Merhaba Özlem Hanım,
25 aylık ve kendini gayet iyi ifade edebilen (4-5 kelimeli cümlelerle, uzun anlatımlarla), 10'a kadar sayan, sayıları, renkleri, şekilleri tanıyan, tüm araba markalarını da tanıyan bir oğlum var. Daha önce danıştığım bir pedagog bilişsel gelişiminin yaşının oldukça ilerisinde olduğunu söylemişti bize. 2 yaş sendromlarını onunla inatlaşmayarak, dikkatini başka yönlere çekerek, sakin ama kararlı davranarak çözdük diyebilirim.
Ancak kendi yaş grubundaki çocuklarla iletişiminde sorun yaşıyor. Oyuncaklarını paylaşmamasını anlıyorum. 3 yaş ve sonrasında bu beklenen bir durum ancak sürekli gördüğü bir arkadaşı var, çocuk hiç bir şey yapmasa da benim oğlum gidip onu itiyor bazen tekme atıyor. Bakıcısı da, biz de, sürekli olarak onu ikaz ediyor ve davranışının arkadaşına acı verdiğini ve yapmaması gerektiğini anlatıyoruz. Acaba davranışına tepki gördüğü için mi tekrarlıyor diye düşünüyorum ama hiç tanımadığı bazı küçük çocukları da ittiği oldu.
Kendinden büyük çocuklara böyle davranmıyor (belki de korkuyor onlardan) ve hatta sosyalleşmek için çok çaba harcıyor. Konuşmaya ve oynamaya çalışıyor. Ama kendi yaş grubundaki çocukları itip kakmak istiyor. Oğlum TV izlemiyor, günde sadece 1 saat eğitici çizgi film (Caillou, Elmo vb) izletiyoruz. Şiddet görmedi veya izlemedi. Biz de sakin bir aileyiz. Bu durumun nedeni ne olabilir ? İleride bu davranışlarını sürdürürse diye kaygılanıyoruz. Nasıl davranmalıyız ?
Şimdiden çok teşekkür ederiz,
ilkay