Yazar |
Konu Arama Konu Seçenekleri
|
irme
Elmas Üye
En Şen Üyemiz,Avrupai Pamuk Prensesimiz!
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 8306
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 08:18 |
HaYaL Yazdı:
şokkkk şokkkkk şokkkkkkkkkk sonucu açıklıyorum......
becerememişimmmm tutmamış yoğurdum yaaaa. aynı kesik süte benziyor
forumda verilen tariflere göre yaptım bi hevesle açtım sardığım havluları ama sonuç hüsran  |
Ben o yoğurdu asla tutturamadım canım   ya su gibi kalıyodu,yada alttan azcık tutuyodu   sırrı ne hala bilmem..
|
Pamuk Prensesin Annesi...
|
 |
mine
Altın Üye
Puanlar: 3367
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 08:54 |
canım elmayı rendelemene gerek yok bütün olarak yada doğrayarak haşla bebe bisküvisi 4.aydan itibaren veriliyor diye biliyorum hem sadece bir tane koyuyordum ben elmanın ekşimsi bir tadı oluyor haşlayınca onu yok ediyor
|
<a href="http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=29683&title=program-icin-mail-atalim-arkadaslar-lutfen">http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=29683&tit
|
 |
mine
Altın Üye
Puanlar: 3367
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 09:07 |
Düzenleyen mine - 22 May 2008 Saat 12:56
|
<a href="http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=29683&title=program-icin-mail-atalim-arkadaslar-lutfen">http://www.anneoluncaanladim.com/forum/forum_posts.asp?TID=29683&tit
|
 |
burcu
Elmas Üye
Çınar'ın annesi, Forumun neşesi
Puanlar: 8112
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 11:37 |
HaYaL Yazdı:
bdinler Yazdı:
canım yumurta için erken bence.. ben 7. ayda başlamıştım sanrım.. bir de o söylenenlere kulan asmayacaksın.. ben annem ve kayınvalidem yönünden şanslıydım.. onlar hiç karışmadılar tam aksine herşeyi bana sorararak yedirdiler. diğerleri de tanıdıklar komşular falan zaten onlara bırakmadım hiç çınarı.. bazılarına he dedim kendi bildigimi yaptım.. bazılarına da ben doktorun dediklerini uyguluyorum onun dışına çıkmıyorum dedim o kadar.. isteyen ikna olsun istemeyen olmasin napiim valla.. |
annen ve kayınvaliden yönünden şanslı olman gerçektende şans yani. benimkiler Allah razı olsun yardımcı olmaya çalışıyorlar belki ama ben çocuğumu onların değil kendi doğrularımla büyütmek istiyorum. |
en güzeli canım.. ben de kendi doğrularımla yetiştirdim.. ama herkesin annneleri benimki gibi olmuyor malesef..
ben emayı hiç pişirerek vermedim.. ancak kabuklarını hep soydum.. şimdi de sirkeli suda bekleterek iyice yıkıyorum kabuğunu da veriyorum bazen. ama yen
başladım ona.. bence çiğ vermende sakınca olmaz endişelenme..
|
 ömrüm, bebeğim, Çınar'ım
|
 |
burcu
Elmas Üye
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 11:41 |
ilk zamanlar öyle olur canım ama yılma... belki de süt daha sıcakken koymuşsundur mayasını.. ondan kesiliyordu benimki de.. bir de kesinlikle metal deydirme tahta kaşık veya plastik-melamin faln kullan yogurt yaparken.. ben kışın kaloriferin altına koyuyordum güzel oluyordu.. şimdi ise fırında yapıyorum. 4 saatte tamam sonra hemen buzdolabı.. bak bakalım fırınının yoğurt özlelliği var mı..
Düzenleyen bdinler - 22 May 2008 Saat 11:41
|
 ömrüm, bebeğim, Çınar'ım
|
 |
burcu
Elmas Üye
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 12:01 |
BEBEKLER NE ZAMAN NE YİYEBİLİR?
Bebek 6 aylık olduğunda çeşitli besinleri sindirme ve absorbe etme (sindirim sisteminden kan dolaşımına alma) ve metabolize etme (işleme), kullanma ve vücuttan atma kapasitesi, bir erişkindeki kapasiteye yakın olur. Buna ek olarak çoğu bebekte 6 aydan sonra dişler çıkmaya başlar. Dişlerin çıkması ile beraber diyetteki karbonhidratların (şekerli, nişastalı gıdalar) diş çürüğü gelişmesine etkisinin de dikkate alınması gerekir. Bu dönemden itibaren bebek daha aktif olup, çevresini keşfetmeye başlar.
Bebeklerde ek gıdalara 4-6 aydan sonra başlanması önerilir. Pek çok annede anne sütünün üretilme hacmi 6. aydan sonra bebeğin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyebilir. Bu özellikle “demir” için geçerlidir. Bu nedenle, sadece anne sütü ile beslenmekte olan bebekler için 4-6 aydan itibaren başlanan ek gıdalar, önemli besleyici maddeler içermelidir.
Ek gıdalar çerçevesinde anne sütünün yetersiz olduğu annelerde, formüle mamaların da bebeğe verilmeye başlanması vardır. Ayrıca anne sütü ve formüle mama dışı ek gıdalar bu kapsamdadır.
Ek gıdalara geçilirken altın kurallardan birisi de, bunlara adım adım başlayıp yavaş yavaş miktarı ve çeşitliliği arttırmaktır.
Ek gıdalara başlamak için uygun zamanın geldiğini gösteren ipuçları (Ek gıdalar için bebeğin hazır olduğunu gösteren gelişimsel işaretler): * Bebeğin yardımsız /desteksiz oturabilmesi * Dille itme refleksinin azalması * Baş-boyun kontrolü olması, yiyeceği reddederse bunu rahatça yapabilmesi
Tahıllar (serealler): Demir için iyi bir kaynak olup, genellikle ilk başlanan ek gıda olmalıdırlar.
Sebzeler ve meyveler tahılların ardından beslenmeye eklenir.
Kısa süre sonra da et grubu ve en son da yumurta diyete eklenir.
Her seferinde sadece tek bir yeni gıda eklenmeli ve yeni ek gıdalara başlamak için en az 3-4 gün beklenmelidir. Bu süre, verilen herhangi yeni gıdaya karşı bir besin alerjisi gelişip gelişmediğini gözlemlemek açısından önemlidir. Bu özellikle ailede alerji öyküsü varsa önem kazanır.
Ek gıdalar evde hazırlanabilir veya hazır alınabilir. Hazır alınan ek gıdalarda genel olarak demir katkısı da bulunmaktadır. Ayrıca hazır ek gıdalar değişik kıvam ve pütürlülük derecelerinde hazırlanmış olup, bebek büyüdükçe ve geliştikçe daha pütürlü ve tanecikli gıdaları tolere edebileceği için giderek uygun çeşitler seçilebilir.
Evde hazırlanan, tek et çeşidi ve bir veya birden fazla sebze içeren çorbalar çok popülerdir. Ancak bu gıdaların protein içeriği et püresi kadar fazla değildir. Puding ve tatlılar (muhallebiler) de anneler tarafından tercih edilmekle birlikte, bunlar süt ve yumurta içerdikleri dışında, çok fazla besleyiciler içermeyip sadece kalori (enerji) kaynağıdırlar. Ayrıca yumurta içeren besinlerin bebeğe verilmesi genel anlamda daha geç olmalıdır. Bu, özellikle ailede gıda veya diğer etkenlere karşı alerji öyküsü varsa, önem kazanır.
Bebek yumurtayı tolere edebildiğini kanıtlayana dek ertelenmelidir. Örneğin, katı haşlanmış bir yumurta sarısının ezilerek verilmesi sonrası bunu tolere etme.
Özellikle 4 aylıktan küçük olup yavaş büyüyen (kilo ve boy) bebekler için anne sütü alıyorsa anne sütü, formüle mama alıyorsa bu mamanın sıklık ve süresinin artırılması gerekir. Bu durumdaki bebeklerde erken olarak katı gıdalara geçilmesi uygun değildir.
Katı gıdalara başlanınca, bebekler anne sütü /formüle mama alımını azaltırlar. Oysa ki süt, püre yapılmış et ve yumurta sarısı haricindeki tüm katı gıdalara göre kalori açısından daha zengindir ki bu katı gıdalar, ek gıdalar çizelgesinde daha ileriki aylarda yer alır.
Bebeklere asla sosis, pişmemiş havuç, patlamış mısır, yuvarlak şeker ve üzüm gibi yiyecekler verilmemelidir. Bunlar solunum yollaına kaçıp boğulmaya neden olabilirler.
6. aydan sonra bardak ile meyve suyu verilmeye başlanabilir ancak günde yarım su bardağını (yaklaşık 100-120 cc) geçmemesi önerilir.
Genel anlamda sağlıklı olan bebeklere çok sıcak hava veya sıvı kaybına yolaçan ishal gibi durumlar dışında su ile takviye yapmak gerekmez.
Bebeklere 12 aydan önce bal verilmemelidir. Botulismusa yolaçabilir.
|
 ömrüm, bebeğim, Çınar'ım
|
 |
nisanaz
Kıdemli Üye
Puanlar: 1014
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 12:59 |
bdinler Yazdı:
kendi notlarımdan birkaç birşey buldum canım...incele istersen..
NE ZAMAN NE VERİLİR
7. AYDAN İTİBAREN: Sebze çorbasının yanında menüye tarhana çorbası, yayla çorbası, tel şehriye çorbası gibi çorbalar da eklenebiliyor. 8. AYDAN İTİBAREN: Bebeğe haftada bir balık, on günde bir ise ciğer verilebilir. 9. AYDAN İTİBAREN: Bebeğin aile sofrasına oturup değişik ev yemeklerinden tatması onun kendi başına yemek yeme alışkanlığı kazanması açısından önemli. Ayrıca bu aydan sonra hazırlanan sebze çorbasının içine karnıbahar, lahana gibi gaz yapıcı sebzeleri de ilave etmek gerekiyor. 12. AY VE SONRASI ise yumurtanın beyazı, bal ve kuru baklagiller de ek besinler listesine ekleniyor. BUNLARA DİKKAT!!!!!! Bebekleri ek besinle beslemeye başlayan annelerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. Bunları şöyle sıralamak mümkün: • Püresi yapılacak sebze ve meyvelerin taze, mevsimlik ve hormonsuz olmasına dikkat edilmeli • Bebeğe verilen yoğurt en geç bir gün önce mayalanmış olmalı. • Ek besinler kaşıkla ve az miktarda başlanarak verilmeli. • Yeni denenecek yiyecekler bebeğin yeme olasılığını arttırmak için açken verilmeli. • Ek besinlerin hepsine aynı hafta da başlanmamalı. En az 5 günlük aralarla beslenme programına eklenmeli. • 4-6 ay arası yiyecekler püre şeklinde hazırlanmalı (süzgeçten geçirme şeklinde), 7. aydan sonra ezmeye geçilmeli. • Özellikle 8. aydan sonra köfte, kabak dolması, makarna gibi yiyeceklerle, pütürlü yiyeceklere geçiş yapılmalı. • Yiyecekler hazırlanırken işe eller yıkanarak başlanmalı ve temiz kaplarda pişirilmeli. • Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 2-3 haftalık aralarla zaman zaman tekrar denenmeli, her şeye rağmen yemek istemiyorsa ısrar etmekten kaçınmalı, bu besin bebeğin sevdiği bir başka besinin içine katarak verilmeli
Nasıl vermelisiniz?
Yoğurt: Tatlı yoğurt olmalıdır. Günlük taze yoğurt veriniz. Bir tatlı kaşığından başlayınız. 7-10 gün sürede bir su bardağına kadar çıkınız. Böylece öğünün birini yoğurt öğünü yapmış olursunuz.
Meyve püresi: Öncelikle elma, muz ve şeftali başlanır. Başlangıçta bir tatlı kaşığı meyve püresi olarak verin. Mikser yerine cam rende kullanınız. Böylece vitaminleri kaybolmaz. Portakal, mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için bu ve diğer meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.
Meyvelerin Hazırlanması:
Elma: Elma yıkanır, soyulur, cam rendede ve ya makinede püre haline getirilir. Çift kat tülbentten geçirilir. Su veya püre olarak bebeğe verilir.
Şeftali: Yıkanır, kabuğu soyulur, çatalla püre haline getirilir. Tülbentle suyu sıkılır. Su veya püre olarak verilir.
Muz: Çatalla püre haline getirilir. Elma suyu ile biraz sulandırılabilir.
Sebze püresi: Sebzeler taze ve olgun olmalı. Sırası ile patates, havuç ve pirinç ile başlanır.
Birinci gün; patates püresi ile başlamak pratiktir. Orta boy bir patates iyice yıkanır. Kabuğu soyulur. Az miktarda (iki fincan)su ile haşlanır. Suyu süzülür. Bu suya bir çay kaşığı irmik ilave edilerek irmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe 1 tatlı kaşığı verilir.
İkinci gün; patates ile birlikte havuç da kaynatılır. Suyu süzülür. Bu suyun içine iki çay kaşığı irmik ilave edilir . İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bebeğe verilir( Bir çorba kaşığı kadar ).
Üçüncü gün; kabak, bezelye eklenir. Suyu süzülür. İki çay kaşığı irmik ilave edilir. İrmikler pişene kadar kaynatılır. Bir çorba kaşığı kadar verilir.
Dördüncü gün; irmiğe pirinç veya şehriye eklenir. Bu şekilde bebeğe yedirilir. Üç hafta sonra sebzelerin hem irmikle pişirdiğiniz suyunu, hem de pişirdiğiniz sebzeleri süzgeçten geçirerek püre halinde verebilirsiniz.
Patlıcan, pırasa, karnıbahar, domates ve ıspanak 4-6 ay arasında verilmemelidir.
Mama ile Muhallebi Hazırlanışı: • 1 su bardağı su (200 ml) • 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu • 6 ölçek Devam Biberon Maması* 1 su bardağı su ile 3 silme tatlı kaşığı pirinç unu pişirilir ve ocaktan indirdikten sonra içerisine 6 ölçek Devam Biberon Maması* ilave edilip, iyice karıştırılır. |
CANIM ÇOK GÜZEL BİLGİLER VERMİŞSİN SAOL 
|
07/08/2007 12:05
|
 |
Melek
Üye
Puanlar: 99
|
Gönderim Zamanı: 22 May 2008 Saat 13:44 |
Yasemin merhaba ,
ben de 15 gün sonra ek gıdalara geçeceğim..6. aya girdik..ben de çok heyecanlıyım..açtığın bu topic benim de çok işime yaradı ..çok sağol...
Burcu sana da çok teşekkürler verdiğin bilgiler için..eline sağlık..
|
 |