Forum Anasayfası Forum Anasayfası > ARŞİV > Çocuk Sağ. ve Hastalıkları Uzm. Dr. Kadir Tuğcu Arşivi > Alerji & Cilt & Saç
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar RSS - Alerjik Astım mı yoksa?
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kilitli ForumAlerjik Astım mı yoksa?

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
bitli papatya Açılır Kutu Gör
Üye
Üye

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 26
Mesajın Direkt Linki Konu: Alerjik Astım mı yoksa?
    Gönderim Zamanı: 29 Oca 2009 Saat 10:54
Doktor Bey Merhaba..

18.12.2006 doğumlu bir kızım var. 2 ay önce hırıltılı bir öksürük peydah oldu bir anda acilde bulduk kendimizi çünkü nefes almakta baya bir zorlanıyordu, acilde 3 doz ilaçlı hava veridi açılmayınca üzerine ventolin şurup yazıp eve gönderdiler.. 5 gün süreyle ventolini kullandık ama haftasına yine hırıltılı öksürük oluştu ve nefes almakta zorlanan kızımı gece yine acile götürmek durumunda kaldık. Yine 3 doz ilaçlı hava derken iğne yaptılar ve bu sefer bricanly yazarak bizi gönderdiler. Sonrasında hırıltı kesildi ve iyileşti.3 gün önce yine aniden hırıltı başladı ve nefes zorluğu çekmeye başladı yine çocuk hastanesi aciline gittik 3 doz hava verildi bricanly yazıldı eve geldik ama gece hırıltısı geçmeyince yine acilde bulduk kendimizi bu sefer durum sanki dah ciddiydi. 3 doz çapraz şekilde ventolinle birlikte farklı bir ilaçla buhar verildi, gözlem altına alındı sonra baktılar ki çocuk rahatlamadı bu sefer bir iğne yaptılar sonra 1 saat gözlem altına alındı ve rahatladığı görülünce bricanly şurup + ventolin buhar ( bu paflardan ) bir puf daha adını anımsayamadım, bunları 5 gün süreyle kullanmamız gerektiğini söyledi ve sonrasında Alerji uzmanına yönlendirdi. 12 Şubata randevu verdiler. Bu arada ciğer filmi çekildi temiz çıktı. Zattürre değil dediler.

Acaba farkedilemeyen besin allerjisi bronşite ya da alerjik astıma çevirmiş olabilir mi?
Çünkü 1 yaş civarında kızımın vücudu yumurtaya tepki veriyordu. Şöyle ki her yumurta yemesine müteakip kakası poposunda pişik ötesi yaraya neden oluyordu.. Yumurtayı kestikten sonra böyle bir sorunumuz kalmamıştı. Ama emin olmak için tam gıda tahlili yaptırdık fakat negatif çıkmıştı yani hiç bir besine alerjisi yoktu kızımın. Ona rağmen ben yaklaşık 6 ay kadar direk yumurta vermedim ama maalesef dolayı olarak yiyeceklerin içindeki yumurtayı tüketti zaman zaman.

Bu durumda olan kızım için fikirlerinizi alabilir miyim? Beni nasıl yönlendirebilirsiniz?

İlginiz ve cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Saygılar.
Yukarı Dön
Dr.KadirTugcu Açılır Kutu Gör
Uzman
Uzman

Puanlar: 117900
Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Oca 2009 Saat 11:04
Allerjilerin, değişik 6 tipi vardır, birbirlerine çevirmezler. Allerjik bronşitte, nefes rahat alınır, verilirken sıkıntılıdır ve ıslık sesine benzer ses duyulur. Eğer adi bir grip ise, nefes alırkende, verirkende hırıltı vardır. Bronjit (veya astımda ) akciğer filminde bir bulgu yoktur. Zatürrede hızlı nefes alma vardır. İyi bir doktor, sadece bakarak bile bu ayırımları yapabilir. Yumurtanın o şekilde bir reaksiyonu allerji değil, yumurtanın hazmı ile ilgili bir problemi işaret eder. İlerde safra kesesinden problemi olabilir. (30-40 yaşında filan. Hemen telaşlanmayın)
Yukarı Dön
Üye
Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Oca 2009 Saat 11:29

Dediğiniz gibi soluk alırken rahat verirken hırıltılı ve ıslık şeklinde ötüyordu. Akciğer filmi temzi çıktı. Zaman zaman hızlı hızlı nefes alışı da oluyordu hırıltı sırasında hatta nefes alıp verirken göğüsü nerdeyse 5 cm yukarı inip çıkıyordu yani soluk alıp vermede sıkıntılıydı anlatmak istrediğim bu.. Acildeki dr Alerjik bronşit veya astım olasılığını söyleyerek Alerji Uzmanına yönlendirdi bizi. Ama 2 hafta sonra gidiceğimiz için hırıltılı olmayacak dolayısıyla doğru teşhis ve tanı konulabilinir mi bilemiyoru. Bu yaşlarda yapılan testlerde doğruluk payı az oluyormuş bildiğim kadarıyla. İleride astım olmasından veya allerjik broşitse zatürreye çevirmesinden korkuyorum.

Alerji uzmanına gittiğimizde özellikle istememiz veya söylememiz gereken önemli bir husus varmı kızımın geçmişine istinaden?

Çok teşekkürler.

Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Oca 2009 Saat 12:02
Hele bir gidin bakalım. Genellikle bu yaşlarda görülen "Wheezy child" denilen durumdur. Bu çocuklar nefes alırken ıslık sesi gibi ses çıkarırlar. Astım veya allerjik bronşitten farklıdır, zamanla kaybolurlar. Testler 4 yaşından evvel çok güvenilir değildir. Zaten niye test yaparlar anlamış değilim, zira ne çıkarsa çıksın, "imam" bildiğini okuyacak, aynı ilaçları verecek...
Yukarı Dön
Üye
Üye

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Oca 2009 Saat 12:42

Çok teşekkürler, gittikten sonra görüşmemizle alakalı sizi de bilgilendiricem.

Peki şu anda 3. gününde olduğumuz bricanly şuruba devam edelim mi? 5 gün kullanmamızı söylemişti dr. Ve vu ventolin puf ve adını anımsayamadığım diğer puf'a devam edelim mi? Herhangi bir zararı var mıdır? Ya da çocuğun rahatlamasını sağlar mıyız?

Şu anda burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı var. Burun için otrivine kullanıyoruz. Hiç bir ilaç vermeden geçmesini bekliyorum. Umarım doğru yapıyorumdur.

Verdiğiniz bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim.
Yukarı Dön
Uzman
Uzman

Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Oca 2009 Saat 13:02
Allerji doktoru görmeden 2-3 evvelinden ilaçları keserseniz, doktor daha düzgün bir karar verebilir zannederim. Otrivin'i 3 günden fazla vermeyin, diğerlerini kesebilirsiniz.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

| İletişim | Reklam | Gizlilik İlkeleri Copyright 2007-2025 ® NETATÖLYE - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz.