oğlum 3,5 yasında 7 aylık olan bir erkek kardesi var, kıskançlıklar baş göstermeye başladı bunu buyuk oğluma küçük oğlumla ilgili sorumluklar vererek aşmaya çalışmakla beraber yalnız bırakmaya korkuyorum ona güvenmediğimi Sizce hissediyor mudur??
Küçük bir örnekle sorumu belirtmek istiyorum; oğlum sürekli evde çoraplarını çıkarıyor, asla giymiyor bu konuda 1 senedir mücadele veriyordum sözlü olarak ...en son konuşmak yerine yaptırım uygulamaya karar verdim ve ayağına hafif darbelerle toplu iğne batırdım o gunden beri çoraplarını giyiyor arada sırada çıkarıyor ama ben iğne batırırım dediğim anda hemen giyiniyor hatta beni gördüğünde ayakları çıplaksa ayaklarını saklıyor şimdi yanlış davrandığmı düşünmeye başladım :( tamam artık çoraplarını giyiyor ama benden korktuğu için, ayrıca ayaklarını gizlemesi de bana yalan soylemesine meyil verdiğim anlamına mı geliyor?? oğlumun bana yalan söylememesi ve verdiği sözleri benden korktuğu için değil de iyiliği/sağlığı/sözünü tutma sorumluluğu için yapmayı nasıl öğretebilirim??
sunu da belirtmek istiyorum, ne olura olsun evetimi hayıra çevirmiyorum herzaman aynı tutarlılıktayım benim isteklerimi ve sözlerimi önemsiyor isteklerimi yerine getirmediğinde ona sürekli yapma etme demek yerine yaptırım uyguluyorum etrafa dağıttığı küçük oyuncakları toplamadığında onları çöpe atmak gibi ki işe yarıyor, ayrıca ben oğlumu sergilediği yanlış bir davranısta kendisiyle onun anlayacağı dilde ve göz seviyesinde açıklamalar yapıyor (benim anlattıklarımdan ne anladığına dair onay alarak) ve kendisinden bir daha boyle davranmaması gerektiğine dair söz alıyorum bir süre uyguluyor ama tekrar aynı yanlışı benden gizli yapmaya çalışırken yakalayabiliyorum bu durumda oğlumun yalancı ve sözlerini tutmayan bir çocuk haline gelmesine katkıda bulunur bir hal içerisindemiyim?? ne olursa olsun bana yalan söyleme cok yanlış üzücü bir davranıstır, belki yaptığına kızarım ama yalan soylemene daha cok kızarım diyorum ki sözlü olarak yalan soylemiyor ama söz verip gizli gizli de yapabiliyor bazen bu yaştaki bir çocuk için normal midir?? yani ben istiyorum ki verdiği sözleri her daim tutsun hiç yalan söylemesin bunu istemem için çok mu erken??
aslında size sormak istediğim çok diyalog örneklerim mevcut ama her biri ayrı konu başlığı ister

çünkü biliyorum ki vereceğim her cevap ve davranış/tepki şeklim onun karakterini oluşturacak mesajlara dönüşüyor.
uzun vadede halledemediğim bu konularda da sizden yardım talep edeceğim

şimdiden teşekkürler

Düzenleyen fatmabek - 19 Oca 2010 Saat 01:59