Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Erken ergenlik
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuErken ergenlik

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj Tersinden sırala
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Siddartha Açılır Kutu Gör
Yönetici
Yönetici
Simge
Söylesem tesiri yok...

Kayıt Tarihi: 14 Oca 2007
Konum: İstanbul
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2821
Mesajın Direkt Linki Konu: Erken ergenlik
    Gönderim Zamanı: 31 Oca 2017 Saat 11:25




ERKEN  ERGENLİK

“Idiopathic isosexual precocity”; çocuklarda en sık görülen erken ergenlik tipi olup, hormonal değildir. Kızlardaki erken ergenliğin %80-90’ı, erkeklerde %40-60’ı bu tipdedir. Yapılan muayenelerde, endokrin bozukluğuna rastlanılmaz. Buradaki erken ergenlik sebebi; erken gonadotropik uyarılar veya, hedef organlarının normal seviyelerdeki Hipofiz gonadotropik hormonlarına gösterdiği hassasiyettir. Bu tiplerde, sadece klinik takip yeterlidir.
 
“Constitutional sexual precocity”; yani yapısal olanda, erişkin tipde meme dokusu, erişkin tipte kıllanma ve adet görme vardır. Erkeklerde, erişkin tipte kıllanma ve penis büyümesi vardır. Her iki cinsiyette de, gelişme ve iskelet yaşı ileridir. 
Bu tip erken ergenlik, bazen yarım kalır. Çoğunlukla kızlarda görülen bu tipte; sadece göğüsler büyür (premature thelarche) veya tek başına erişkin tip; koltuk altı ve kasık bölgesi kıllanmasi vardır. Bunlara; “premature adrenarche veya pubarche” denir. Bu bulgular tek başına normal ergenlik çağına kadar gidip, diğer bulgulara eşlik eder veya devam ederek, diğer bulgularla tam erken ergenlik oluşabilir.

Yukarda; Escomel’in, hakiki ergenlik ve ona eşlik eden gebeliğin bir örneği vardır.
 
Peru’lu bir kız olan Lina Medina, 1 aylık iken adet görmüş, 5,5 yaşında, 3kg. sağlıkılı bir erkek çocuk doğurmuştur. Resimde; 1 sene sonra, anne ve oğul görülmektedir. Lina Medina ile en son 28 yaşında görüşüldüğünde, her ikisi de sağlıklı ve normal görünümde idiler.

Bu tip çocuklarda tedaviler (Medroxyprogesterone veya Progesterone) tatmin edici değildir. Ayrıca da, bu tip tedavilerin gerekliliği tartışmalıdır.

Dr.Kadir Tuğcu
30 Ocak 2017
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2024 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.