat olmadı. 6 gün ancak uygulayabildim ve bıraktım. 20 saat aç kalıyor yine de yemiyordu. Bu program işleri daha da çıkmaza soktu; artık yemek demek ikimiz için de eziyet demekti.

Bu programı bırakınca doktorumuzu da değiştirdim . Yeni doktorumuz, rahat olmamı, bu tarz sıkıntıların çok normal olduğunu, geç kalırsa büyüme geriliği falan olmayacağını, bu geçişin 2 yaşa kadar yolu olduğunu söyledi. Sadece teklif edin, yemiyorsa yine emzirin dedi. İçim rahatladı doğrusu. Fakat üzerinden 2 ay geçmesine rağmen bu şekilde de mesafe kaydedemedik. Eline verdiğim meyveyi gönlü olursa  kemirerek yiyor, yarısı içeri yarısı dışarı gidiyor ama yiyor. Fakat kaşıkla yada elimle onu beslememe izin vermiyor.

Beslenmenin böyle bir hal alması beni de çok yıpratıyor. Bir hata yapıp bu problemi kalıcı hale getirmekten de çok korkuyorum, yeterli besini alamayıp büyüme geriliği göstermesinden de. Sitenizde bir söz okudum; “bebek beslemek annelik sanatıdır” demişsiniz. Kendimi öyle kötü hissettirdi ki bu söz. Sanırım ben annelik sanatını beceremedim. Ne dersiniz? Bana yol gösterebilirseniz sevinirim.

Sevgiler ve saygılar
Yukarı Dön
benalbuyukgebiz Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Puanlar: 1788
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Kas 2007 Saat 19:57
Merhaba..
Ne kadar mükemmelci ve bilinçli isek bebeği beslemek da okadar zor ve sorunlu oluyor. Sorumluluk duygusunun yüksek oluşu, doğrularda taviz veremeyişimiz, endişe ve elem katsayımız, bu olaya bizim de gösterdiğimiz tepki ki çoğu zaman depresif duygular içeriyor, be besin reddinde bir zemin hazırlıyor.  Bebeğinizin boy ve kilosunu bilmiyorum. Bu sorunu çözmek mümkün ama önce yaklaık bir saat süren bir görüşme yapıyoruz. Ben sizi ve bebeğinizi tanıyorum. Mutlaka yapılması gereken bazı tetkikler var. Bunlar elinizde zaten var da olabiliyor. Görüşmemiz sonunda bazı özel tetkikler de yapabiliyoruz gerekirse.  İlaç gerekirse başlıyoruz. Doğru davranış modellerini öğretiyorum. Birlikte uygulayabileceklerinizi belirliyoruz. Ama bunları bu sanal ortamda yapmamıza imkan yok. Bana ulaşabilirseniz çözmeye çalışırız. Sevgiler...
Yukarı Dön
pskemel Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Kas 2007 Saat 12:37
Yanıtınız için teşekkür ederim.

Bebeğimin boy ve kilosu mesajımın ilk paragrafında yazıyordu; 8800 gr ve 70 cm.

Biz Ankarada yaşıyoruz ve İstanbula gelmek şu sıralar zor gibi. Sizinle görüşmeyi gerçekten isterdim.

En azından ne gibi testler yaptırmamız gerekiyor, onları söyleseniz? Burada düzenli gittiğimiz bir doktoru var. Testleri yaptırıp ona göstersek olurmu aceba?

Size gelme olanağım şu sıralar için olmadığına göre, aceba doğru davranış kalıplarıyla ilgili öneride de bulunabilirmisiniz?

Şunu da belirteyim, doğumdan beri multıtabs kullanıyor, ilk doktorumuz kan testi yapıp demire gerek görmemişti. Şimdiki doktorumuz profilaktik olarak başlamak istedi. Fatkat kızım ferro sanolün tadını beğenmedi reddetti.

teşekkürlerimle

Düzenleyen pskemel - 28 Kas 2007 Saat 12:46
Yukarı Dön
benalbuyukgebiz Açılır Kutu Gör
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Puanlar: 1788
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 28 Kas 2007 Saat 17:46
Merhaba...
Ferro sanolu pekmez içinde vermeyi deneyin. Doğru davranış kalıpları değişkendir. Bebek ve anne arasındaki ilişki sonucunda birlikte belirlenmelidir. Bunu sanal olarak belirleyemem.  Genel olarak, baskı yapmayın ama denemeye devam edin. Gergin olmayın. Endişe ve üzüntünüzü bebeğe hissettirmeyin. Her an bir şeyler yedirmeye çalışmayın. Ek gıdalara geçerken nelere dikkat edileceği ile ilgili bu sitede ve benim sitemde anlatılanları okumanız iyi olur. Kolaylıklar diliyorum. Sevgiler...
Yukarı Dön
ugurbitkisi Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Puanlar: 52
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Kas 2007 Saat 12:14
merhaba..ben bu konuyla ilgili birşey söylemek istiyorum..benim doktorumun dediğine göre: bebek sürekli annesini meme veren kişi olarak gördüğü için anneyi bir anda elinde kaşık ve başka bir mamayla görünce ek besinlere başlamayı reddedebilirmiş.o yüzden ilk etapta bebeğe bir başkasının teklif sunması daha sakinleştirici olabilir, ek gıdayı kabullenmesini kolaylaştırabilirmiş..eğer anne yemiyor diye daha çok yedirmeye uğraşırsa inatlaşma doğar ve sorun büyürmüş...bunu bir deneyin isterseniz..akşamları mesela baba yardımcı olsun...bebek memenin annede hala var olduğuna inansın...bilmem yardımcı olabildim mi? kolay gelsin...
Yukarı Dön
pskemel Açılır Kutu Gör
Üye
Üye
Simge

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Kas 2007 Saat 23:01
İkinize de teşekür ederim.

Çalışmaya devam...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.