Forum Anasayfası Forum Anasayfası > Genel Konular > Bebeğim & Çocuğum Hakkında
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Çocuğunuza matematiği nasıl sevdirirsiniz
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kapalı KonuÇocuğunuza matematiği nasıl sevdirirsiniz

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
meryem Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye

Ali İlber'in annesi

Kayıt Tarihi: 12 Mar 2008
Konum: plates ile:))
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3781
Mesajın Direkt Linki Konu: Çocuğunuza matematiği nasıl sevdirirsiniz
    Gönderim Zamanı: 16 Mar 2010 Saat 23:26
Çocuğunuza matematiği nasıl sevdirirsiniz

Çocuğunuza matematiği nasıl sevdirirsiniz.Çocuğunuzun matematik yüzünden hayatı kararanlardan biri olmasını istemiyorsanız bu yazıya bir göz atın. Matematiği seven bir çocuk için NLP uzmanı Cengiz Eren'i dinlemekte yarar var.


Nehir'in sayılarla arası pek iyi değil. "3 ile 2'yi topla" diyorum gözlerini tavana dikip havada toplamaya çalışıyor. Bu zaman kazanma numarasını çarpım tablosunu sorulduğunda ben de yapardım ama işe yaramıyor. Toplama işleminin sonucu ne yazık ki tavanda yazmıyor. Nehir matematik ödevlerini abaküsle yaptığında sorun yok ama devreye parmaklar girince işler karışıyor.
Bir aya yakın zamandır panik durumdayım. Nehir'in sadece sağ beyninin iyi çalışmasını istemiyorum sol beyni de en az sol beyni kadar iyi olursa LGS imiş ÖSS imiş hepsi vız gelir. Matematik ödevini yaparken sabır taşım çatlamak üzere. Sayılar Nehir için bir şey ifade etmiyor. 4'ün ya da 8'in hiçbir karşılığı yok. Keşke Nehir bu konuda biraz dayısına çekseydi. Kardeşim resmen sayılarla dans ediyor arkadaşlık yapıyor ve üstüne üstlük bundan mutlu oluyor
Matematiği sorun haline gelmeden nasıl çözerim diye düşünürken aklıma NLP uzmanı Cengiz Eren geldi. Nehir'in bebekliğinde Cengiz Eren'in önerilerini uygulamıştım. Galiba sadece sol beynini ve sözel algılarını fazla açtım. Konuşmaya gelince Nehir'in dili bir karış ama iş sayılara gelince ortada dil mil kalmıyor.
İnsanların en zorlandığı konulardan biri matematik. Sayılarla işlem yapıyorsunuz ve sonucunu hemen alıyorsunuz. Yani matematik hayata göre basit ve yorumsuz. Cengiz Eren'e "Matematik neden sevilmez?" diye soruyorum. Eren "Matematikte sonuçlar nettir. Bir çocuğun karnesinde bütün dersler beş ise çocuk sınıf birincisi olabilir. Buradaki karmaşık durum notların çok olması kendisinin önde olmasını sağlıyor. Az olabilmek için çok gereklidir. Derslerde bu durum böyle iken parasal konularda tersine işliyor. Çok para var ise çok şey alınabilir. Yukarıdaki sistem burada çalışmıyor. Çok sermaye sahibi çok vergi verir. Çok kişi çalıştıran çok kazanır. Bu karşıtlık tabii ki çocukların kafasını karıştırıyor. Birinci olabilmek az olan bir durumdur ve çok ders çalışmayı gerektirir" yanıtını veriyor.

ANLAMASı BiLE ZOR
Sayılarla aram hiç iyi olmadı. O yüzden para hesabını da iyi yapamam. Para gelir ve gider. Bundan şikayetçi miyim? Hayır. Matematikle arası iyi olanların hayata daha farklı yaklaştıklarını görüyorum. Sorunları fazla detaylandırmadan yorum katmadan sanki 2+2'nin sonucunu bulur gibi sorunları hallediyorlar.
Nehir'in sayılarla arasının iyi olmasını sadece matematik dersinden yüksek not alsın diye istemiyorum. O hatayı bir kez okumayı sökme sırasında yaptım sağolun ağzımın payını verdiniz bir daha asla yapmam.
Nehir rakamlarla kardeş kardeş geçinse ben "8+15" dediğimde yüzüme bön bön bakmak yerine "23" dese ben gerilmesem o oflayıp puflamasa... Ama matematik işlemleri hayatımızı zorlaştırıyor.Şimdi birinci sınıfta verilen matematiködevlerini sanki bizler üçüncü sınıfta mı yapıyorduk ne? Kardeşim üçüncü sınıfa giden oğluna verilen bir matematik sorusunu yapmakta zorlandığım anlattı. Sonucu bulmuş ama nasıl yaptığını Ateş'e bir türlü anlatamamış. Of ki ne of... Nice çocuklara verdiği derslerle üniversiteyi kazandıran kardeşim üçüncü sınıf ödevinde zorlanıyorsaben ayvayı yedim. Basit doğal sayıların toplaması çıkarması çarpması ve bölmesi dışında bir şey bildiğim yok.

HAYATı KOLAYLAŞTıRABiLiR
NLP uzmanı Cengiz Eren matematiği zorlaştıran bir başka nedenin işlemler olduğunu söylüyor. Hayata bakıldığında para kazanabilmek için çalışmak gerekiyor.Harcamalar ise çıkarma işlemi ile sonuçlanıyor. Çocuk ailesinde para isteyerek toplama yaparken baba veya anne para verirken çıkarma işlemi yapıyor.Cengiz Eren'e göre ekonomik durumu yetersiz olan aileler çocuklarına harçlık verirken yüzlerini buruşturuyor veya kızıyorsa farkında olmadan çocuğun matematikten soğumasına neden oluyormuş.Toplumda çoğunluk toplamayı daha fazla seviyormuş. Bu nedenle de çıkarma işlemini yaparken zorlanıyorlarmış.Cengiz Eren matematiğe farklı bir yaklaşım getiriyor. Eren "Bilgi açısından bakıldığında ders çalışmak toplama işlemidir. Sınav ise bilgileri kağıda dökme yani çıkarma işlemidir. Bu mantık hayatımızda birçok içeriğe uygulandığında matematik sevilir hale gelebilir. Sevmek toplama ise sevilmek çıkarma çalışmak toplama ise harcamak çıkarma birlikte olmak toplama ise ayrılmak çıkarma düşünmek toplama ise yazmak çıkarma şeklinde düşünülebilir."Bebeklikten itibaren sayılarla ve formüllerle karşılaşan çocuklar matematiği severmiş. Bebeklikten itibaren çocuklarınızın odasına sayılar karşılaşacağı formüller asarsanız bu gelecek için altyapı oluşturabilir. Bu bilgileri farkında olmadan algılayan bebek okulda sayılar veya formüllerle karşılaştığında daha az zorluk çekecektir. Zaten NLP'nin temel felsefesi de var olan kaynakları kullanmaya dayalıdır.Bütün bu bilgileri alt alta koyduğumda matematik gözümde ete kemiğe büründü.Kelimelerin anlamı gibi rakamların da anlamını çözmek lazım. Kendi hayatımızda toplama ve çıkarma işlemlerini dengeli yaparsak yaşam daha kolaylaşacak gibi görünüyor.

Karne destek hattı
Ekho Psikoterapi Merkezi kurduğu Karne Destek Hattı ilekarne döneminde gelen zayıf notlar veya olumsuz değerlendirmeler sonucu çocuk ile ebeveyn arasında yaşanan ve zaman zaman oldukça olumsuz sonuçlara yol açabilen çatışmaları önlemeyi karne dönemlerinin temelde değerlendirme ve ileriye dönük planlama süreci olduğu bilincini topluma yerleştirmeyi amaçlıyor......

Matematik neden sevilmez
• Çocuklar sayılarla geç karşılaşıyorlarsa...
• Sayısal sonuçlar kendilerini iyi hissettirmiyorsa.
• Aile içindeki para ile ilgili sonuçlarda sürekli çatışma çıkıyorsa...
• Aile sayısal değerleri anlatırken sayıları değil de az çok gibi kelimeleri kullanıyorsa;
matematiğin sevilmesi kolay değildir.Rakamları sevsin Küçük yaşta matematikle arası iyi olan çocuklar gelecekte zorlanmıyor. Çocukların matematiği yapması değil sevmesi de şart.
Yukarı Dön
bertobat Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye


Kayıt Tarihi: 03 Şub 2010
Konum: ankara
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 2355
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2010 Saat 00:03
olumlu öğretmen davranışlarının matematik derslerini sevdirmeye katkısı vardır
 
. Bazı öğrenciler bu sevginin tüm eğitim yaşantılarını olumlu etkilediğini belirtmektedirler.
 
Matematikte özel ilgiye ihtiyaç duyan çocuklar öğretmenden ilgi gördüğünde dersi sevmeye başlamakta, özgüven kazanmaktadırlar. Etkinliklere tüm öğrencilerin aktif katılımını sağlayan, öğretirken eğlendiren, düşündüren,tatlı bir yarışa sokan öğretmen bu dersi sevdirmekte, öğretmeni sevme de dersin sevilme nedeni olabilmektedir.Sevilen öğretmene mahcup olmamak,aldığı notu düşürmemeye çalışmakta başarıyı arttırmaktadır.Öğretmenin esprili olması,tüm öğrencilerle ilgilenmesi,matematiği olduğundan fazla zorlaştırmadan somut örnekler vererek işlemesi,ders arasında küçük sohbetleri yapması derse ilgiyi arttırmaktadır.
bazı yanlış öğretmen davranışlarının öğrenciyi olumsuz yönde etkilediği ve matematik dersinden soğuttuğu görülmektedir.
Öğrenciyi notla korkutmak, en düşük notu vermek, moral bozmak, aşağılamak, alay etmek, başarısızlığı vurgulamak, başarıyı küçümsemek öğrencide derse karşı olumsuz tutum geliştirmesine neden olmaktadır.
Ders sırasında tahtayı iyi kullanmayan, değişik çözüm yollarını kabul etmeyen,dersi sıkıcı ve monoton işleyen,öğrenciyi dinlemeyen,sorduğu soruların çözümünü öğrenciyle paylaşmayan, hızlı ve açıklamaya yer vermeden problem çözen,ses tonunu iyi kullanmayan,soyut kavramları yeterince örneklemeyen,somut kavramlara öncelik vermeyen,konunun anlaşılmasından çok proğramın yetişmesine öncelik veren öğretmenler öğrencinin anlamasını daha da zorlaştırmakta ,anlamayan öğrenci başarısız olmakta, başarısızlık matematik korkusunu arttırmaktadır.
Öğrenci hatasında sözlü yada fiziksel şiddet uygulayan ve korkutan öğretmenler sadece proğramı yetiştirmekte yada ben anlatıyorum onlar anlamıyor düşüncesiyle kendilerini haklı görmektedirler.Bu öğretmenler öğrencilerin sadece matematikten değil eğitim hayatının tamamında başarısız olmalarına neden olmaktadır.

 
Genel olarak kendini sevdiren,hoşgörülü, esprili,tüm öğrencilerle ilgilenip onların özgüven kazanmasını sağlayan , başarıyı tattıran, dersi somut ve eğlenceli bir şekilde işleyen öğretmen ,öğrencilere matematiği sevdirmektedir.Olumlu örneği yaşamış öğrenciler öğretmen olduklarında böyle öğretmenleri örnek alacaklarını belirtmişlerdir.
Matematik korkusunun ardında olumsuz bir öğretmen davranışı da mutlaka yer almaktadır. Matematik korkusunu okul dışında hissetmiş çocuklar başarılı bir öğretmenle korkuyu yenmiş, matematik korkusu öğretmenden kaynaklanan bazı çocuklar bu korkuyu yine bir öğretmen yardımı ile yenmişlerdir. Matematikten başarılı olmuş, korkmamış yada sonradan sevmiş öğrenciler eğitim hayatındaki başarılarının çoğunu matematik öğretmenine ve matematik sevgisine borçlu olduklarını açıklamaktadırlar.Olumsuz örnekleri yaşamış öğrenciler bu tip öğretmen davranışının ne kadar yanlış olduğunun bilincindedir.Bu çalışma ile matematikle ilgili olumlu yada olumsuz yaşantı geçirmemiş öğrencilerinde duyarlılık kazanmaları sağlanmış olacaktır.

ÖNERİLER
1-Her çocuğun kapasitesi ölçüsünde matematik öğrenebileceği unutulmamalıdır.
2-Matematik derslerinde başarılı öğrenci kadar başarısızlarla da ilgilenilmelidir.
3-Öğretmenler matematik derslerinde korkulan öğretmen rolü oynamamalı, notları silah olarak kullanmamalı olumsuz tutum sergilenmemelidir.
4.Matematik derslerinde çoklu zekaya yer verilmeli müzik, resim, drama da kullanmalıdır.
5-Günlük hayatta kullanılan problemlere yer verilmeli,uzun ,sıkıcı alıştırma çözme ağırlıklı ödevler yerine araştırmaya,düşünceye sevk eden eğlenceli ilginç bilmece,bulmaca ve zeka oyunları gibi ödevler verilmelidir.
6- Öğrenciler matematiğin eğlendirici, dinlendirici yanı, öğrencilere tanıtılmalı, matematik öğretiminde oyunlaştırılmış satranç v.b etkinliklere yer verilmeli.
7-İşlem kavramları ve bu işlemlerin teknikleri öğretilirken, ezber yerine, bunların anlamları üzerinde durulmalı, işlemlerin tekniklerini açıklayıcı ders materyali, kavram ve algoritmalar, pekişinceye kadar öğrencilerin görebilecekleri mekanlarda bulundurulmalıdır.
8-Öğretmen, matematikte aynı sonuca ulaşan yöntemlerin çokluğunu sezdirmeli ve öğrencilerin bulduğu farklı çözümleri değerli bulmalı, hatta bu çözümleri özendirilmelidir
9-Öğrenciler gerek işlem ve çizim yaparken, gerek problem çözerken, yeterli zaman kullanabilmeli, yetiştirmeme kaygısı içinde bırakılmamalıdır. Ayrıca öğrencilerin problem çözme ve işlem yapma sırasında düştükleri hatalar hoşgörü ile karşılanmalı bu hataları giderici, onarıcı ve yol gösterici çalışmalar yapılmalıdır.
10-Matematik etkinlikler sırasında öğrencilerin kendi düşüncelerini açıklamaları için fırsatlar verilmeli, daha iyi durumda olanların hızlı çözümlerinin yavaş olan öğrencileri bloke etmesi önlenmelidir. Her öğrencinin derse katımının sağlanması için öğretmen gerekli çabayı göstermelidir.
11- Öğrencileri matematikten korkutan, soğutan ve sinirini bozan unsurlardan biri de kullanılan terimler ve öğretmenin dersi işleyiş şeklidir. Bu nedenle öğrencilerle daha anlaşılır bir dille iletişim kurulmalı, ders monoton ve düz anlatımdan kurtarılmalı, sevgiyle yaklaşılmalıdır.
12-Matematik seven öğretmenlerin matematiği de sevdireceği, sevilen öğretmenin dersinin de sevildiği unutulmamalıdır

 
 kaynak: www.oltuluyuz.net
 


Düzenleyen bertobat - 17 Mar 2010 Saat 00:10
Yukarı Dön
Aslı Açılır Kutu Gör
Altın Üye
Altın Üye
Simge
İpek böcüğünün güzel annesi

Kayıt Tarihi: 02 Tem 2009
Konum: ipek böceğim
Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3509
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17 Mar 2010 Saat 00:15
paylaşımınız için teşekkürler arkadaşlar.benim matematikle aram hiç iyi olmadı ama çocuğumun matematiği sevmesi ve bu konuda başarılı olabilmesi için elimden geleni yapıcam ve bu bilgiler bana çok yardımcı olacak.tekrar sağolun.
Yukarı Dön
Ziyaretçi Açılır Kutu Gör
Misafir
Misafir
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Nis 2010 Saat 14:28
paylaşımlarınıziçin teşekkürler arkadaşlar  üniversiteye kadar sözelciydim üniversitede sayısal bölüm okudum alan dışımdan tercih yaparak zorlandım tabiki kızımında böyle olmasını istemiyorum iyi bir temel alarak kendisininde bunu geliştirmesini ümit ediyorum her anne gibi,dersi sevme konusunda öğretmenin etkisinin büyük olduğuna inanıyorum
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

  | İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.